szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1956-os forradalom 51. évfordulója és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója alkalmából emlékérmeket és emlékplaketteket adott át Sólyom László államfő hétfőn a fővárosban.

Sólyom László köszöntőjében felidézte, hogy a díjazottak harcoltak, hozták létre a munkástanácsokat, forradalmi bizottságokat és szenvedték meg az üldöztetést a forradalom után. Mint mondta, mindig megdöbbenti, ha azt olvassa, hogy akik kijöttek a börtönből, mennyire csodálkoztak azon: mennyire másként beszéltek az emberek, mint amikor ezek a hőstettek történtek. Azóta is sokféleképpen beszéltek - tette hozzá.
   
Mint mondta, bízik azonban abban, hogy kialakul az az ünnep, amikor mindannyian egyféleképpen beszélünk, ahogy azt '56 megköveteli.    
   
Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke ünnepi megnyitójában az 51 évvel ezelőtt történteket felidézve úgy fogalmazott:  a csoda, a hatalmas szívdobbanás, amely 56-ban történt, áldozataival együtt nem volt hiábavaló - mondta az egykori kormányfő, hozzátéve: ennek következtében rendült meg először a keleti bizantinikus hatalom és oszlottak fel, vagy töredeztek darabokra Nyugat-Európában az ötödik hadoszlopnak nevezett kommunista pártok.
  
Boross Péter azt mondta, hogy bízik abban: ezt az ünnepet is az ünnep fensége fogja jellemezni, és kevésbé az indulatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!