szerző:
MTI

Európai viszonylatban is egyedülálló analitikai laboratórium épül az MTA Atommagkutató Intézetében (Atomki) Debrecenben; a hatszázmilliós beruházás eredményeként a nagy pontosságú analitikai iparban ősztől nemcsak a hazai igényeket tudják majd kielégíteni, de Európában is terjeszkedhet a beruházó cég.

A fejlesztés legfontosabb eleme az a gyorsítóval egybeépített tömegspekrométer (AMS), amely berendezésből mindössze három darab van a világon - mondta Veres Mihály, a projektet irányító Isotoptech Zrt. elnök vezérigazgatója. Az egymillió eurós, svájci fejlesztésű berendezéssel a cég a jelenleg évi ötszáz körüli nagy pontosságú analitikai vizsgálati kapacitását tízezerre tudja növelni – tette hozzá.

Veres Mihály hangsúlyozta: a hazai analitikai iparban is áttörést jelentő beruházással folytatni tudják a bioszférában történő méréseiket például atomerőművek, nukleáris hulladéklerakók hatásvizsgálatában, de lehetőség nyílik gyógyszeripari, régészeti vagy környezetvédelmi – vízbázis-védelem, klímakutatás – analízisek elvégzésére is.

Az AMS berendezéssel a bioszférába beépülő szénizotóp kimutatása és nyomon követése nagy pontossággal és a jelenleg alkalmazott technológiáknál sokkal gyorsabban elvégezhető, így például a gyógyszeripar a hatóanyagok felszívódását, kiürülését és egyéb hatásait tudja nyomon követni. A régészeti kutatásoknál a kormeghatározás a mostani technológiáknál jóval kisebb mintamennyisé útján is elvégezhető lesz.

Veres hozzátette: olyan nagy pontosságú monitoring tevékenységre is alkalmassá válik a kutatóközpont, amivel bioerőművek működését is vizsgálni lehet. Jelenleg Magyarországon egy cég sem képes a légkörből nagy pontossággal kimutatni, hogy egy bioerőmű pontosan milyen összetételű tüzelőanyagot használ. Ez azért is fontos, mert a kormány évente több tízmilliárdos tétellel támogatja az ilyen erőművek működését, nem mindegy tehát, hogy azok betartják-e működési szabályokat.

Mint mondta, a projekthez az Új Magyarország Fejlesztési Terv kereteiből összesen 100 millió forintot nyertek az AMS berendezés beszerzéséhez és a hozzá kapcsolódó rendszerfejlesztéshez. Az ATOMKI a saját debreceni telephelyén megvalósuló beruházáshoz további 40 millió forinttal járult hozzá, így a központ kutatói is használhatják a cég által kialakított analitikai labort.

Az Isotoptech Zrt. a jelentős piacbővülési lehetőség és az eddigi fejlesztések miatt a kezdeti nyolcról húszra növelte dolgozói létszámát, de a piaci eredmények függvényében további kutatókat is munkába állítanak az ősszel elkészülő 400 négyzetméteres laboratóriumban – fűzte hozzá Veres Mihály.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Magyarországon tartja ülését az Európai Tudományos Tanács

Magyarország uniós elnöksége idején, június 21-én és 22-én Budapesten ülésezik az Európai Tudományos Tanács – tájékoztatta Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának (Scientific Council of European Research Council) tagja. "Öt ülésünk van évente, és minden másodikat valamelyik tagországban tartjuk, hogy a helyi kutatói közösséggel találkozhassunk. Én a magyar elnökség idejére hívtam meg a testületet" - ismertette a tanácskozás hátterét az akadémikus.

MTI Itthon

Pálinkás: „nincs támadás a filozófusok ellen”

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nem kíván sem Heller Ágnes védőügyvédje, sem Budai Gyula kormánybiztos szárnysegédje lenni. Az fn.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában az MTA elnöke leszögezte, hogy a filozófuspályázatokhoz kapcsolódó elszámoltatási ügyről megvan a saját kialakult álláspontja, amely nem esik egybe sem Heller Ágnes, sem a különböző sajtótermékek álláspontjával.