szerző:
hvg.hu

Négyezer egyetemista és főiskolai hallgató gyűlt össze a Budai Várban csütörtök délután, hogy a kormány által bevezetett hallgatói részhozzájárulás, azaz a tandíj ellen demonstráljon. Álláspontjuk szerint a kormányzat kiárusítja a fiatalok jövőjét, noha a jelenlegi intézkedési csomagnál számos jobb, okosabb és takarékosabb megoldást javasolt már a HÖOK. Helyszíni tudósítás.

A várakozásokkal ellentétben mindössze négyezer egyetemista és főiskolás gyűlt össze a Dísz téren, hogy tiltakozzon a kötelező tandíj bevezetése ellen – tájékoztatott a hvg.hu munkatársa.

Az alacsony részvételt Keszthelyi Kornél, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki Karának hallgatója azzal magyarázta, hogy ez a megmozdulás jóval szervezetlenebb, mint az eredeti, szeptember 21-ére tervezett demonstráció.

Elmondása szerint akkoriban minden előadás után a felsőévesek felírták a táblára a tüntetés helyét és idejét, ez a szertartás most elmaradt. Három hete még a Budapesti Műszaki Egyetemről is szervezett csoportok készültek a demonstrációra, de a szűk hely miatt többen elálltak részvételi szándékuktól a látványos és csendes ellenálláson.

Keszthelyi Kornél szerint fontos, hogy ottlétükkel demonstrálják, hogy igazságtalan a kormány intézkedése, amely a leendő egyetemisták, a mostani hallgatók gyermekeinek jövőjét nehezíti. „Különösen igaz ez azokra a családokra, ahol három gyermek van és azok négy éven belül születtek. Sorshúzással fogják eldönteni, hogy melyik gyerek tanuljon tovább?” –fogalmazta meg kétségeit a BME hallgatója.

A Hallgatói Önkormányzat azt javasolta, hogy a ki nem használt kreditek után fizessen a diák, hiszen, ha valaki fölvesz egy tárgyat, de lusta bejárni az órákra, vagy nem készül fel kellően a vizsgára, akkor fizessen, mégpedig kreditenként 5 ezer forintot. Egy hatkredites matematika vizsga esetében ez 30 ezer forintot jelent, ami súlyos anyagi megterhelés azoknak, akik például a Budapesti Műszaki Egyetemen egy félévben többszázezer forintos tandíjat fizetnek.

Helyszíni tudósítónk beszámolt arról is, hogy a HÖOK javasolta: szüntessék meg az „utazó professzorok” többletállásait. A Budai Várban csoportosuló diákok szerint „aki most elkezd tandíjat fizetni, az biztos, hogy nem fog a jelenlegi kormányzatra szavazni négy év múlva.”

A demostráción Justin Fenech, az Európai Hallgatói Szervezetek (EFIB) vezetője tört magyarsággal az európai diákok támogatásáról biztosította a Budapesten összegyűlt egyetemistákat és főiskolásokat. „Azért vagyunk itt, mert a kormányzat kiárusítja a felsőoktatáshoz való jogotokat”- lelkesítette a tömeget Fenech. „Veletek vagyunk, magyarok!”, mire a tömeg lelkesen reagált: „Nem kell tandíj!”

Egy magát megnevezni nem kívánó szülő szerint tarthatatlan a kialakult helyzet. „A gyerekeink jövője a tét, sokaknak már a mindennapok is problémát jelentenek, egyre nagyobb terhek hárulnak a családokra, elképzelni sem tudom, hogy fognak ezentúl egyetemre és főiskolára járni a gyerekeink” – tette hozzá a tüntetés résztvevője.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Jogtalan tandíj miatti próbaper költségeit is vállalja a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vállalja, hogy biztosítja és finanszírozza egy hallgató jogi képviseletét egy, a jogtalanul szedett hallgatói díjak visszafizetésére indítandó próbaper során - közölte a HÖOK elnöke.

MTI Itthon

A HÖOK ragaszkodik az „államilag finanszírozott” felsőoktatáshoz

Az utólagos képzési hozzájárulásra vonatkozó szándék visszavonására szólítja fel a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Szerinte a kormányzat tervezett lépéseivel a felsőoktatás teljes mértékben "tandíjas" lesz – közölte a HÖOK elnöke.

MTI Itthon

Tízezer résztvevőt várnak a HÖOK-tüntetésre

Az elmúlt évek legnagyobb hallgatói megmozdulására készül csütörtökön a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a tandíj ellen és a felsőoktatásban a valódi reformok elindításáért. A HÖOK a budai Várban tartja demonstrációját, amelyre mintegy tízezer résztvevőt várnak.

Itthon

HÖOK egyelőre nem támogatja a fer bevezetését

Az oktatási és kulturális miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke zárt tárgyalás után elmondták, jól sikerült a megbeszélés, de még további tárgyalásokra van szükség. Hiller István miniszter hozzátette: július 10-ig átadják a HÖOK-nak a színvonalas felsőoktatás megteremtésének következő ötéves programját. Július 10-e után dönt a hallgatói szervezet közgyűlése, de ők is kidolgoznak egy javaslatcsomagot. A minisztérium a Magyar Rektori Konferenciával is tárgyalást kezdeményez.

MTI Itthon

Az MRK és a HÖOK nélkül egyeztetnek a felsőoktatási törvényről

Nem lesz jelen a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azon az egyeztetésen, amelyet az oktatási tárca az Alkotmánybíróság által több ponton az alaptörvénnyel ellentétesnek mondott felsőoktatási törvény változásairól tart szombaton.

MTI Itthon

Új elnöke lesz a HÖOK-nak

Új elnök vezeti a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) januártól. A szervezet hétvégén Székesfehérvárott rendezett tisztújításán Miskolczi Norbertet, a Budapesti Műszaki Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóját választotta vezetőjévé - közölte Ekler Gergely jelenlegi elnök.

Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul a HÖOK

Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért a most elfogadott új felsőoktatási törvény miatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK két ponton kifogásolja az új jogszabályt - közölte a szervezet elnöke pénteken.

Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról

Varga Judit: A Fidesz fog dönteni a saját sorsáról

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Rakoncátlan lázadóból lett alkancellár az osztrák zöldek vezére

Rakoncátlan lázadóból lett alkancellár az osztrák zöldek vezére

Feltűnő a mozgósítás Győrben, bevethették a listákat

Feltűnő a mozgósítás Győrben, bevethették a listákat

Női kézilabda-Eb-t rendez Magyarország 2024-ben

Női kézilabda-Eb-t rendez Magyarország 2024-ben

A tíz Oscarra jelölt 1917 mesterkurzusnak remek, háborús filmnek csak jó

A tíz Oscarra jelölt 1917 mesterkurzusnak remek, háborús filmnek csak jó