szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött vasárnap hajnalban Európában, illetve az amerikai kontinensen kívüli többi magyar külképviseleten is a magyar parlamenti választások második fordulója. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak.

A  külképviseletek helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat.  Az első Amerikán kívüli szavazókör  Canberrában (Ausztrália), majd  Pekingben és Sanghajban (Kína) nyílt meg,  Európában pedig  Moszkvában, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban,  Minszkben, Kijevben, Ungváron, Bukarestben, Kolozsváron és Csíkszeredán. 

A parlamenti választás második fordulójában külföldön Londonban és Brüsszelben szavazhatnak a legtöbben. Az Országos Választási Iroda internetes adatai  szerint  Londonban  összesen 641 választó szerepel  a külképviseleti névjegyzékben. Brüsszelben 278, Dublinban 230, Párizsban 128, Münchenben 120, Hágában 115 voksolót várnak.

Húsz külképviseleten csak egy-két szavazó miatt lesz voksolás, összesen 37 olyan külképviselet van, ahol tíznél kevesebb szavazót várnak. Mindössze egy-egy szavazó szerepel a névjegyzékben Tiranában (Albánia), Bejrútban (Libanon), Szkopjéban (Macedónia), Jekatyerinburgban (Oroszország), Iszlámábádban (Pakisztán) és Tuniszban (Tunézia).

Csak két választópolgár van a névjegyzékben Algírban (Algéria), Bakuban (Azerbajdzsán), Minszkben (Fehérorosz Köztársaság), Tallinnban (Észtország), Tbilisziben (Grúzia), Jakartában (Indonézia), Teheránban (Irán), Almatiban és Asztanában (Kazahsztán), Nairobiban (Kenya), Szöulban (Koreai Köztársaság), Rigában (Lettország) és Kassán (Szlovákia).
 
További 20 olyan külképviselet van, ahonnan tíznél kevesebb szavazatot várnak: 3 választó szerepel  a rabati (Marokkó), a podgoricai (Montenegró) és a hanoi (Vietnami Szocialista Köztársaság), 4 az abujai (Nigéria), a bangkoki (Thaiföld), az isztambuli (Törökország) és a kijevi (Ukrajna) névjegyzéken. Öt voksolót várnak Ammánban (Jordánia), Szentpéterváron (Oroszország), Pozsonyban (Szlovákia), 6-ot Pretoriában (Dél-afrikai Köztársaság), Belgrádban (Szerbia), Ljubljanában (Szlovénia) és Ungváron (Ukrajna), 7-et Szófiában (Bulgária), Chisinauban (Moldova) és Ankarában (Törökország), 8-at Kairóban (Egyiptom), 9-et Zágrábban (Horvátország) és Dohában (Katar).

[[ Oldaltörés (Amerikában le is zajlott a szavazás) ]]

Rendben lezajlott az amerikai kontinensen a magyar külképviseleteken az országgyűlési képviselő-választás második fordulója szombaton; rendkívüli esemény nem történt. A legnagyobb névjegyzék New Yorkban volt, ahol 152-en jelentkeztek a szavazásra, közülük 79-en jelentek meg és adták le szavazatukat. Minden rendben zajlott, de előfordult olyan eset, hogy olyan szavazópolgár is megjelent, akinek a lakóhelye szerinti egyéni választókerületben már az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa, így nem kellett szavaznia - mondta Király Edina küvi-elnök.

Washingtonban a névjegyzékben szereplő 33 választópolgárból 15-en voksoltak a reggel 6 és este 7 óra között tartott szavazáson. A Fidesz és a Jobbik hivatalos megfigyelője nem jelent meg - tájékoztatott Barczi Veronika, a küvi elnöke.

A kanadi Ottawában – ahol New Yorkhoz és Washingtonhoz hasonlóan közép-európai idő szerint vasárnap éjjel 1 órakor zárult a szavazás – a 43 regisztrált szavazóból 15-en adták le voksukat. Ott is előfordult, hogy olyan valaki akart voksolni, akinek a választókörzetében már a korábbi fordulóban nyert valamelyik jelölt – mondta Éger György küvi-elnök.

Az amerikai kontinensen Buenos Airesben (Argentína) három voksolót vártak, Mexikóvárosban (Mexikó) 1, Havannában (Kuba) 3 ember szerepelt a névjegyzékben. Argentínában és Kubában már este 7 óra előtt lezárult a szavazás, tehát mindkét helyen voksolt a 3-3 személy.

A nyugati parti Los Angelesben – ahol az időeltolódás miatt közép-európai idő szerint vasárnap hajnal 4 órakor zárult a szavazás – a névjegyzékben szereplő 35 választóból 12-en adták le szavazatukat. Rendkívüli esemény nem történt, a Fidesz és a Jobbik megfigyelője is törvényesnek találta a szavazás menetét – mondta el Siklósi Dorottya küvi-elnök.

Több külképviseleten a szavazás első óráiban egy választó sem jelent meg. A parlamenti választások második fordulójában a külképviseleteken – a helyi nagykövetségeken, illetve főkonzulátusokon – azok voksolhattak, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és választókerületükben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa.

Korábban, az izlandi vulkán kitörése után elrendelt légtérzár miatt kérdéses volt, hogy a szavazatok az előírt határidőre (csütörtök éjfélig) Magyarországra érkezhetnek-e. A transzatlanti légi közlekedésben már nincs fennakadás, már vasárnap hazautaznak Magyarországra, ahol a lezárt urnát az Országos Választási Központba szállítják.

A külföldön történő szavazás sajátossága, hogy a szavazatokat nem számolják össze a külképviseleteken, hanem Magyarországra szállítják és bekeverik a választópolgár lakóhelye szerinti egyéni választókerület egyik kijelölt szavazókörének szavazatai közé, így biztosítva azok titkosságát.

A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és „bekeverése” után, legkésőbb május 1-jén megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit, és legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye. Emiatt a vasárnap 19 órakor induló tájékoztató rendszer – amely az előzetes eredményeket közli – vasárnap este még nem fog tudni 100 százalékos feldolgozottságot mutatni.

A külképviseleti voksolás második fordulójában csak azok a választók voksolhatnak, akik március 19-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és akiknek a lakóhelyük szerinti országgyűlési egyéni választókerületben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa.

A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra, az Országos Választási Központba szállítják. Az OVB az urnákban található szavazási iratokat az 57 egyéni választókerület szerint csoportosítja, majd átadja azokat az illetékes választási bizottságoknak, és a szavazatokat bekeverik az itthoni szavazókörök urnáiba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése

Van-e csodafegyvere az ellenzéknek 2022-re? – Tóka Gábor vitaindító elemzése

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren