szerző:
MTI

Feloldották délelőtt 10 órától az I-es kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter.

A miniszter közölte azt is: a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha igénylik.

Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a fogyasztást és a várható időjárást figyelembe véve a következő 3-4 napban biztosan nem kell korlátozásra számítani. Műszaki hiba azonban bármikor előfordulhat. Nem szabad elfelejteni, hogy a magyar földgázrendszer több mint egy hete a csúcson üzemel.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a kereskedelmi földgázkészletek nagysága 2,8 milliárd köbméter, és további 500 millió köbméter a stratégiai készlet, amiből eddig még semmit nem használtak fel.

Molnár Csaba ismertette: a magyarországi ellátásbiztonság helyzete megengedi, hogy Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának továbbra is szállítsunk földgázt az eddigi mennyiségben, míg Horvátország Ausztrián keresztül jut Magyarországról a fűtőanyaghoz. Hangsúlyozta azt is, hogy a közép-kelet-európai térségben Magyarország az egyetlen, ahol nincs gázkorlátozás.

A miniszter közölte: a kormány megbízást adott a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek (MVM): vegye fel a kapcsolatot szlovák partnerével az esetleges áramszállításról. A szlovák fél jelezte, hogy jelenleg nincs szüksége ilyen segítségre, de ha lesz, akkor azt örömmel fogadják.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar vélemény szerint szükséges, fontos és érdemes összekötni az európai energiahálózatokat. Magyarország felkészültségénél fogva  a legalkalmasabb arra, hogy ennek megvalósulása esetén a térség elosztó központja legyen.

Zsuga János tájékoztatása szerint: ha Oroszország megkezdi a gázszállítást, akkor Ukrajnán keresztül 30-36 óra alatt ér Magyarországra földgáz, de ha az ukrán szállító úgy dönt, akkor az ukrán-magyar-szlovák határ közeli tárolókból jóval rövidebb idő alatt is eljuttathatja az orosz gázt Magyarországra.

Még mindig nem jön (Oldaltörés)

Eddig nem indult meg az orosz gáz Európa irányába: a Gazprom délelőtt közölte, hogy megküldte a szükséges papírokat az ukrán félnek, amely szerint a nap folyamán az ukrajnai vezetékeken át összesen 99,2 millió köbméter gázt akar szállítani Moldovába, Szlovákiába és a Balkánra, s az ukrán fél újra megtagadta a gáz továbbítását az által javasolt műszaki megállapodás hiányára hivatkozva.

A Gazprom közleményében rámutatott, hogy mivel a tranzitról 2013-ig szóló szerződés van érvényben, az említett műszaki megállapodás hiánya nem elegendő indok a tranzit akadályozásához. Az orosz monopólium emlékeztetett arra is, hogy 2007-ben nem is létezett ilyen megállapodás, de a jelenlegi válságos helyzetben semmiféle nélkülözhető papír hiánya nem szolgálhat ürügyül a tranzit megtagadásához.

Az ukrán fél már harmadik napja nem nyitja meg rendszerét az orosz gáz előtt Szudzsa állomásnál, s ezt azzal indokolja, hogy ha megtenné, nagy kelet-ukrajnai területek gáz nélkül maradnának. Az orosz fél szerdán javasolta, hogy a Szudzsánál beérkező gázból lássák el az érintett területeket, s az ukrán fél az ország nyugati részén lévő tárolóiból küldjön ugyanolyan mennyiséget Európába, de erre nem érkezett válasz. A Gazprom indoklása szerint azért Szudzsa állomásnál akarják az ukrajnai rendszerbe szivattyúzni a gázt, mert egyrészt ez a legrövidebb útvonal a Balkán felé, másrészt mert itt a legnagyobb az áteresztő képesség: két és félszer nagyobb, mint a többi csatlakozási ponté összesen.

Gleb Pavlovszkij politológus, a Hatékony Politika Alapítvány elnöke úgy vélekedett, hogy a Dmitrij Medvegyev orosz elnök által szombatra javasolt gázcsúcs kifoghatja a szelet az ukrán vezetés törekvéséből, hogy a gazdasági természetű válságot politikai szintre terelje, mivel a helyzet megoldása nem kecsegtet kényelmes kiúttal a számára. Visszatáncolni ugyanis már nem tud, mivel akkor magyarázkodnia kellene Európa előtt. Inkább az általános válság helyi elmélyítése útján próbálja menteni politikai életét.

A Kommerszant című orosz lap szerint azonban a hivatalos nyilatkozatokban általában semmi nem utal a gázválság gyors megoldására. A Vremja Novosztyej szerint Moszkva és Kijev között folytatódik az idegháború és a kölcsönös vádaskodás, és nincs kilátás a tranzit felújítására. A lap szerint az orosz fél célja egyre nyilvánvalóbb: előbb be akarta vonni az EU-t megfigyelőként, majd az unió szeme láttára akarta bebizonyítani, hogy a Naftogaz nem biztosítja a tranzitot, vagyis most arra lenne szükség, hogy az EU megbélyegezze Kijevet és rákényszerítse az együttműködésre.

A Vedomosztyi szerint fokozódik az Ukrajna-ellenes hangulat, de a Gazeta szerint például a görög Greek Public Gas Corporation a Gazpromot készül beperelni. A lap szerint Kijev egyhamar nem köt kompromisszumot, mivel a különös ukrán magatartás mögött nem annyira a vezetékrendszer működése, mint inkább Washington hatása áll.

A Nyezaviszimaja Gazeta felméréseket idéz, amelyek szerint Ukrajnában, Fehéroroszországban és Moldovában a lakosság bizalma Oroszország iránt csökken, az Egyesült Államok iránt viszont nő. A lap Szergej Tolsztojt, a kijevi Politikai Elemzések és Nemzetközi Kutatások Intézetének igazgatóját idézi, aki azt mondta: "Amikor régebben az amerikaiak figyelmeztettek, hogy az orosz szelepeket valamikor majd nyomásgyakorlásra használják, a lakosság ezt propagandaként értékelte, de most újra felidézi."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Putyin: csökkenni fog a gáz ára

A gáz ára óhatatlanul csökkeni fog az év folyamán - közölte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Egyben határozottan cáfolta azokat a nyugati véleményeket, hogy Oroszország diktálja a gázárakat.

MTI Világ

Gázcirkusz: Moszkva csúcsértekezletre hívja vevőit

Moszkva az orosz gázt felhasználó államok vezetőit csúcsértekezletre hívja Moszkvába január 17-re - jelentette be Dmitrij Medvegyev államfő, amikor szerdán Moszkvában fogadta a szlovák, a bolgár és a moldovai kormányfőt, akik a gázexport problémáinak megoldására érkeztek az orosz fővárosba.

MTI Világ

Gázügy: Ukrajna az EU-tól vár állásfoglalást

Ukrajna felszólította az Európai Uniót, hogy határozottan foglaljon állást az Ukrajnát Oroszország részéről a gáztranzit ügyében érő vádakat illetően - jelentette ki Konszantyin Jeliszejev ukrán külügyminiszter-helyettes újságírók előtt Kijevben.

MTI Világ

Feltűnően enyhül a hangnem a gázvitában

Az orosz-ukrán gázviszályban szerdán délelőtt úgy tűnt, megváltozott a hangnem: az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára azt hangsúlyozta, hogy Oroszország mennyire fontos partner Ukrajna számára, Oleh Dubina Naftogaz-vezérigazgató pedig már nem követelt, hanem kérte a Gazpromot, hogy "adjon kölcsön" - későbbi fizetés ellenében - 140 millió köbméter gázt a vezetékrendszer nyomásának növelése végett, elismerve, hogy anna előteremtése Ukrajna dolga lett volna.

MTI Világ

Ukrajnából nem jön gáz, de egy hétig még nem kell új intézkedés

Az Európába irányuló gázszállításról továbbra sincs megegyezés az ukránok és az oroszok között, s így nem is érkezik szerdán gáz a kontinensre; Magyarország szerdai fogyasztása várhatóan 60-62 millió köbméter lesz, amit a rendelkezésre álló források teljes mértékben fedeznek.

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt