szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken délelőtt a Himnusz dallamaival kezdődött Schmitt Pál köztársasági elnöki hivatalba lépési ünnepsége; a ceremónia helyszíne - a viharos időjárásra való tekintettel - a Szent György térről átkerült a Sándor-palota belső udvarába. Sólyom László, az MSZP és az LMP nem vett részt az eseményen.

Az ünnepség körülbelül 200 meghívott vendége, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Boross Péter volt kormányfő és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Kövér László házelnök a Sándor-palota belső udvarában kísérheti figyelemmel a ceremóniát. "A magyarok egységesebbek, mint valaha a rendszerváltás óta" - mondta Schmitt Pál beiktatási ceremóniáján tartott beszédében. Az új köztársasági elnök úgy fogalamzott: megtisztelőnek érzi a közösség felé irányuló bizalmát. Önmagáról azt mondta: "az egyensúly és nem ellensúly a szerep, amit be szeretnék tölteni".

Ezt követően azt mondta: történelmi tény, hogy a forradalmakat kevesen vívják meg sokak nevében. Majd hozzátette: "azért forr bennünk és általunk a magyar valóság, hogy kiforrja legjobb énünket".

©

Schmitt Pál azt is hangsúlyozta: a közakarat alaptörvényt alkotni képes többséget delegált a parlamentbe, s hozzátette azt is: javasolni fogja, hogy az új alaptörvény előszava tartalmazza a keresztény gyökerekre való utalást. Elmondta, gyakran látogat majd egyetemeket, "ha kell", vidéki iskolákat. Az anyanyelv alapos ismeretét, a testmozgás fontosságát is kiemelte. A "15  milliós magyar nemzet" egységének szolgálatát is feladatának tartja, mint elmondta: biztatni fogja a határon túliakat, hogy éljenek a kettős állampolgárság adta lehetőségekkel. Hozzátette azt is: az elmúlt évek elvették az emberektől a biztonságérzetet, a győztesnek járó öröm ízét.

"Igyekszem a törvények megtartásán, megtartatásán túl szolgálni a magyar nemzetet" - fejezte be beszédét az új államfő.

©

A ceremóniára meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök.

Sólyom László volt köztársasági elnök nem ment el az eseményre, ahogy az MSZP és az LMP is jelezte, hogy nem vesznek részt az ünnepségen, mert közlésük szerint későn kaptak rá meghívást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal