szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A védő hangsúlyozta, hogy Marsovszky Balázs a bűnösségét és a csalás tényét elismerte. A bűncselekményt azonban nem saját személyes haszna érdekében követte el, ezért – az LB egy korábbi ítélete alapján - az üzletszerű elkövetés kizárható.

Korábban felszólaló ügyvédtársaihoz hasonlóan az üzletszerű elkövetés és a bűnszervezet vádját igyekezett cáfolni perbeszédében Bánáti János, Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott védője a Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásán csütörtökön a Szegedi Ítélőtáblán.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélete több ponton is szembehelyezkedik a Legfelsőbb Bíróság (LB) eseti döntéseivel. A védő hangsúlyozta, hogy Marsovszky Balázs a bűnösségét és a csalás tényét elismerte. A bűncselekményt azonban nem saját személyes haszna érdekében követte el, ezért – az LB egy korábbi ítélete alapján - az üzletszerű elkövetés kizárható. Nem lehet elverni a port a vádlottakon "húsz év magyar jogalkotásának bűnös mulasztása", a hazai pártfinanszírozás szabályozatlansága miatt – mondta Bánáti János.

A hatodrendű vádlott fővárosi, 40 négyzetméteres lakását és egy gépkocsiját bizonyítottan nem bűncselekményből származó összegből vásárolta, tízmillió kölcsöntartozás terheli - mondta a védő, aki ezekre tekintettel az első fokon kiszabott vagyonelkobzás mellőzését kérte. Védence megfogalmazása szerint "egész jövőjét elzálogosította", amikor tízmillió forintot kölcsönkérve megtérítette az okozott kárt – tette hozzá. Bánáti János képtelenségnek nevezte azt az ügyészi javaslatot, amely az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetések - Marsovszky Balázs esetében 2 év 4 hónap börtön - súlyosítását javasolta, illetve a szabadságvesztés fegyház fokozatban történő letöltését indítványozta.

Az ügyvédi kamara elnöke szerint a "maffiavádat" a sajtó aggatta az ügyre. Az ügyet túldimenzionáltnak tartja, ezért arra kérte a táblabíróságot, a történteket úgy bírálja el, mint egy hetvenmilliós vagyonelleni bűncselekményt. Az elsőfokú ítélete szerint Zuschlag János és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A bíróság Zuschlag János volt szocialista politikust folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!