szerző:
MTI

Mikola István szerint a társadalombiztosítás (tb) közösségi monopólium, a 10 millió állampolgár és az állam közötti nagy társadalmi szerződés, amelyet a hatalomnak nincs joga egyoldalúan felmondani, de ha mégis megtenné, a Fidesz – amikor fordul a politika – azonnal helyreállítaná azt.

Mikola István. Kontraktus
© Kiricsi Gábor

Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője, egészségügyi szakpolitikusa közölte, elfogadják a differenciált igényeket olyan módon, hogy amikor mindenki hozzájut az általános egészségügyi szolgáltatáshoz, a gyógyellátáshoz, akkor afölött "virágozzák minden virág", működjenek magánkórházak, klinikák, biztosítók, pénztárak – ahogy most is százszámra vannak.

A politikus úgy értékelte az egy- vagy több-biztosítós egészségügyi modellről folytatott vitát, hogy a most 114 éves tb, a közösségi monopólium, a nemzeti kockázatközösség felmondása profitérdekelt gazdasági társaságokat jelentene, és akármit mondanak kormányközeli, úgynevezett "egészségügyi szakértők", az csak a gazdagoknak lenne előnyös, a szegények kieshetnének az ellátásból.

Mikola szerint azokban az országokban működik jól az egészségügyi ellátás, ahol társadalmi szerződés van. Megjegyezte: a több-biztosítós Egyesült Államokban jelen pillanatban 47 millió embernek nincs egészségbiztosítása.

A képviselő megemlített olyan szakmai fórumot is, ahol egyedül maradt a Világbank részéről nyilatkozó, elsöprő liberalizálást szorgalmazó Bokros Lajos volt pénzügyminiszter olyan, az emberekért aggódó szakemberekkel szemben is – mint például Ferge Zsuzsa –, akik

közel sem nevezhetőek jobboldaliaknak. [Valójában Bokros Lajos mér nem a Világbank alkalmazottja, ő tegnap a Népszabadság biztosítási modellváltásáról szóló konferencián a Közép-európai Egyetem (CEU) tanáraként és igazgatójaként nyilatkozott.]

A Fidesz kitart a szükségletalapú ellátás mellett, ami azt jelenti, hogy minden jövedelem után be kell fizetni a járulékokat a közös kalapba, majd aki bajba jut, az rászorultsága, betegsége alapján ellátásban részesül.

A politikus felvetetette a szakorvosi rezidensképzésről kiszivárgott híreket, amelyek szerint a jelenlegi 1200-1300 fiatal diplomás orvossal, fogorvossal, gyógyszerésszel szemben mindössze 150-nek fizetnék a havi 300-350 ezer forintot, ami nagyrészt a képzés költsége, de magában foglalja a fiatal szakember fizetését is. Mikola kifejtette, hogy pártja partner a rezidensképzés továbbfejlesztésében, de "felszámolásában, visszavágásában, megnyomorításában" semmiképpen sem.

Kérdésre válaszolva a képviselő "szamizdat irodalomnak" nevezte az egészségügyi tárcától kiszivárgott kórházlistát, amelyet ebből az okból a hivatalos változat nyilvánosságra kerülése előtt nem kíván kommentálni. Aztán mégis: Mikola elképesztő spekulációs terveket lát emögött. Gyanúja szerint "kormányközeli újtőkések magánklinikái" fognak megnyílni korházak épületeiben, amire abból is következtet, hogy sok, őspark közepén lévő kastélyban, kúriában lévő egészségügyi intézmény szerepel a megszüntetésre várók, eladhatók elképzelhető listáján.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke hozzátette: sem a társadalombiztosítás, sem a szakorvosi képzés finanszírozásának átalakításában nincs még döntés, mindkét kérdésben szakértői egyeztetések zajlanak. "Jó lenne egyszer, ha az egészségügyi reform érdemi részéről beszélnénk, és nem mindenféle kiszivárgott anyagok és vélelmek alapján történne meg az egészségügy szereplőinek menetrendszerű elbizonytalanítása" – fogalmazott a volt egészségügyi miniszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mikola: veszélybe kerülhet a betegellátás

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint az egészségügyben olyan helyzet kezd kialakulni, amely alapvetően veszélyezteti a betegellátást. Kökény Mihály, a bizottság MSZP-s elnöke úgy reagált: senki nem akarja a szolidáris alapokon nyugvó egészségügyi ellátást megbontani.

MTI/hvg.hu Itthon

Mikola szerint megbukott a vizitdíj

A Fidesz szerint megbukott a vizitdíj rendszere, káosz van az országban. A hvg.hu utánajárt, mit gondolnak a betegek, s mekkora is valójában a Mikola István által emlegetett káosz.

MTI Itthon

Molnár és Mikola is kampányol az igazáért

Tájékoztató kampányt indít az Egészségügyi Minisztérium, hogy megváltozzanak a gyógyszerfogyasztási szokások - jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Közben Mikola István (Fidesz) arról beszélt, soha nem látott mértékben drágulnak a gyógyszerek keddtől, s meg kell állítani Molnárt, "mert elszabadult".

MTI Itthon

Mikola visszavonatná a kórházak átalakításáról szóló javaslatot

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a kórházak átalakításról szóló törvényjavaslatot, amelyről az esti órákban szavazna a Parlament. Az MSZP-frakció szerint nincs ok arra, hogy megváltoztassák a kórházak átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

MTI Itthon

Mikola ellenállásról beszélt a Parlamentben

Mikola István kedden az Országgyűlésben azt mondta: a szakmai szervezetekkel ellen fognak állni az egészségügyi reformnak. Az egészségügyi miniszter szerint egy emberközpontú, de gazdaságos rendszer kialakítását szolgálja a reform.

hvg.hu Itthon

Mikola István lehet az egészségügyi bizottság alelnöke

A pártok ma délután terjesztették be a parlamenti bizottsági jelöltjeiket tartalmazó névsort az ügyrendi bizottság elé. Holnap ez alapján választja meg a parlament a bizottsági tagokat. A hvg.hu információi szerint a Fidesz és a KDNP jelöltjei közt szerepel Mikola István és Simicskó István is.

MTI Itthon

Bokros a több-biztosítós modell mellett kampányol

A jelenlegi egészségügyi rendszerben sem öngondoskodás, sem szolidaritás nincs, és meg kell teremteni a versenyt a biztosítók között, hiszen a legfontosabb az, hogy javuljon az ellátás színvonala - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter.

MTI Itthon

Mikola: "nyomul a gazdasági miniszter és az öccse"

Mikola István szerint "ingatlanbiznisz" kezdődött és folyik óriási ütemben az egészségügyben, az új tőketulajdonosok ugyanis "rászabadultak" az egészségügyi közvagyonra. A fideszes szakpolitikus erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt.

Gyurcsány vagyonára kíváncsi a Fidesz

Gyurcsány vagyonára kíváncsi a Fidesz

Talált egy apró kavicsot a háza udvarán egy német férfi, a tudósoktól tudta meg, milyen ritkaságra bukkant

Talált egy apró kavicsot a háza udvarán egy német férfi, a tudósoktól tudta meg, milyen ritkaságra bukkant

Tarlós nem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó milliárdokról

Tarlós nem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó milliárdokról

Kering az űrben néhány aszteroida, amik városokat törölhetnek el, ha a Földnek ütköznek

Kering az űrben néhány aszteroida, amik városokat törölhetnek el, ha a Földnek ütköznek

Senyei György: "A bíróságoknak a kritikával együtt kell élniük"

Senyei György: "A bíróságoknak a kritikával együtt kell élniük"

Schilling Árpád: Demeter Szilárd náci nyelven beszél

Schilling Árpád: Demeter Szilárd náci nyelven beszél