Kiricsi Gábor (hvg.hu)
Kiricsi Gábor (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Talányosan fogalmazott a köztársasági elnök az egy héttel ezelőtti, elhíresült MTV-interjúban, amikor a Mecsekben megépítendő NATO-lokátorról ejtett pár szót. Úgy fest azonban, a Sólyom László által őrzött „titok” már régóta közismert tény. A rébuszt nem volt nehéz megfejteni.

Sólyom László. A fejtvényrejtő
© Túry Gergely

Elsősorban a Gyurcsány-kormány és az általa véghezvitt reformok bírálata miatt kavart vihart Sólyom László egy héttel ezelőtti, a közszolgálati televíziónak adott interjúja, a Mecsekbe tervezett NATO-lokátorral kapcsolatban megfogalmazott véleménye kevesebb figyelmet kapott.

Pedig talányos, sőt titokzatos módon fogalmazott a köztársasági elnök, amikor azt állította: tud olyan helyszínt, ami a jelenleg elfogadott Tubesnél is alkalmasabb a radarállomás elkészítésére. De hogy melyik ez, mondta, azt a tévénézőknek nem, csak a honvédelmi miniszternek árulja el, már ha utóbbi hozzá fordul.

Mint ismeretes, a NATO-tagságunkkal járó vállalások nyomán – a katonai szervezet pénzéből – építendő radarállomás számára pénzügyileg, technikailag és hadászatilag a legkedvezőbb helyszín a Mecsekben lévő Zengő csúcsa lett volna, ám a környezetvédő szervezetek, s a pártjukra álló "zöld elnök", Sólyom László tiltakozása nyomán a honvédelmi tárca más alternatívát talált. A minisztérium szerint a Zengő kiesésével a pécsi Tubes lehet a legalkalmasabb a lokátor felépítésére, s erre a csúcsra a tárca jogerős építési engedéllyel rendelkezik. A Honvédelmi Minisztérium felkérésére készített rangsor szerint a legalkalmasabb mégiscsak a Zengő volna, ezt követi a Nagy-Tubes, amelyet 2005 novemberében jelöltek ki az építésre, s amely választást akkor a köztársasági elnök tudomásul vett, és az alkotmány környezetvédelmi elveivel összhangban lévőnek nevezett.

Sólyom László, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, múlt vasárnapi interjúban arról is beszélt, hogy a Tubes vállalható kompromisszum a honvédelmi érdek és a természetvédelmi érdek között. „A Tubes egy értéktelen terület, már tönkre van téve, be van kerítve, ez egy katonai körlet, ha ott építenek radart, az természetvédelmi szempontból teljesen közömbös” – fogalmazott az elnök.

Az államfő végül mégiscsak oda lukadt ki, hogy „ha nem akarnak konfliktust fölvállalni kormányzati részről, van még a Tubesen kívül is helyszín, ami alkalmas”. Az érdeklődő riporteri kérdésre azután közölte: „Ezt én nem mondom meg. Ha megkérdezi a miniszter, neki megmondom. (…) Egyébként olyan, ahol noha védett terület, visz fel aszfaltút, ahol emberemlékezet óta titkos berendezések működnek. Hát cseréljék le őket és vigyék azt a Tubesra, ha akarják, tehát van megoldás, de hát elnézést, ez nem az elnök dolga.”

Sólyom László – egy lapunk által megkérdezett katonai szakértő szerint – minden bizonnyal a Mecsekben, Hosszúhetény közelében lévő Hármashegyre gondolt, ezen a 603 méteres csúcson vannak ugyanis olyan, nemzetbiztonsági szempontból titkos létesítmények, amelyekre az elnök célzott. A honvédelmi miniszter ugyanakkor bizonyosan nem fog tanácsért Sólyomhoz fordulni, a Hármashegy alkalmasságát ugyanis ugyanúgy megvizsgálták korábban, mint a többi környékbeli hegycsúcsét. Ám alkalmasság tekintetében a Hármashegy, illetve a negyedikként rangsorolt Mórágy legfeljebb a Tubest követi a sorban. Ez annyira nem volt titokban eddig sem, hogy Hautzinger Gyula katonai szakértő, a HVG egyik szerzője tavaly be is számolt már róla.

A köztársasági elnök "elharapott" javaslata egyébként a mecseki természetvédőknek sem feltétlenül tetszik. A Civilek a Mecsekért Mozgalom részéről Peták Péter lapunknak úgy nyilatkozott, a Hármashegyen létesítendő radar ötletét is elvetik, de ebben már – akárcsak a Tubes kapcsán – nem élvezik Sólyom László támogatását. (Emlékezetes, Sólyom László "magánemberként" korábban a Zengő-radar ellen maga is tiltakozott.)

Sólyom szavaira egyébként Szekeres Imre honvédelmi miniszter válaszolt: "Feltételezem, hogy a köztársasági elnök úr melyik két lehetőségre gondol, hiszen több is lehet, de ezek sajnos kevésbé alkalmasak a Tubesnél és a Zengőnél." Ismertetése szerint az egyéb lehetséges helyszíneket három évvel ezelőtt már megvizsgálták, az akkori előkészítő munka azt mutatta, hogy a Zengő után a Tubes a legalkalmasabb terület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Épülhet radar a Tubesen

A pécsi közgyűlés nem szavazta meg a változtatási tilalmat a Tubes-hegyre tervezett katonai radar építési helyszínére vonatkozóan.

MTI Itthon

Tubes-ügy: határozatképtelen volt pécsi közgyűlés

Határozatképtelenség miatt berekesztette a pécsi közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülését Tasnádi Péter polgármester, így a képviselők nem tudtak dönteni a Tubesre tervezett katonai radar helyszínére vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről.

MTI Itthon

Sólyom Vereckére tart

A magyar és az ukrán államfő találkozójukon egyaránt szorgalmazta új határátkelőhelyek létesítését a magyar-ukrán határon, és tárgyalni fognak a közös vámkezelés lehetőségéről is. Az elnökök átadták egymásnak az országukban a XX. század során elpusztult vagy fogva tartott személyek listáját.

MTI Itthon

Sólyom: rombolást hoztak a reformok

Én azért nem tüntettem ki Horn Gyulát, mert a forradalom ötvenedik évfordulóján olyan nézetek vallott a saját szerepéről, és ezen keresztül magáról a forradalomról, ami ellentétben áll a mostani rendszerrel - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorának nyilatkozva.

MTI Itthon

Tubes: Pécs megtámadja az építési engedélyt

Pécs önkormányzata megfellebbezi a Honvédelmi Minisztériumnak a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátorra vonatkozó, a napokban kiadott építési engedélyét - erről határozott a város közgyűlése.

MTI Itthon

Sólyom nem tünteti ki Hornt

Sólyom László köztársasági elnök nem írja alá a Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésére vonatkozó miniszterelnöki előterjesztést – közölte Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

MTI/hvg.hu Itthon

Tubes: az SZDSZ nemmel szavazott, pedig igent ígért

Ismét nem szavazta meg a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor építési helyszínére vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről szóló előterjesztést a pécsi közgyűlés csütörtökön.

MTI Itthon

Fodor: jogszerű a NATO-radar tubesi telepítése

Az embereknek felkínálták a lehetőséget a szavazásra, de ők nem éltek ezzel a jogukkal - mondta a Népszava pénteki számában megjelent interjújában Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, majd hozzátette: "a tubesi telepítés így jogszerű".

MTI/hvg.hu Itthon

A Tubesen felépül a NATO-radarállomás

A Tubesen megépülhet a NATO-radar, mivel a pécsiek népszavazásukon nem utasították el a lokátor felépítését - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Itthon

A kormány megfontolja Sólyom érveit

A kormány megfontolja azokat az érveket, amelyekre hivatkozva Sólyom László köztársasági elnök aláírás helyett az Országgyűlésnek visszaküldte a parlament által már elfogadott vagyontörvényt - közölte a Pénzügyminisztérium.

MTI Itthon

Rárepültek a Tubesre az érdeklődők

Eddig több mint hatvan magánszemély jelentkezett, hogy betekinthessen a Tubesre tervezett katonai lokátor építési dokumentumaiba - nyilatkozta a szaktárca Központi Ellenőrzési Hatósági Hivatalának építéshatósági osztályvezetője.

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film

Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó

Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó