szerző:
hvg.hu

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet levelet írt a kormánypárti képviselőknek az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítéséről szóló törvényjavaslatokkal kapcsolatban. A három szervezet arra kéri a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a jogállamiság alapvető fontosságú intézményét lebontó törvényjavaslatokat.

"Tisztelt Országgyűlési Képviselő! Önnek hamarosan döntenie kell egy nagyon fontos kérdésről: az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható tárgykörökről. Amennyiben a T/1445. és T/1446. számú indítványokat az Országgyűlés elfogadja, lezárul a magyar történelem egyik alkotmányos korszaka." - így kezdődik az a levél, amelyet három jogvédő szervezet fogalmazott meg és tett közzé csütörtökön.

Az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható törvények körének korlátozása rendkívüli jelentőségű alkotmánymódosítás, írják a szervezetek, majd úgy folytatják: az Alkotmány  csak akkor képes a mindenkori közhatalmat korlátok közé szorítani, garantálni az egyének jogait, betölteni a jogrendszer alaptörvényi funkcióját, ha a benne foglaltak kikényszeríthetőek.

"Csak akkor mondhatjuk, hogy valóban van Alkotmányunk, ha az alaptörvény áthatja az egész jogrendszert, és ezt csak úgy érhetjük el, ha a független alkotmányvédő fórum hatékony eszközökkel őrködik annak érvényesülése felett" - áll a levélben.

A jogvédő szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy ha az alkotmánybíráskodás lehetőségét a parlament bizonyos tárgykörökben eltörli, akkor ezzel e témákban az Alkotmány kikényszeríthetőségét szünteti meg, és hasonló beavatkozásokra teremt precedenst, márpedig ebben az esetben az Alkotmány csupán egy politikai nyilatkozat erejével érne fel, hasonlóan ahhoz, mint amikor diktatúrák széles jogokat biztosítanak Alkotmányaikban anélkül, hogy azok számonkérhetők vagy kikényszeríthetők lennének.

A levél írói azt is felidézik, hogy a Nemzeti Ügyek Programja című választási programba a kormányzó párt azt a tervét fogalmazta meg, hogy újjá kell építeni a joguralomba vetett hitet. A demokrácia működését elősegítő jogszabályok csak abban az esetben érnek bármit, ha mindenkire egyaránt érvényesek - írta programjában a Fidesz.

Ha a képviselők megszavazzák az alkotmánymódosítást, választási ígéretüket szegik meg, mindennek tetejében pedig a szavazásról meg fognak emlékezni a Magyarország történelméről szóló könyvek. A jogvédő szervezetek arra kérik a címzett képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezeket a javaslatokat, és győzzék meg erről a képviselőtársaikat is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bencsik: veszélyezteti az Ab a kormány mozgásterét

Veszélyezteti az Alkotmánybíróság a kormány mozgásterét, ha alkotmányellenesnek ítéli a szükséghelyzetben hozott gazdasági intézkedéseket - jelentette ki az energiastratégiáért felelős államtitkár a Magyar Tudomány Ünnepe 2010 rendezvénysorozat tatabányai konferenciáján szerdán. Az államtitkár lényegében elismerte, hogy nem a különadó-bevétel a tét.

Elek István Vélemény

Elek–Lázár vita: viszonválasz a Fidesz frakcióvezetőjének

A Nemzeti Együttműködés Programja (82. oldal) kimondja: „Mindennek kiindulópontja, hogy maga az állam is törvénytisztelő legyen. A normakövetés nemcsak az állampolgároktól elvárt kötelesség, hanem a hatalomgyakorlókkal szemben is alapvető követelmény. A jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy parlamenti többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét.” Mindezt a legnagyobb egyetértéssel olvastam, kedves János, talán jó lenne az idézetet kifüggeszteni a közintézményekben – írja viszonválaszában Elek István.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Alkotmánymódosítás és pénz: jönnek a régi százmilliárdos Fidesz-trükkök?

A Fidesz alkotmánymódosítási tervei kiverték a biztosítékot a politikai játéktér sok szereplőjénél, és a nézőtéren is felháborodott morajlást hallani. Ha visszatekintünk az előző, 1998 és 2002 között regnáló Fidesz-kormány pénzügyi technikáira, több fény vetülhet a mostani események mozgatórugóira is.

MTI Hazai gazdaság

Lázár szűkítené az Ab döntési jogkörét, az LMP Nazarbajevet kiált

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt, amelyet az Alkotmánybíróság kedden megsemmisített, változatlan tartalommal javasolja újra elfogadni a parlamentnek.

Itthon

Nem egyeztetett a Fidesz a KDNP-vel Lázár javaslatáról

Harrach Péter a Népszabadságnak azt mondta, mindent elképzelhetőnek tart egyelőre, még azt is, hogy tartózkodik a KDNP-frakció, vagy esetleg nemmel szavaz a Lázár János nevével fémjelzett 98 százalékos különadótörvényre, illetve az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosításra.

Itthon

Alkotmányozás: csak lassan azzal a kétharmaddal

A kormány einstandolná az alkotmányt. Kétharmados parlamenti többségét alkotmányozói felhatalmazásként értelmezi. Valójában az alkotmányozás széles társadalmi konszenzust igényelne, ami lehet, hogy megvan, de a Fidesz nem keresi az alkotmányos partnerséget.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz az alkotmánymódosításra vonatkozó pártpolitikai következmény?

A Fidesz érvelése nem egységes az Alkotmánybíróság jogkérnek korlátozásával kapcsolatosan, ugyanis Szíjjártó Péter és Varga Mihály is megerősítette a kormány elkötelezettségét, míg Lázár János már arról is beszélt, hogy az Országgyűlésben várják a további megoldási lehetőségeket - olvasható a Political Capital elemzőjének írásában.

hvg.hu Itthon

Helsinki: Lázár János indoklása egyszerűen nem igaz

Nem felel meg a valóságnak, hogy a jó erkölcsbe ütköző szerződések elleni fellépés jogszerű alap az Alkotmánybíróság jogkörének példátlan megcsorbításához - áll a Magyar Helsinki Bizottság pénteki közleményében.

MTI Itthon

Alkotmányügyi bizottsági igen Lázár János indítványaira

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén támogatta Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítására vonatkozó képviselői önálló indítványait.

Hírszerző/FH Itthon

Gyurcsány: a Fideszen belül is nagy a felháborodás

A Fideszen belül is nagy a felháborodás az alkotmány tervezett módosítása miatt - állította Gyurcsány Ferenc az RTL Híradójának adott interjúban. A volt kornányfő szerint a Fidesz vezetőit is meglepte, felrázta az az "iszonyatos eleven felháborodás, ami a saját oldaláról is jön" a tervezet kapcsán.

hvg.hu Napi merítés

Hogyan módosítják más országokban az alkotmányt?

Manapság hazánkban a közbeszéd erőteljesen foglalkozik az alkotmány módosítására vonatkozó jogi szabályozással, már csak azért is, mert a jelenlegi kormánypárt rendkívül gyakran él és kíván élni ezzel a jogosítványával. De hogyan módosítanak más országokban alkotmányt?

MTI Itthon

Az Alkotmánybíróság az alkotmánymódosítási törvényjavaslatról

Az Alkotmánybíróság (Ab) utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka - közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke a testület hatáskörének módosítására irányuló alkotmánymódosítási törvényjavaslattal kapcsolatban csütörtökön.

Hamis jegyeket árusítanak a System of a Down budapesti koncertjére

Hamis jegyeket árusítanak a System of a Down budapesti koncertjére

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak

Újabb alagutat találtak a déli határon

Újabb alagutat találtak a déli határon

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei: néhányan bukhatják a támogatást

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei: néhányan bukhatják a támogatást

Elhunyt Takács Ildikó reklámszakember

Elhunyt Takács Ildikó reklámszakember

Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját

Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját