Dohányzási tilalom: "frontális támadásba lendült a KDNP"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

A magzati élet védelméért még keményen kiálló kereszténydemokrata frakció váratlan pálfordulással a dohányipari és vendéglátóipari érdekek védelme érdekében frontális támadást indított a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény felpuhítására a Füstirtók Egyesülete szerint.

Frontális támadásba lendült a KDNP a nemdohányzók védelméről szóló törvény felpuhítása érdekében a Füstirtók Egyesülete szerint. "A magzati élet védelméért még keményen kiálló kereszténydemokrata frakció váratlan pálfordulással a dohányipari és vendéglátóipari érdekek védelme érdekében frontális támadást indított a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény felpuhítására. Az általános vitán még a szigorítások maximális támogatása mellett érveltek, míg ma már a televíziókban Harrach Péter frakcióvezető és helyettese Rubovszky György olyan ötleteket vetettek fel, amelyek értelmetlenné és követhetetlenné tennék a módosítást" - olvasható a Füstirtók Egyesületének közleményében.

Az egyesület szerint "a dohányipari lobbi befolyásának kiváló példája a KDNP frakció szellemiségével gyökeresen ellentétes a halál és a gazdasági érdekek melletti kiállás az élet és az egészség védelmével szemben". A közlemény emlékeztet: Puskás Tivadar a párt e témában kijelölt vezérszónoka a törvénymódosítás általános vitájában még mellszélességgel kiállt a koalíciós társ Fidesz 16 képviselője által benyújtott javaslat mellett.

Mint kijelentette: "A múlt hónapban került be a Ház elé a törvény, úgyhogy volt időnk ezt megtárgyalni, és egyébként is, úgy gondolom, Heintz Tamás nagyszerű bevezetője és a népegészségügyi adatok részletes ismertetése után mindenkinek teljesen egyértelmű, hogy ez a törvény bevezetendő. (…) Hát, itt az alkalom, hogy ezt a törvénytervezetet fogadjuk el.".

Ezzel szemben "a horribile dictu volt szociális és családügyi miniszter Harrach valamint Rubovszky is a kulturált dohányzás zárt térben történő engedélyezését – vagyis a jelenlegi áldatlan állapotok fenntartását" – szorgalmazták csütörtök reggeli tv nyilatkozataikban, amely teljesen kiherélné a törvényt - írják közleményükben.

A Füstirtók szerint az ÁNTSZ 11 éve szabotálja a vendéglátóhelyek ellenőrzését, mivel bármilyen elkülönítésre vonatkozó szabályozás betarthatatlan. Vajon milyen dokumentumok és érvek hatására változtatta meg a KDNP 10 nappal korábbi álláspontját e témában? - teszik fel a kérdést. 

"A pillanatnyi állás szerint a KDNP felvállalva a konfrontációt a koalíciós partner Fidesz-szel, lelkiismereti kérdésnek tekinti e törvény módosításánál a szavazást, tehát minden frakciótag úgy szavaz, ahogy neki tetszik" - írják. Felhívják a figyelmet: évi 2500 egyáltalán nem dohányzó hal meg Magyarországon félárvák százait hagyva a társadalomra, csupán azért, mert a dohányosok "megölik őket a cigarettájuk füstjével". "Miközben a KDNP a család szentségéről és védelmének fontosságáról szónokol, a dohányipari lobbi gazdasági érdekeinek védelmét fontosabbnak tartja a nem dohányzók egészségének védelménél" - vélik.

Felszólítják a KDNP frakciójának tagjait, álljanak ki az élet és az egészséghez való jog mellett és ne próbálják felpuhítani a Fidesz törvénymódosító javaslatát. "Ezzel ugyanis a KDNP a mellé a hagyományosan a dohányipari lobbi érdekvédelmét ellátó MSZP mellé sorakozna fel, amely 8 évig tűrte a gyermekdohányzás és a szülőképes korú nők rászoktatását elképesztő hatékonysággal növelő dohányipar tevékenységét" - zárul a közlemény.