szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Honvédelmi Minisztérium (HM) a Tolna megyei Medina környékén működő radarszázad területét javasolja az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor helyszínéül - közölte a tárca kedden.

Vén Attila (Fidesz-KDNP), a település polgármestere annyit mondott, hogy a HM korábban megkereste az önkormányzatot ezzel kapcsolatban, és a község vezetése egy kirándulás keretében megszemlélte a Békéscsabán működő háromdimenziós radart. A lokátor Medinára telepítésére utal a község képviselő-testületének tavaly december 23-i jegyzőkönyve, amely szerint az egyik képviselő arról érdeklődik a polgármesternél, hogy mikor tájékoztatják a lakosságot a radar építéséről.

A HM közleménye szerint a tárca a harmadik háromdimenziós radarállomás felépítéséről március 9-én tájékoztatja a parlamenti pártok képviselőit, és már megkezdte az egyeztetést Medina község, valamint az objektum környékén található települések polgármestereivel. A közlemény szerint a helyszín kiválasztása szakértők bevonásával történt, amelynek eredményeként a radarrendszer harmadik eleme az évtizedek óta működő, nem természetvédelmi és nem lakott területen lévő medinai radarszázad objektumában, tehát jelenleg is katonai területen épülhet fel. A beruházás helyi szinten munkahelyeket teremthet, illetve hozzájárulhat Medina infrastrukturális fejlesztéséhez - áll a dokumentumban. 

Magyarország légtere Közép-Európa legforgalmasabbjai közé tartozik; évente több mint félmillió repülőgép használja, amelyek felderítése, azonosítása, követése, ezáltal a légi forgalom ellenőrzése elengedhetetlen az ország és a lakosság biztonsága érdekében - fogalmaz a HM. 

A korábbi elavult orosz technikát felváltó 3D-s radarrendszer lokátorai több évtizeddel modernebbek a Varsói Szerződés ideje alatt szolgálatba állt radaroknál, ugyanakkor az üzemeltetésük is olcsóbb. Az új radarok jóval a legújabb EU egészségügyi szabvány szerinti határértéken belül, biztonsággal üzemelnek - olvasható a közleményben. "A honvédelmi tárca meggyőződése, hogy közös nemzeti érdekünk a harmadik radarállomás megépítése, amely elengedhetetlenül fontos az ország biztonsága és szuverenitása szempontjából" - hangsúlyozza a tárca. A rendszert alkotó másik két lokátor már terv szerint elkészült és működik Bánkúton és Békéscsabán.

A NATO még 2006 májusában, katonai-szakmai okból fogadta el a háromdimenziós lokátor tubesi helyszínét. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa megfellebbezte. Olyan tiltó-módosító rendeleteket hoztak az építkezés megakadályozására, amelyeket az Alkotmánybíróság utólag alkotmányellenesnek ítélt.

A honvédelmi tárca végül elállt a tubesi beruházástól, miután építési hatósági osztályát a Legfelsőbb Bíróság tavaly március 17-én új eljárásra kötelezte a hegyre tervezett NATO-radar ügyében. Hende Csaba tavaly júliusban azt mondta, sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül katonai radar. A pécsi önkormányzat pedig a sorompónyitással kívánta kifejezni, hogy a pécsiek megnyerték a "tubesi csatát".

Minden szakvélemény szerint a Zengő lenne a legalkalmasabb a Duna-völgy légterét ellenőrző mecseki NATO-radar építésére - írta a hvg.hu júliusi cikkében. A Sólyom László és a civilek által elutasított helyszínt azonban nem meri újból elővenni a kormány - írtuk akkor. A Zengőhöz képest minden helyszín drágább, és még a horvátországi telepítés is szóba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

A németek még nem mondtak le a 2032-es olimpiarendezésről

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények