szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt rakétát lőtt ki hadgyakorlatozás közben az iráni hadsereg elitalakulata, a Forradalmi Gárda, amit az Egyesült Államok „nukleáris fenyegetésére” adott válasznak nevezett egy iráni vezető.

A föld-víz, illetve víz-víz osztályba sorolt rakétákat egymással párhuzamosan indították célpontjaik felé - közölte az állami televízió részletek ismertetése nélkül.

A Forradalmi Gárda csütörtökön kezdett háromnapos nagyszabású hadgyakorlatot a Perzsa-öbölben és a Hormuzi-szorosban. A szárazföldi, a légi és a haditengerészeti egységeket megmozgató manővernek az a célja, hogy ellenőrizzék a gárda felkészültségét a Perzsa- és az Ománi-öböl, valamint a Hormuzi-szoros biztonságának megvédésére – jelentette ki Huszein Szalami tábornok, a Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese.

Irán 2006 óta évente tart hadgyakorlatot az említett tengerszakaszokon erődemonstráció céljából. E manővereket az utóbbi négy évben nyáron rendezték meg. Hivatalos magyarázatot nem adtak arra, hogy idén miért hozták előbbre a gyakorlatot. A világ kőolajellátása szempontjából kulcsfontosságú tengeri szállítási útvonalon tartott idei gyakorlat mindazonáltal egybeesik azzal, hogy nő a feszültség Irán és a Nyugat között Teherán vitatott atomprogramja miatt.

A nyugati országok azzal gyanúsítják Iránt, hogy békés célúnak mondott nukleáris programja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit Teherán tagad. Teherán korábban jelezte, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, ha megtámadják. A világ kőolajtermelésének mintegy 40 százaléka a Perzsa-öböl menti térségből származik. E mennyiség tekintélyes hányada az öböl kijáratát képező szűk szoroson át jut el a fogyasztókhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában

Tíz nap után újra megjelent a koronavírus Kínában