szerző:
MTI

Gyalog indul a fővárosba a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, hogy petíciót adjon át a köztársasági elnöknek a roma gyermekek elkülönítése miatt; Kállai László október elején indul Jászladányból, az utat egy hét alatt tenné meg.

A roma polgárjogi aktivista azt közölte: demonstratív vonulásával arra akarja felhívni az államfő és a társadalom figyelmét, hogy az ország számos területén - a törvényi tiltás ellenére - ma is bevett gyakorlat az iskolai szegregáció, a romákat ért hátrányos megkülönböztetés. Egy petícióban ezért arra kérné Sólyom Lászlót, "nyilvánuljon meg" a nemzet egysége érdekében az iskolai elkülönítés és a diszkrimináció miatt.
    
Kállai László azt mondta, azért indul gyalogosan, hogy ezzel is szimbolizálja azt a mélyszegénységet, amelyben a romák többsége kénytelen élni, valamint "azt a kilátástalanul hosszú utat, amely még a magyar társadalom előtt áll, amíg a gyakorlatban is megvalósul az alkotmányunk által elvben minden állampolgár számára biztosított jog- és esélyegyenlőség".
    
Tizenöt társával október 3-án indulna el Jászladányról, és arra biztatja a céljával egyetértő roma és nem roma embereket, hogy hosszabb-rövidebb távon csatlakozzanak hozzájuk. A gyalogmenet október 10-én érkezne meg a fővárosi Hősök terére, majd az ország különböző részeiből buszokkal érkező tiltakozókkal közösen indulnának a budai Várba, a petíció átadására. Jászladány és Budapest között a távolság gyalogosan több mint száz kilométer.
    
A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet tavaly márciusban, a rasszizmus elleni világnapon is országjáró körútra indult, hogy a hátrányos megkülönböztetésnek kitett roma lakosság esélyegyenlőségének érvényre juttatásáért, ezáltal a romák befogadásáért és társadalmi integrációjuk elősegítéséért emelje fel szavát. Akkor negyven települést, cigánytelepet látogattak meg. Panaszokat vettek fel, egy szociális térkép készítése érdekében kérdőíveket töltöttek ki, és tájékoztatást adtak a diszkrimináció elleni fellépés lehetőségeiről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Jászladány: segély helyett munkát

Sajátos munkatesztet vezetett be a jászladányi önkormányzat: mind a 439, segélyen élő, ám munkaképes helyi lakost nyilatkozattételre kötelezte, hajlandó-e elfogadni a felajánlott munkalehetőséget - írja a HVG.

MTI Itthon

Tüntettek a jászladányi szegregáció ellen

A jászladányi iskolaügy bírósági tárgyalásával egy időben mintegy 15-20-an tüntettek Szolnokon az iskolai szegregáció ellen tiltakozva, s támogatásukról biztosítva a felperes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalt.

Itthon

Jászladányi évnyitó: a polgármester megbélyegzésről beszél

A jászladányi polgármester – az önkormányzat és a helyi alapítványi általános iskola tanévnyitójának alkalmából – közölte, Jászladányt az országos politika megbélyegzi, s a település ugyanúgy előítéletekkel küszködik, mint a többségi társadalommal szemben a romák. A sajtó képviselőinek egy részét kérésük ellenére sem engedték be az iskolai ünnepség helyszínére.

Itthon

Jászladányi iskolaügy: parlamenti albizottság alakulhat

Az "oktatási szegregáció helyzetének kivizsgálására és felszámolására" parlamenti albizottság felállítását javasolja az oktatási tárca. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint a jászladányi alapítványi iskola alkotmányellenes cél elérésére jött létre.

MTI Itthon

Jászladányi iskolaügy: nem elfogult a bíró

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szerint nem elfogult a jászladányi iskolaügyet tárgyaló bíró. Így továbbra is az eredetileg kijelölt Bana Imre fog eljárni az ügyben.

Hét nap

Még mindig Jászladány

Újabb per indult a roma gyerekek elkülönítéséről elhíresült jászladányi iskolaügyben (HVG, 2001. március 10.).

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket