Többpárti egyeztetés a költségvetés tervezetéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Döntően a fővárosi önkormányzat 531 milliárd forintos költségvetés-tervezete 485 milliárdos bevételi oldalával összefüggő kérdésekről esett szó azon a pénteki többpárti egyeztetésen, amelyet egy héttel az első találkozó után tartottak - tudta meg az MTI az ülés részvevőitől.

John Emese, az SZDSZ és Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője, valamint Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke és Danielisz Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy elfogadták a főpolgármester által beterjesztett menetrendet a további tárgyalások ütemezéséről és tematikájáról.
 
John Emese közölte: az egyik legnagyobb bevételi tétel, az iparűzési adóbevétel első negyedévi adatai, a csökkenést jelző prognózissal ellentétben, növekedést mutatnak. A múlt év hasonló időszakához képest néhány milliárd forinttal több, 66 milliárd forintnál nagyobb lesz a bevétel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez egész évben így lesz - jegyezte meg. Az ingatlaneladásokat a vagyonkezelő Zrt. javaslata alapján a tavalyihoz hasonló nagyságrendben, 19 milliárd forintban tervezik, noha tavaly csak négymilliárd forint volt a bevétel. Problémás területként szó esett az euróban felvett hitelek törlesztése kapcsán arról, hogy a 265 forintos szerződési árral szemben jelenleg 300 forint körül mozog az euró árfolyama. 

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 10 forintnyi árfolyamromlásnak 800 millió forintos kihatása van. Az önkormányzat mozgásterét erősen meghatározó tényező a BKV több mint 84 milliárd forintos adóssága és az idei évre tervezett 22 milliárd forintos vesztesége is. A 4-es metró építése kapcsán a Bamco cég részéről felmerült újabb 35 milliárd forintos igényről a John Emese frakcióvezető úgy vélekedett, hogy ez ügyben még hosszas egyeztetések várhatók. A várost vezető koalíció továbbra is szükségesnek tartja a több mint 32 milliárd forintos idei hitelfelvételt és a Főgáz Zrt. eladását, hogy a tervbe vett beruházások EU-támogatásának önrészét biztosíthassák. Az SZDSZ nem ért egyet azzal a fideszes felvetéssel, hogy prioritási sorrend készüljön a beruházásokról, szerinte ugyanis minden tervezett beruházásra szükség van, mivel csak 2013-ig szerezhető EU-támogatás.
 
Tarlós István közölte: a tárgyalási holtpontról való elmozdulás érdekében kezdeményezték, hogy a főpolgármester készítsen egy fontossági sorrendet, amiről az ellenzék véleményt nyilváníthat. Ez a városvezetés dolga, és nem az ellenzéké - jegyezte meg. Hozzátette: azért kell "meghúzni a vonalat" a beruházásoknál, mert miközben Demszky Gábor azzal érvel, hogy majd "az ellenzék dicsősége lesz" átadni ezeket a beruházásokat a következő ciklusban, de az is igaz, hogy a következő ciklusban kell majd kifizetni ezeket a beruházásokat. Így tehát nemcsak a jelenlegi ellenzék, hanem a következő időszakban a városvezetés és a város számára is kulcskérdés lesz a beruházások helyzete. A politikus szerint a főpolgármester által szorgalmazott kívánságlista kapcsán az az alapkérdés, hogy abból mi valósítható meg racionálisan. Ehhez a kívánságlistához a Fidesz is tudna még hozzáírni - jegyezte meg. 
 
Hock Zoltán (MDF) szerint ezúttal nagyjából körvonalazódott az, hogy mi a reális bevételi lehetősége idén a fővárosnak. Ez valamelyest eltér a benyújtott javaslattól.