szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Index szerint Mesterházy Ernő, a főpolgármester volt politikai tanácsadója Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesi felhatalmazásával beleszólhatott a fővárosi cégek üzleti és személyi döntéseibe.

"Az Index birtokába került +menlevél+ szövegezése homályos, így általában minden városházi ügy belefért az előzetesben ülő tanácsadó tevékenységi körébe" - olvasható a hírportálon kedden közölt cikkben. Az Index szerint a volt tanácsadónak "a főpolgármester által érzékeltetettnél jóval szélesebb körű befolyása volt a városházi ügyekre". A 2007 februárjában kiadott, Ikvai-Szabó Imre által aláírt megbízás lényegében minden fontosabb önkormányzati területre beleszólást engedett a Főpolgármesteri Iroda Kormányzati Koordinációs Irodájának vagy Mesterházy Ernőnek.

Ikvai-Szabó "menlevele" felkérte Mesterházyt, hogy a "Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos tanácsadói tevékenységével álljon rendelkezésére", valamint hogy "nyújtson segítséget egyes stratégiai kérdésekben, döntések előkészítésében". A levél tételesen fel is sorolta, hogy a főpolgármester-helyettes szerint mi számít a stratégiai kérdések közé: "privatizált gazdasági társaságok ügyei, üzleti tervek és beszámolók előzetes véleményezése, személyi kérdések, kiemelt beruházások, illetve a kormányzati egyeztetéseket igénylő ügyek" - olvasható a hírportálon.

Az Index emlékeztetett arra, hogy Demszky Gábor főpolgármester a BKV ügyeit vizsgáló fővárosi eseti bizottság előtt arról beszélt: Mesterházy Ernő tanácsadóként szabályos megbízással rendelkezett, ingyen dolgozott a Városházán, kormányzati koordinációs feladatai voltak. Ikvai-Szabó Imrét a tervek szerint szerdán délután ismét meghallgatja a Fővárosi Közgyűlés BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottsága.

Mesterházy Ernő a rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek. A volt tanácsadó előzetes letartóztatását március elején hosszabbította meg a bíróság három hónappal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

BKV-ügy: a magyar jog nem ismeri a vádalku intézményét

A magyar büntetőjog nem ismeri az (amerikai típusú) vádalku intézményét; a "nyomozási alku" megkötésének pedig az kellene, hogy legyen a következménye, hogy a nyomozóhatóság megszünteti az eljárást a terhelttel szemben - közölte a Fővárosi Főügyészség annak kapcsán, hogy a BKV-ügyben gyanúsított Balogh Zsolttal kapcsolatban több helyen is megjelent egy esetleges "vádalku" lehetősége.

MTI Itthon

BKV-ügy: ismét házi őrizetben Regőczi

Megszüntette Regőczi Miklós, volt BKV-vezető előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) nem jogerősen kedden, és ezzel egyidejűleg ismét házi őrizetbe helyezte őt április 16-ig - közölte a Fővárosi Bíróság.

MTI Itthon

BKV-ügy: vallomást akar tenni Fuzik Zsolt

Ártatlannak vallja magát a BKV előzetes letartóztatásban lévő volt informatikai igazgatója, aki egyúttal időpontot is kért az ügyben eljáró ügyésztől, hogy teljes körű vallomást tehessen – közölte Fuzik Zsolt ügyvédje vasárnap.

MTI Itthon

BKV-ügy: két ügyvédet is meggyanúsítottak

Két ügyvédet is meggyanúsított a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) a BKV és Budapest Airport Zrt. (BA) jogi igazgatójának ügyével kapcsolatban - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok