szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Romaversitas sajtótájékozatón igyekezett tisztázni a Borovszky Tímea oktatási minisztélriumi esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét ért vádakat. Az állásából felfüggesztett főosztályvezető az ügyészség szerint hivatali hatalmával visszaélve rendeltetett egy tanulmányt. A tanulmány végül éppen annak a Katapult mentorprogramnak a gyengéit emelte ki, amelynek vezetője bepanaszolta Borovszkyt.

Borovszky Tímra esélyegyenlőségi főosztályvezetőt szerdán gyanúsítottként hallgatta ki a Főváros Főügyészség abban az év eleje óta húzódó ügyben, amelynek egyes részleteiről már a hvg.hu is beszámolt. Az ügyészség egyik vádja szerint Borovszky hivatali helyzetével élt vissza, amikor az OKM-pályázati pénzeket elnyerő alapítványt arra bírt rá, hogy a támogatásból a Romaversitásnak utaljon tovább ötmillió forintot. A gyanúsítás másik része szerint Borovszky 2 008 tavaszán, hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előnyt kért egy munkatársa részére, oly módon, hogy arra kérte az alapítvány képviselőjét, hogy a támogatásra szánt összegből, titokban, 600 ezer forintot adjon át.

A szóban forgó alapítvány a HÖOK „Hallgatókért Alapítvány”, az alapítvány üzemeltette a Katapult Mentorprogramot, amelyet az oktatási tárca az év elején előbb leállított, majd újraindított. A mentorprogram vezetője, Nagy Attila azt állította korábban, hogy Borovszky Tímea főigazgató utasítására a mentorprogram működtetésével megbízott HÖOK a Hallgatókért Alapítvány ötmillió forintos – amúgy soha el nem készülő – kutatással bízta meg a Romaversitas Alapítványt, s az összeg egy részének visszacsorgatása után további anyag megírására kaptak felkérést. Ez az ügyészség által leírtakkal nagyjából egybecseng. 

A tanulmány elkészült

Ami az "ötmilliós" - végül ennél kevesebbe kerülő - tanulmányt illeti, arról korábban a hvg.hu is beszámolt már: eszerint Nagy Attila tavaly tavasszal kereste fel a Romaveristast, hogy az kutatást készítsen neki. A munka így elkezdődött, s átutalták az ötmilliót, miközben érvényes szerződés nem volt, és a mentorszervezet tényleges teljesítési határidőt sem tűzött ki. Szeptemberig a Romaversitas 400 ezer forintot fizetett ki a kutatásban részt vevőknek, mire Nagy azzal lepte meg őket, hogy utalják vissza a teljes összeget. Miután a Romaversitas átadta az addig elkészült anyagot, Nagy Attila egyik munkatársa e-mailben arról tájékoztatta Havast, hogy a tárca közel 3,2 milliós összegben elfogadja a teljesítést, a fennmaradó összeget pedig utalják vissza. "A minisztériumban történt egyeztetés alapján az 5 milliós tételből B. E. tájékoztatása alapján elfogadható 3 166 000 forint, ez alapján a HÖOK A HALLGATÓKÉRT ALAPÍTVÁNY bankszámlájára kell visszautalnotok a fennmaradó 1 834 000 forintot" - írta Havasnak a Katapult Mentorprogram munkatársa 2008. november 13-án. Ez meg is történt. Ehhez képest idén januárban egy újabb, immáron összefoglaló tanulmányt követeltek Havason, amihez hozzá is látott, de közben Nagy Attila frontális támadást intézett a főigazgatóság ellen. Havas mindezek után arra kérte a Katapultot, hogy emlékeztetőben tisztázzák az előzményeket és határozzák meg a teendőket, hogy a munkát végérvényesen le tudják zárni.

Miért kellett Borovszkynak a HÖOK?

A Romaversitas Alapítvány igazgatója, Daróczi Gábor hétfői sajtótájékoztatóján közölte, érthetetlennek tartják azt az állítást, hogy Borovszky Tímea utasította a HÖOK Hallgatókért Közalapítványt, rendeljen egy ötmilliós kutatás tőlük, hiszen ezt közvetlenül is kérhette volna. "Egy minisztériumi vezetőnek (...) egy ilyen kutatás megrendelésére önállóan van lehetősége", vagyis, ha akarta volna Borovszky Tímea, akkor a kutatást "direkt módon megrendelhette volna a Romaversitastól, teljesen függetlenül a HÖOK Hallgatókért Közalapítványtól" - fogalmazott Daróczi Gábor.

Havas Gábor is részt vett az eseményen, ahol a korábban a hvg.hu-nak elmondottakat megismételte. Azt is elmondta, hogy a Nagy Attila által rendelt kutatás lényege a Katapult programban résztvevők társadalmi összetételének a feltárása.

A Romaversitas Alapitvány jelenlegi és korábbi igazgatója egyaránt hangsúlyozta, hogy a HÖOK Hallgatókért Alapítvány kérte fel őket a kutatást lefolytatására, de nem volt érvényes szerződés a munkára. Szerintük a 2007-es maradványpénzről az alapítvány az utolsó pillanatban kezdett egyeztetni velük, szorította őket az elszámolási határidő, és ezért utalhatták át előre az ötmillió forintot. Az ügyész az ügyben még nem kereste meg a Romaversitas Alapítványt - közölték.

Havas Gábor szólt arról is, hogy a kutatás zárótanulmányát április közepén eljuttatta a minisztériumhoz, azóta semmilyen visszajelzést nem kapott. A tanulmányban olyan változtatásokat javasolt, amelyek jelentősen növelhetnék az esélyegyenlőségi programok célzottságát, hatékonyságát - mondta, majd hozzátette: "egyértelműen kiderült, hogy (...) a Katapult Mentorprogramban a résztevőknek egy viszonylag jelentős százaléka nem indokoltan vesz részt". Havas Gábor szerint a programnak számos diszkfunkcionális eleme. Közölte azt is, romák 13,7 százalékban vesznek részt a programban, és - mint mondta - figyelembe véve, hogy hátrányos helyzetű kört céloz meg a program, ez az arány kicsinek tűnik.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gócpont alakult ki egy nógrádi községben, 10 koronavírusost találtak

Gócpont alakult ki egy nógrádi községben, 10 koronavírusost találtak

Jövőre is ugyanannyi jut kormánypropagandára, mint idén

Jövőre is ugyanannyi jut kormánypropagandára, mint idén

Csődöt jelentett egy magyar utazási iroda a járvány miatt

Csődöt jelentett egy magyar utazási iroda a járvány miatt