szerző:
MTI

A magyar miniszterelnök szóvivője szerint az európai politikában jelen lévő forradalmi romantika hevülete néha-néha átragad a magyar sajtó egyes tudósításaira is.

A magyar miniszterelnök szóvivője szerint az európai politikában jelen lévő forradalmi Persze azt senki nem várhatja el a magyar sajtótól - az érintettség okán -, hogy a médiatörvénytől hűvös távolságtartásban legyen - tette hozzá szerdai sajtóértekezletén Szijjártó Péter, megjegyezve: biztos benne, hogy az elkövetkezendő időszakban sokkal inkább tényszerű és korrekt, a valós történéseket valós módon interpretáló tudósítások fognak megjelenni.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban az MTI egyik hírének címét idézte: A hír címe - mint emlékeztetett - a következő volt: "Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot". Az ezzel a címmel kiadott tudósítás a dpa német hírügynökség anyaga alapján született, és arról számolt be, hogy a berlini helyettes kormányszóvivő sajtóértekezletén Angela Merkel "óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit".

"Akkor elmondanám, hogy mi is történt ma Berlinben" - folytatta Szijjártó Péter, közölve: telefonon beszélt a berlini helyettes kormányszóvivővel, és elmondta neki, hogy milyen hír jelent meg Magyarországon. Christoph Steegmans átküldte neki sajtótájékoztatójának szó szerinti leiratát. Ezt a magyar Miniszterelnökség munkatársai a sajtótájékoztatón magyar és német nyelven is kiosztották az újságíróknak.

Ennek alapján Szijjártó Péter idézte a német helyettes kormányszóvivőt: "eljövendő EU-elnökként Magyarország természetesen különleges felelősséget visel az Európai Unióról a világban kialakuló képről. A szövetségi kormány számára ezért is magától értetődő, hogy Magyarország elkötelezett marad az EU jogállami értékei mellett (...)".

A magyar miniszterelnök szóvivője szerint ehhez képest "mondjuk úgy, minimum félreértés" az a címadás, hogy "Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot".

Szijjártó Péter ezt követően szólt az MTI "Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt" című híréről is. "+Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt+. Ez a címe. Óriási bombahír. EU-vizsgálat alatt állunk. Két sorral lejjebb azt olvasom: nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal" - fejtette ki. Majd hozzátette, ha a hírek talán kevésbé bombasztikusak lennének, s inkább a tényekre hagyatkoznának, látszana, hogy nagyon is európai médiaszabályozásról van szó. A parlament által elfogadott médiatörvény ugyanis egy európai médiatörvény, kiállja az EU valamennyi próbáját; ha nem így lenne, akkor szinte az összes európai uniós tagország médiatörvényével szemben már eljárást kellett volna, hogy folytasson az Európai Unió - vélekedett. Hangsúlyozta, a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatók más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.

Szijjártó Péter kijelentette: a médiatörvény egységes, átlátható, kiszámítható szabályozást hoz létre Magyarországon. Védi a gyermekeket, védi az emberi becsületet, védi az emberi méltóságot, a tisztelet kultúráját erősíti, és hatékony közmédiát hoz létre - sorolta. A német médiatörvényre kitérve ismertette: abban az szerepel, hogy ismételt törvénysértés esetén visszavonhatja a hatóság az adott médium engedélyét. Ez van a magyar médiatörvényben is - emlékeztetett, megjegyezve, hogy ezt a sajtószabadság lábbal tiprásaként próbálták beállítani az elmúlt napokban. Hozzáfűzte azt is, hogy a német médiatörvény szerint a tagállami médiahatóságok irányelveket bocsáthatnak ki. További példaként említette, hogy Németországban a gyermekvédelem érdekében, a gyermeket sértő megnyilvánulások miatt 140 millió forintos büntetést is ki lehet szabni egy-egy médiumra.

Orbán Viktor szóvivője azt is mondta, hogy általában olyan országok médiumai kritizálják a magyar médiatörvényt, amely országok médiatörvényei számos ponton kísérteties hasonlóságot mutatnak a magyar médiatörvénnyel.

A hivatalos nyilatkozatokról szólva közölte: azok általában meglehetősen tárgyilagosak és távolságtartóak, amelyek pedig nem ilyennek tűnnek, azokról meg általában kiderül, hogy nem hivatalos álláspontot tükröznek, vagy nem úgy hangzottak el, ahogyan megjelentek.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország figyelembe veszi-e az EBESZ kritikáját, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "minden kritikát figyelmesen hallgatunk, (...) ugyanakkor nyugodtak is vagyunk, mert a magyar médiaszabályozás az EU-s médiaszabályozásokkal összhangban van".

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó.

Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy Luxemburg európai uniós nagykövete már a reggeli órákban megkereste az ottani magyar EU-nagykövetet, és ugyanezt elmondta neki, vagyis azt, hogy az ország külügyminisztere nem a luxemburgi kabinet hivatalos álláspontját közölte.

A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Már akkor kiszúrták őket a rendőrök, amikor csak tervezték egy autó feltörését, nem is jutottak messzire

Már akkor kiszúrták őket a rendőrök, amikor csak tervezték egy autó feltörését, nem is jutottak messzire

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád