szerző:
MTI

Néhány képviselő az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) feloszlatását akarja kezdeményezni. Az elnökség többsége szerint viszont nem kell lemondania Kolompár Orbánnak, a testület elnökének, aki ellen a napokban vádat emelt az ügyészség.

Az OCÖ elnökségi tagjai közül Kertész Lóránt, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke "felháborítónak és szégyennek" tartja, hogy vádat emeltek az elnök ellen, mondván: Kolompár büntetőügye az egész magyarországi cigányságot megbélyegzi. Szerinte az volna a legjobb megoldás, ha az OCÖ elnöke lemondana vagy felfüggesztené tevékenységét, esetleg a testület feloszlatná önmagát.

Farkas Félix, a Lungo Drom Borsod megyei elnöke szerint minden OCÖ-elnökhelyettesnek is le kellene mondani pozíciójáról, ahogyan azt ő „Kolompár Orbán ügyei miatt” már korábban megtette.

Az MTI úgy tudja: néhány képviselő az OCÖ jövő heti közgyűlésen kezdeményezni fogja a testület feloszlatását. A kisebbségi törvény értelmében ugyanis az elnököt nem lehet lemondatni, mandátumát és megbízatását akkor veszítheti el, ha lemond róla vagy a bíróság jogerősen elítéli őt.

Az OCÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az önfeloszlatás kezdeményezéséhez 18 képviselő aláírása kell, és azt az 53 tagú testület egyszerű többséggel mondhatja ki. Hasonló kezdeményezés már volt idén ősszel, de akkor nem tudtak elegendő aláírást összegyűjteni.

Dógi János, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének elnöke, az OCÖ általános elnökhelyettese az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: a Kolompár által vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fórumával (MCF) még 2006-ban kötött választási szövetségük "erős és megrendíthetetlen". Várnai Márton elnökhelyettes szerint pedig csak az ellenzéki frakciónak és a jobboldali politikusoknak áll érdekében, hogy az elnök lemondjon mandátumáról.

Farkas Antal, a Roma Közösségfejlesztők Országos Egyesületének elnöke, aki szintén az OCÖ elnökhelyettese, azt mondta: „semmiféleképpen nem kell lemondania Kolompár Orbánnak. Van egy feltételezett vád, ami nincs bizonyítva, és nem kell elhamarkodott véleményeket alkotni”.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke a Rádió C reggeli, Élesztő című műsorában azt mondta: a Kolompár Orbán elleni vádemelés ténye komoly tanulság a politikai elitnek. A fideszes országgyűlési képviselő kijelentette: erkölcsileg, politikailag, szakmailag meg kell újulnia az OCÖ-nek. Farkas Flórián a rádióműsorban kijelentette: ha Kolompár Orbán önként lemondana elnöki pozíciójáról, ő akkor sem vállalná a testület vezetését, de egy "tisztességes OCÖ-munkához" a Lungo Drom is hozzájárulna.

Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője, az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület tiszteletbeli elnöke - aki e szervezet színeiben szerzett képviselői mandátumot az OCÖ-ben - szintén úgy fogalmazott, hogy az ártatlanság vélelme megilleti Kolompárt, és ha lemondana is, ő akkor sem vállalná az elnöki megbízatást.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője kijelentette: mindaddig ártatlannak tekintik Kolompár Orbánt, amíg a bíróság ennek az ellenkezőjét nem mondja ki. Szerinte az OCÖ-képviselők kétharmada kiáll az elnök mellett. "A politikában nincsenek véletlenek, de furcsának tartjuk, hogy a Magyar Gárda elleni per utolsó tárgyalása előtt, sebészi pontossággal jelentek meg a vádak az elnök ellen a jobboldali sajtóban. Ennek az oka az, hogy az MCF választási szövetség és az OCÖ a leghatározottabban lépett fel a szélsőjobb térnyerése és politikai tevékenysége ellen" - jelentette ki a szóvivő.

A Kecskeméti Városi Ügyészség hétfőn közölte, hogy K. Orbánt, a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolják, mivel a szervezet valótlan számlákkal igazolt egy - az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnak a roma népesség munkaerő-piaci pályázaton nyert - vissza nem térítendő támogatásból 7,2 millió forintot. Kolompár Orbán egyelőre nem nyilatkozik az ügyben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Vádemelési javaslat Kolompár Orbán ellen

Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetőjének és három gyanúsított társának bűnügyében - mondta el a Magyar Nemzetnek Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes.

MTI Itthon

Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt

Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, mert az általa vezetett kiskunmajsai roma érdekvédelmi szervezet több mint tíz millió forint állami támogatással nem tud elszámolni - közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese szerdán.

MTI Itthon

Vádat emeltek Kolompár Orbán ellen

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt vádat emelt Kolompár Orbán ellen a Kecskeméti Városi Ügyészség hétfőn. Az érintett az ügy lezártáig nem nyilatkozik.

MTI Itthon

Kolompár azt ígéri, fizet

Rövid időn belül kifizeti a kiskumajsai székhelyű, a "Cigányság Foglalkoztatásáért Szolgáltató" Kht. többszázezer forintos köztartozását, amely miatt az APEH végrehajtást rendelt el - reagált az ügyben megjelent HVG-hírre Kolompár Orbán, a cég résztulajdonosa és ügyvezetője.

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

Teherautó gázolt halálra egy biciklist Gödön

Teherautó gázolt halálra egy biciklist Gödön

Az ideiglenes osztrák kormány visszavonta Stracheék egyik utolsó, a menedékkérőkre vonatkozó rendeletét

Az ideiglenes osztrák kormány visszavonta Stracheék egyik utolsó, a menedékkérőkre vonatkozó rendeletét

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A NER-közeli cégeket és termékeiket listázó appot mutatott be a Momentum

A Guardian elemzője: Orbán rég nem volt olyan rossz helyzetben, mint most

A Guardian elemzője: Orbán rég nem volt olyan rossz helyzetben, mint most

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának