szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Havonta várhatóan kétmillió forintot kell a fenntartó 17 településnek összeadnia a lakosságszám arányában, hogy pótolják az állami finanszírozás és a valós kiadások közti különbözetet - írta keddi számában a Somogyi Hírlap.

Didicsné Kardos Györgyi pogányszentpéteri polgármester szerint nem erről volt szó, amikor a beruházás mellett győzködték a településeket. Mint felidézte, négy település - Iharos, Iharosberény, Inke, Pogányszentpéter - azt szeretné, hogy a lakosság a fekvő- és a járóbeteg-ellátást is igénybe vehesse Nagykanizsán, ezt azonban Nagyatád és Kaposvár kórháza ellenzi, s emiatt jelenleg perben állnak.  

Pogányszentpéteren teljes az egyetértés: népszavazást kezdeményeznek, hogy megyét válthassanak, "ha az illetékesek folytatják nem egészen betegbarát politikájukat" - olvasható a megyei napilapban az önkormányzat által korábban minden családhoz eljuttatott kérdőívre adott válaszok alapján. A válaszadók kivétel nélkül ragaszkodnak a közelebbi kórházhoz, s ha ez nem lehetséges, sürgetik a megyeváltást - erősítette meg a polgármester. 

Palotai Hajnalka, Zákányfalu polgármestere úgy nyilatkozott: a helyzet ugyanaz, mint Pogányszentpéteren, a lakosságnak nincs igénye a csurgói szakrendelésekre. Közölte továbbá, hogy nem tudja, miből finanszírozzák a csurgói központ fenntartásának rájuk eső részét. 

Orbán Csaba, a Csurgói Egészségügyi Centrum Kft. ügyvezetője elmondta: nyolcvanmillió forintos éves keretet finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Csaknem kétmillió forint mínuszban lesznek havonta, ha a teljes volumenkeretet ki tudják használni. 

 "A csurgói járóbeteg-ellátás érdeke, hogy Nagyatádnál maradjon a fekvőbeteg-ellátás, ne Nagykanizsánál. Ha négy település elmegy Kanizsára, akkor mi veszítünk járóbetegeket, hiszen oda fogják visszahívni őket" - hangoztatta az ügyvezető. Az egymilliárd forintos pályázati támogatással megvalósuló centrumot április végén, május elején adják át. Öt évig működtetni kell, különben vissza kell fizetni a pályázati támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg

Elárulták, hogy miért került kórházba Fülöp herceg