szerző:
Kovács István
Tetszett a cikk?

Hetven hétvégi ház került víz alá a tavaszi esőzések során az Arlói-tó partján, és a helyzet azóta alig változott. A háttérben horgászok vitája áll, ami vízszintemeléssel kezdődött, majd zsiliprongálással fejeződött be. A kár tízmilliókban mérhető.

Hazánk egyetlen suvadással képződött tava a borsodi Arló község mellett található. A 19. század végén és a 20. század elején háromszor szakadt be a hegyoldal az alatta húzódó szénbánya járataiba, és a lezúduló homok elzárta az ott folyó patak útját. Ebből képződött a 8,6 hektáros tó, aminek vízszintszabályozását a bánya zsiliprendszer kiépítésével oldotta meg. Minderről azonban egyetlen műszaki dokumentáció sem található.

A több mint száz éves tó az idők során feltöltődött iszappal, ezért a patak befolyásánál a nyári hónapokban száraz volt a meder. A közvetlenül vízpartra épített házaknál így nem lehetett horgászni, az iszap pedig bűzlött. Ezért gondolta Balogh Zoltán és néhány horgásztársa, hogy 20 centimétert emelnek a vízszinten, amit egy műszaki megoldással végre is hajtottak. Egy másik csoport viszont ezt ellenezte, és a zsilip megnyitásával akarta visszaállítani a vízmagasságot. Utóbbiak erőfeszítése azzal járt, hogy a fenékleeresztő tolózár megrongálódott, ezért a fölösleges víznek csak a kétharmada tud lefolyni a mederből. Az idei nagy esőzések aztán tetézték a vitát. Volt, amikor a szokásostól 100-120 centiméterrel volt magasabb a vízállás.

Szép lassan körbeépítették 

A partra az 1960-as években az akkori tanácsi vezetők hallgatólagos beleegyezésével kezdtek néhányan építkezni, majd az egyedülállóan szép környezetbe végül bádogváros épült, több mint száz házzal, bódéval. Volt, aki kiszuperált autóbuszt helyezett a víz fölé, mások „csak” fabódékat. Az önkormányzat műszaki osztálya 1990 után kiküldte a bontási határozatokat az engedély nélkül épült tákolmányok tulajdonosainak, ám kiderült: az építmények elmúltak tíz évesek, ezért azoknak törvényeink értelmében fennmaradási joguk van. A termőföld privatizációja során tovább bonyolódott a helyzet, hiszen a part több tulajdonos nevére került. 

Zsigray Árpád polgármester kijelentette: a nehéz gazdasági helyzetből való kitörésre a turizmusfejlesztésben látnának fantáziát, aminek kiemelt területe lenne a normál helyzetben fürdőzésre is kiváló horgásztó. A helyi kempingben gyakran fordulnak meg hollandok, belgák és németek, ám ők ezen a nyáron csalódottan távoztak Arlóból. A megemelkedett víz bemosta a tóba a parti árnyékszékek tartalmát, ezért letiltották a fürdőzést. A horgászoknak is elment a kedve a halfogástól. Tóth László évtizedek óta tagja az egyesületnek, de kijelentette: az nem normális, aki az ott kifogott halból eszik, hiszen az egész víz egy fertő. 

Rongálás miatt feljelentést tettek

Balogh Zoltán a tó partján

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen megtudtuk, hogy a tavak vízszintjén csak vízügyi engedélyezés alapján lehet változtatni, amit ebben az esetben senki nem kért. Zsigray ezért rongálás miatt feljelentést tett a rendőrségen, de a károkozóknak meg kell majd téríteni a strand és kemping idei forgalmának, valamint a Suvadás tábor elmaradásának a bevételkiesését is. Utóbbi országos hírű kulturális rendezvény, ami idén lett volna húsz éves, ám a jubileumot nem tudták megünnepelni.   

A vízügyi hatóság viszont kötelezte a tulajdonos önkormányzatot a zsilip műszaki dokumentációjának elkészítésére. Tőlük, vagyis az ÉKÖVIZIG-től kért segítséget Zsigray a fölösleges vízmennyiség leszivattyúzásához, ám nem vállalták, mert nagy teljesítményű berendezéseik miatt nem tudnak felelősséget vállalni a halállomány épségéért és a patakparton álló házak biztonságáért. Ezért az ózdi tűzoltókkal kezdtek tárgyalni, akik egy kialkudott összegért elvégzik majd a 35 ezer köbméterre becsült víztömeg kiszivattyúzást. Erre a zsilip kijavításához van szükség, mert a téli időszaknak az önkormányzat komoly forráshiánya ellenére sem akarnak így nekivágni. 

Közben elkészült az Arlói-tó revitalizációs terve, aminek végrehajtásához rendezett tulajdonviszonyokra és a vityillóktól megtisztított vízpartra lenne szükség. Szóba kerülhet egy esetleges kisajátítási folyamat is, csakhogy ahhoz sok pénzre lenne szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég