szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Továbbra is Szeged díszpolgára marad Gömbös Gyula, mert pénteki ülésén a város közgyűlése nem vette napirendjére Tóth Károly (MSZP) képviselő egyéni indítványát, amely megfosztotta volna az elismeréstől az egykori miniszterelnököt. Az indítvány napirendre vételét az MSZP, a Szabad Város Egyesület, az LMP támogatta, a Fidesz-KDNP-frakció és a Jobbik képviselője ellenezte.

Tóth Károly a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján közölte, azért tartotta fontosnak, hogy a májusi közgyűlésen döntés szülessen Gömbös Gyula díszpolgári címéről, mert közeledik a szegedi halálvonatok indulásának évfordulója. 1944. június 25. és 29. között kilencezer szegedi zsidót hurcoltak el, közülük kétezren soha nem térhettek haza - mondta.

©
Gömbös Gyula nyíltan és veszedelmesen antiszemita volt, közvetett felelőssége vitathatatlan a magyarországi zsidók meggyilkolásában és Magyarország második világháborús hadba lépésében - fogalmazott a politikus.

Haág Zalán (KDNP), a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke hangsúlyozta, ha ma kellene dönteni Gömbös Gyula díszpolgári címéről, nem támogatná, hogy odaítéljék az elismerést az egykori miniszterelnöknek, Gömbös Gyulát azonban 1935-ben választották Szeged díszpolgárává.

A szegedi közgyűlés három kritériumhoz kötötte a korábban odaítélt díszpolgári címek visszavonását: a cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében és felléptek az ország önrendelkezése ellen - közölte Haág Zalán.

Gömbös Gyula esetében nem áll fenn ez a három követelmény, és az 1936-ban elhunyt politikusnak nem róhatók fel a nyolc évvel halála után történtek - mondta a bizottsági elnök.

Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője kijelentette: pártja büszke Gömbös Gyulára, s ma is odaítélné neki Szeged díszpolgári címét. A katonából lett politikus az erős és független, a Kárpát-medencében vezető szerepet betöltő Magyarország megteremtésén dolgozott - tette hozzá a képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van

A Belkin új telefontartója mindig arra fordítja az iPhone-t, amerre a használója van