szerző:
MTI

Új, az adó egyszerűsítését és a gazdaság kifehérítését szolgáló törvény benyújtására kéri fel a kormányt az öt parlamenti párt - jelentette be Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.

A pártok abban is egyetértettek, hogy az MSZP és az MDF közös módosító javaslatában megfogalmazotthoz képest szigorúbb költségvetési plafon meghatározására van szükség, és létre kell hozni egy stabilitási és adóreformalapot.

Kóka János közölte: alapvetően megegyeztek a költségvetési tanács összetételében. Hozzátette: intenzív szakértői tárgyalások következnek, amelyeket politikai csúcs követhet.

Míg az egyszerűsítő csomagban egyetértettek a pártok, az adórendszer további átalakításáról eltértek a vélemények. Az MDF javasolta az adórendszeren belüli átcsoportosítást is: az élőmunkaterhek csökkenését a fogyasztási típusú adók növelésével ellensúlyozná. Ezt sem az SZDSZ, sem az MSZP nem támogatta. Az SZDSZ nem javasolja az áfa növelését, helyette belső adóátrendezést szeretne - közölte Kóka János, hozzátéve, hogy a gazdaság kifehérítése és az adóegyszerűsítés kérdésében tovább kell menni annál, mint amit a kormány eredetileg javasolt. 

A  szabad demokraták - a Fidesszel együtt - azt javasolják, hogy jövő év januárjától kezdődjön meg az adócsökkentés. A frakcióvezető közölte, hogy a korábbi terveiknél kisebb mérséklésre lenne lehetőség, ezért azt szorgalmazzák, hogy először a vállalati különadókat szüntessék meg. Ezzel párhuzamosan a társasági adót 18 százalékos szintre szeretnék beállítani, amelyből továbbra is le lehetne vonni helyi iparűzési adót. Abban állapodtunk meg, hogy a plafontörvény módosító javaslataiban jelenleg rögzített elsődleges kiadási szint csökkentésére van szükség, tehát a kiadási számokhoz képest szigorúbb plafon kell, és hogy a költségvetési kiadási oldal főösszegének is alacsonyabbnak kell lennie a tervezetben jelenleg szereplőnél - mondta Kóka János.
A politikus közölte: a pártok a 2010-2011-es időszakra azt a közös célt fogalmazták meg, hogy a költségvetési plafontörvényben olyan kiadáscsökkentési lehetőségek szerepeljenek, amelyek az adóelvonás mértékét minden évben egy százalékponttal csökkentik.
 
Az MDF és az SZDSZ által megfogalmazott egyéb kiadáscsökkentési javaslatokat ismertetve arról beszélt, hogy ezek döntően a közszféra kiadáscsökkentésére fókuszálnak.

A költségvetési tanácsról elmondta: a testületben helyet kapna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, illetve a köztársasági elnök megbízottja. Arról még nem döntöttek, hogy az MNB és az ÁSZ elnökei helyett megbízottjaik vegyenek-e részt a tanácsban. Ugyanúgy a szakértők döntenek arról, hogy a testületnek milyen döntés-előkészítő és támogatási szervezetei legyenek.

A nyugdíjakkal kapcsolatban újságírói kérdésre azt mondta, hogy az SZDSZ szerint a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak össztömegének emelkedését kell fékezni, nem pedig olyan fűnyíróelvet alkalmazni, mint a 13. havi nyugdíj elvonása. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője is megerősítette, nem volt egyetértés az MDF adórendszeren belüli átcsoportosítási javaslatáról. Hozzátette: az MDF azt szorgalmazta, hogy az élőmunkaterhek csökkenését a fogyasztási típusú adók növelésével ellensúlyozzuk.

Herényi Károly szerint valószínű, hogy a kormány előterjesztésben ez a javaslat nem szerepel majd, ezért ezt várhatóan módosító indítvány formájában a fórum benyújtja, és majd a parlament dönt arról, elfogadja-e. Herényi Károly elmondta: nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az újraírt költségvetés ismét jelentős módosításra szorul, ez a pénzügyi válság aktuális helyzetétől függ.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője megerősítette: egyetértés volt abban, hogy meg kell határozni az adórendszer átalakításának fontossági sorrendjét. Közölte, készek tárgyalni a szigorúbb kiadási korláthoz tartozó kiadáscsökkentés elemeiről. Hozzátette: az adótörvényeknél maximálisan támogatni tudják az üzleti környezet javításáért teendő lépéseket, jelenlegi helyzetben azonban inflációs szempontból kockázatosnak tartanák az áfanövelést és ezzel kapcsolatos személyi jövedelemadó-csökkentést.

Szabó Lajos azt mondta, a költségvetési plafontörvényhez benyújtott módosító indítványhoz képest a további tárgyalások után hajlandóak egy szigorúbb plafont megszavazni a parlamentben. 

A Fidesz és a KDNP képviselői közvetlenül a találkozó után nem nyilatkoztak, arról később tartanak sajtótájékoztatót.

Az egyeztetést Kóka János és Herényi Károly kezdeményezte azzal a céllal, készítsenek elő egy, a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek részvételével tartandó politikai csúcs összehívását. Javasolták, hogy az ötpárti egyeztetésen a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról egyeztetnének. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden este egy rádióinterjúban azt mondta, a kiadást csökkentő nagyobb lépésekhez az kell, hogy a parlamenti pártok túlnyomó többsége nemzeti megegyezést kössön.
 
A tárgyaláson részt vett a nyilatkozókon kívül az MSZP-től Tukacs István, a kormányfő adóügyi megbízottja; a Fidesztől Navracsics Tibor frakcióvezető, Tállai András költségvetési bizottsági tag; az SZDSZ-től Horn Gábor ügyvivő; a KDNP-től Rétvári Bence országgyűlési képviselő.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó: Büszkék vagyunk a zsidó származású magyar sportolókra

Szijjártó: Büszkék vagyunk a zsidó származású magyar sportolókra

Fél lábbal a BL négyes döntőjében a Veszprém

Fél lábbal a BL négyes döntőjében a Veszprém

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

A Lokál és a 888 kiadóvezetője szerint ki tudnak gazdálkodni néhány helyreigazítást

A Lokál és a 888 kiadóvezetője szerint ki tudnak gazdálkodni néhány helyreigazítást

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal

A szlovák miniszterelnöknek sikerült: találkozik Trumppal