Vádemelési javaslat a zalai diákmegalázások ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Négy fiatalkorú fiú és egy fiatal felnőtt nő ellen javasol vádemelést a rendőrség a még márciusban napvilágot látott, zalaegerszegi diákok megalázását és bántalmazását bemutató videofelvételekkel kapcsolatban - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Több internetes oldalra március elején, néhány napos különbséggel két videofelvétel is felkerült zalaegerszegi diákok megalázásáról és bántalmazásáról. Mindkét felvétel januárban, valószínűleg ugyanazon a napon készült mobiltelefonnal, az egyiket a zalaegerszegi vasútállomáson, a másikat pedig az egyik helyi középiskolában rögzítették, szereplői nagyrészt azonosak.

Az elsőként nyilvánosságra került képsorokon a fiatalok többször megütnek, fejbe rúgnak és leköpnek, de más módon is megaláznak egy mindezt szinte mozdulatlanul tűrő, védekezésre lehetőséget sem kapó fiút. A felvételt az a fiatal nő készítette, akinek csak a hangját és az utasításait hallani, de mindvégig látható két középiskolás korú fiú és az áldozatuk.

A néhány nappal később megjelent, osztályteremben rögzített videón az látható, hogy egy fiút több diáktársa vesz körbe, s kezdetben egymást biztatva ütlegelik őt. Később akad köztük olyan, aki csillapítani próbálja a védekezni nem tudó fiú ellen legfenyegetőbben fellépő társát. A rendőrség márciusban azt közölte, hogy a két esetet egyesítve több fiatal ellen indítottak büntetőeljárást.

Salamon Róbert alezredes pénteken az MTI-nek elmondta: a zalaegerszegi rendőrkapitányságon a napokban lezárult nyomozás eredményeként négy fiatalkorú fiú és egy fiatal felnőtt nő ellen javasolnak vádemelést az ügyészségnek. A fiatalokat egyenként több bűncselekménnyel is meggyanúsították, így csoportosan elkövetett garázdaság, súlyos testi sértés kísérlete, kényszerítés és könnyű testi sértés is szerepel a vádra javasolt megállapítások között.

A sajtóügyeletes hozzátette, hogy nemcsak a két, bántalmazásokról és megalázásokról készült felvételt, hanem egy harmadik ügyet is egyesítettek a nyomozás során, miután ebben is részben azonos volt az elkövetők köre. A fiatalok ugyanis a múlt év októberében elloptak, majd eladtak egy mobiltelefont, ezzel összefüggésben hármuk ellen kisebb értékre elkövetett sikkasztás miatt is vádemelést javasolnak a rendőrök.