szerző:
MTI

Nagy valószínűséggel a gyermekek után járó családi szavazati jognak még a lehetősége is kikerül az alkotmányjavaslatból.

A hét végén tárgyalja a Fidesz elnöksége a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatával kapcsolatos módosításokat, amelyeket ezt követően, hétfőn a kormánypárti frakciószövetség is megvitat - mondta csütörtökön az MTI-nek a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának tagja, Gulyás Gergely, aki több változtatás lehetőségét is előrevetítette, így például a gyermekek után járó szavazati jog lehetőségének elvetését, valamint az ombudsmannal összefüggő pontosításokat.

A parlament kedden kezdte meg az általános vitáját a benyújtott két alkotmányjavaslatnak: az egyiket a Fidesz-KDNP, a másikat a független Szili Katalin jegyzi. Az Országgyűlés honlapján közzétett menetrend szerint az általános vitát hétfőn zárja le a Ház. A házszabály szerint a törvényjavaslathoz módosító javaslatot eddig, vagyis az általános vita lezárásáig, a módosító javaslathoz kapcsolódó további módosító javaslatot pedig a részletes vita lezárásáig lehet benyújtani. A kijelölt, valamint az alkotmányügyi bizottság azonban egészen a záróvita lezárásáig nyújthat be módosító javaslatot. Az alkotmányügyi bizottság - honlapjának tájékoztatása szerint - jövő hét kedden kezdi megvitatni a két alkotmányjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat.

A fideszes Gulyás Gergely az MTI-nek csütörtökön elmondta: a kormánypártok nemcsak a saját, hanem az ellenzéki és a független országgyűlési képviselők módosítási kezdeményezéseit is áttekintik majd, sőt ő a "külső" javaslatokból is készít egy összefoglalót.

Gyermekek után járó szavazati jog

A várható változtatások között szólt arról - amire már több kormánypárti politikus nyilatkozata alapján is számítani lehetett -, hogy nagy valószínűséggel a gyermekek után járó családi szavazati jognak még a lehetősége is kikerül az alkotmányjavaslatból. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a nemzeti konzultációs kérdőív addig visszaérkezett válaszai alapján az látszik, a gyermekek után járó szavazati joggal kapcsolatban nem alakult ki egyértelmű, határozott támogatottság, a téma megosztja a közvéleményt - ahogyan a frakciót is. Gulyás Gergely pedig a napokban egy bécsi sajtóbeszélgetésen szólt arról, hogy vélhetően nem kerül bele az édesanyáknak a gyermekek után járó második választójogi szavazat a kormányoldali alkotmányjavaslat végleges szövegébe.

Egy másik nagyobb terület, ahol módosítás várható, az alapvető jogok biztosáról szóló fejezet. A Fidesz-KDNP előterjesztése szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, akinek lennének helyettesei. Kimondanák továbbá, hogy az alapvető jogok biztosa különös figyelmet fordít a jövő nemzedékek érdekei mellett a hazai nemzetiségek és népcsoportok jogainak védelmére is. Az ombudsmant változatlanul az Országgyűlés választaná hat évre, helyetteseit pedig ő maga nevezné ki a hivatali idejével megegyező időtartamra. A személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért független hatóság felelne a kormánypárti alkotmánytervezet szerint.

A tervezetet Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is bírálta. Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke azonban a napokban biztosította az ombudsmanokat arról, hogy mind személyük, mind hivataluk garantált.

Ombudsmanok

Az ombudsmanokat érintő szövegpontosításról szólva Gulyás Gergely azt mondta: egyértelművé kívánják tenni, hogy az alapvető jogok biztosának két helyettese garantálja a jövő nemzedékek érdekeinek, valamint a hazai nemzetiségek és népcsoportok jogainak védelmét. Mindezek alapján - mandátumuk lejártáig - Szabó Máté ombudsman helyettese lenne Kállai Ernő és Fülöp Sándor. Gulyás Gergely hozzátette, a jelenlegi országgyűlési biztosok személyének változatlanságáról rendelkeznek is majd, valószínűleg az átmeneti rendelkezések között vagy külön jogszabályban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az adatvédelmi ombudsman intézménye megszűnik, a témát ugyanis önálló hatósághoz rendelik.

A Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának fideszes tagja mindezeken felül elmondta, hogy indítványuk szinte minden fejezetéhez vannak módosítási kezdeményezések. A már említett nemzeti konzultációs kérdőívek válaszai alapján is készül módosító indítványok benyújtására a Fidesz-KDNP; a válaszok eredményét Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti majd várhatóan jövő hétfőn. Ezen túlmenően Lázár János korábban azt mondta, arra is lát esélyt, hogy Szili Katalin alaptörvény-javaslatából bekerüljenek bizonyos elemek a kormánypártok indítványába.

Mivel módosító indítványok benyújtására az előterjesztőknek nincs lehetőségük, így azokat kormánypárti részről Lázár János, a Fidesz vagy Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője terjesztheti majd a Ház elé, ők ugyanis nem aláírói az indítványnak. Emellett bizottságnak van lehetősége módosító indítvány benyújtására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

GKI: Lakhatási válság fenyeget Budapesten

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát