szerző:
hvg.hu

Korábban beszámoltunk arról, hogy Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke levélben kért támogatást többek között az európai parlamenti választási kampányhoz az esztergomi önkormányzattól. Az önkormányzat valóban átutalta a pénzt január elején, de azzal a kikötéssel, hogy az csak karitatív célokra használható fel. A határon túliak támogatását az esztergomi önkormányzat kiemelt célnak tekinti.

Esztergom címere

Korábban beszámoltunk arról, hogy Tőkés László Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke levélben kért támogatást az esztergomi önkormányzattól, többek között az európai parlamenti választáshoz. A birtokunkba jutott levélben a támogatandó feladatok között sorolta fel az európai parlamenti választási kampány támogatását is: "Nem utolsósorban pedig szólnom kell azokról a várható kampányrendezvényekről, amelyekre az EP-képviselői választásokra nézve kerül sor." (A Királyhágómelléki Református Egyházkerületi Püspöki Hivatal fejlécével ellátott levelet Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként írta alá.) A hvg.hu megkeresésére Tőkés László "butaságnak" nevezte az információt, illetve cáfolta, hogy levélben kért volna támogatást EP-kampányához Meggyes Tamástól, Esztergom fideszes polgármesterétől.

Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtófelelőse az esetet tisztázandó közölte, hogy az esztergomi önkormányzat január elején valóban átutalta az egymillió forintot, de azzal a kikötéssel, hogy az kampánycélokra nem használható fel.  Takács szerint a félreértés abból adódhatott, hogy nem vált ismertté az önkormányzat költségvetési bizottsága által megfogalmazott határozat mellékletéhez csatolt szeződés 3. pontja.  Ebben szerepel az a kikötés, hogy a felajánlott egymillió forint nem fordítható kampánycélokra. Egy másik csatolt melléklet a határon túli egyházkerület által elfogadott terveket, célokat tartalmazza. Takács István  szerint nekik nem állt módjukban az ebben foglaltakat megváltoztatni. Ezért szerepelt a szeződésben az a kitétel, hogy az általuk támogatott célokból ki kell  zárni a kampányfinanszírozást.

A Fidesz-KDNP többségű esztergomi önkormányzat 2002 óta küldetésének tartja a határon túli magyarok támogatását, prioritásként kezelik az oktatás támogatását, ezen belül is a magyar nyelvű tanítóképzést. Az elmúlt években hétmillió forinttal támogatták a beregszászi főiskola felújítását, kétmillióval a szabadkai főiskolát, míg a királyhágómelléki püspökség részére már másodszor adományoznak egymillió forintot. De évenként támogatják negyedmillió forinttal a Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány által szervezett Csángó Bált is. Juttatnak támogatást Böjte Csaba ferences gyermekmentő missziójának is - a  dévai árvaháznak és iskolának. Komolyabb összegeket kaptak a kárpátaljai és újvidéki magyar felsőoktatási intézmények, legutóbb pedig hozzásegítették Vargyas községet egy tűzoltóautó beszerzéséhez. A kéréseket egyenként bírálják el, s ennek alapján ítélik meg a támogatások mértékét. 

Mint Takács István hangsúlyozta, a karitatív támogatás belefér az esztergomi költségvetésbe, nem haladja meg az önkormányzat teherbíró képességét.  A  határontúliak támogatását nem elkülönített alapból, hanem az általános tartalékból finanszírozzák. A támogatások körét nemigen tudják bővíteni, de az eddigi kedvezmé-nyezettekről továbbra sem feledkeznek meg.   

Kérdésünkre, hogyan tudják ellenőrizni a támogatásra szánt pénzek felhasználását, Takács elmondta, hogy az önkormányzat által megkövetelt szakmai beszámolóban szerepelnie kell, milyen célok megvalósítására fordították a pénzt. Ezen kívül a támogatott félnek a felhasználástól számított egy éven belül  pénzügyi beszámolót  kell mellékelnie, számlák, bélyegző másolatával. Az önkormányzati képviselők szükség esetén a helyszínen ellenőrizhetik a szeződés betartását. Erre eddig nem volt példa, de - mint a sajtófelelős jelezte - erre megvan mind a jogi, mind a gyakorlati lehetőség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Miért „dajkálja” Basescu Tőkést?

Traian Basescu államfő azért dajkálja Tőkés Lászlót, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sírjon - írta tudósításának címében a Cotidianul.

MTI Világ

Tőkés László nem mondott le püspöki tisztségéről

Tőkés László továbbra is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke marad - erről döntött pénteken a KREK közgyűlése, amely azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy november 25-én az egyházfő európai parlamenti képviselői mandátumot nyert.

Vélemény

Miért kéne dühöngenünk Tőkés László sikerén?

Lehet, hogy már olyan megosztottak vagyunk, hogy egyértelmű magyar sikernek sem tudunk örülni, ha azt a másik oldal éri el? A kormányoldalon sokan kifejezetten zavarba jöttek, csalódásuknak adtak hangot, mások egyenesen ellenséges megnyilatkozásra ragadtatták magukat, amikor kiderült: az RMDSZ képviselőivel együtt Tőkés László is bejutott az Európai Parlamentbe. Mintha csak egyedül Gyurcsány őrizte volna meg józanságát: gratulált mindhárom romániai magyar mandátum-szerzőnek, Tőkés Lászlót is beleértve.

hvg.hu Itthon

Esztergom is pénzelte Tőkés kampányát

Tőkés László református püspök levélben kért támogatást többek között az EP-választáshoz az esztergomi önkormányzattól. A hvg.hu megkeresésére Tőkés tagadta, hogy pénzt kért volna magyarországi önkormányzatoktól. A birtokunkba jutott dokumentumokból azonban ennek ellenkezője derül ki.

117 ezer nem uniós ember költözött Magyarországra 2017-ben

117 ezer nem uniós ember költözött Magyarországra 2017-ben

Zsidai Roy Jamie Oliver éttermeinek csődjéről: Ez benne volt a pakliban

Zsidai Roy Jamie Oliver éttermeinek csődjéről: Ez benne volt a pakliban

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta

Rezsicsökkentés: az EU-ban Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz, de az állam így is nyert rajta

Gulyás szerint Strache óvatlanságot követett el, reméli, magyar kormánytag ilyet nem tesz

Gulyás szerint Strache óvatlanságot követett el, reméli, magyar kormánytag ilyet nem tesz

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk