szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem a segélyen, a 60 milliárdon akar a kormányzat spórolni, ami a rokkantnyugdíj 580 milliárdjához képest "nem is horribilis összeg" - nyilatkozta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. Hanem azt szeretnék elérni, hogy nőjön a legális munkakínálat a segélyezettek számára.

Teljesen átláthatóvá akarja tenni a kormányzat a rendszeres szociális segély és a közcélú foglalkoztatás kasszáját - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a Vasárnapi Hírek című hetilap legfrissebb számában megjelent interjújában. A tárcavezető új intézkedések bevezetését ígérte, amelyek megszüntetnék az önkormányzatok ellenérdekeltségét a közfoglalkoztatásban.

Úgy kellene átformálni a szociális rendszert, hogy egyértelművé váljon: legális munkát vállalni érdemesebb, sőt muszáj - jelentette ki a szakminiszter.
   
Mint rámutatott, ma jelentős munkaerő-tartaléka van az országnak a rendszeresen segélyezettek között; június közepén 200 ezren voltak és - mondta a tárcavezető - legalább a felük képes dolgozni.
   
Nem a segélyen, a 60 milliárdon akar a kormányzat takarékoskodni, ami a rokkantnyugdíj 580 milliárdjához képest "nem is horribilis összeg" - hangsúlyozta.
   
Azt szeretnénk elérni - tette hozzá -, hogy lényegesen növekedjen a segélyezettek számára a legális munkakínálat. Ma az önkormányzatoknak kell közcélú munkát szervezniük, legalább évi 30 napot, ami kevés, legalább hat hónapra lenne szükség - jelentette ki.
   
Emlékeztetett: az önkormányzatok azzal érvelnek, tudnának több munkát adni, ha lenne finanszírozás.
    
Úgy fogalmazott: "Ehhez teljesen átjárhatóvá tennénk a rendszeres szociális segély és közcélú foglalkoztatás kasszáját és a járulékot a Munkaerő-piaci Alap finanszírozná. Így megszűnne az önkormányzat ellenérdekeltsége a közfoglalkoztatásban."
   
Bevezetnék a Start régiókártyát is, aminek az a lényege - jegyezte meg -, hogy aki segélyezettet foglalkoztat, 3 évig ne kelljen az illető után járulékot fizetnie.
    
Harmadik új elemként említette a miniszter, hogy aki nagy infrastrukturális pályázatra jelentkezik, vállalja, hogy az alkalmazottainak legalább 10 százaléka a segélyezettek közül kerül ki.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ősszel módosulhat a szociális segélyezés rendszere

Szükség van a rendszeres szociális segélyezés korrekciójára, a szükséges törvénymódosításokról ősszel tárgyalhat a parlament - erről a szociális és munkaügyi miniszter beszélt hétfőn Bátonyterenyén egy foglalkoztatási konferencián.

MTI Itthon

Surján: a segélyezés nem romakérdés

Surján László fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a szociális ellátórendszer „potyautasait” csak azután lehet büntetni, ha minden megtörtént a rendszerváltás után megszűnt egymillió munkahely visszaállítása érdekében.

Portré

Portré: Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter

"Kezdetben atomfizikus szerettem volna lenni, de amikor egy ismerősöm elmesélte, hogy miként lehet matematikai modellekkel optimalizálni például a tejszállítást, elhatároztam, közgazdász leszek" - kezdi az előző rezsimben pártmunkássá, majd megyei népi ellenőrző-bizottsági elnökké emelt, baloldali érzelmű asztalos idén 57 éves leánya, milyen hatásokra választott pályát.

MTI Itthon

Csökkenti a kormány a segély maximális összegét

A szociális segély összegének csökkentése mellett a minimálbér emelése is felmerült lehetőségként annak érdekében, hogy a mainál nagyobb legyen a különbség a legkisebb bér és a segély között - értesült a Népszabadság.

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén