Felszívódtak Bicskéről a kubai menekültek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Páran maradtak csak a bicskei befogadó állomáson a mintegy harminc kubai menekültből, akik tavaly októberben érkeztek Magyarországra - erősítette meg az erről szóló információkat a Bevándorlási Hivatal csütörtökön. A menekülteket nem kerestetik, miután többségük megígérte, hogy visszatér a táborba.

A Tv2 híradója arról számolt be, hogy alig néhány kubai menekült maradt a táborban, a többiek vélhetően még Magyarországon vagy Európa más országaiban vannak. A Bevándorlási Hivatal megerősítette a csatorna információit és hozzáfűzte: pár kubait kivéve mindenki megígérte, hogy visszatér az állomásra, ezért nem kerestetik őket. Daragó Réka szóvivő azt mondta: tudomásuk szerint a menekültek közül heten Magyarországon vannak, páran Spanyolországba mentek, ötükről nem tudnak semmit.

Hangsúlyozta, hogy senkinek nem kötelező a jelenlét, ha a menekülteknek arra lehetőségük adódik, bármikor elhagyhatják a tábort. Többnapos eltávozás esetén viszont írásos engedélyt kell kérni. A 28 kubai menekült az USA guantanamói támaszpontjáról érkezett Budapestre, három évet töltöttek el ott, miután nem sikerült az Egyesült Államokba szökniük. 

A magyar Külügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy kubai menekülteket fogad be Magyarország, miután szűk körű külügyi delegáció utazott az amerikai támaszpontra. Ezt követően Kuba hevesen bírálta Magyarországot, egyebek mellett az "Egyesült Államok lakájának" nevezve az országot. A hivatalos magyar álláspont szerint Magyarország nem kíván beavatkozni Kuba belügyeibe.