szerző:
Fontos Erzsébet
Tetszett a cikk?

Józsefvárosban a hajléktalanok megélhetése a sörösdobozok és a kis feles üvegek kikukázásán és azok visszaváltásán múlik. Ezt igyekszik megszüntetni egy VIII.kerületi, guberálási tilalomról szóló rendelet, amelynek betartását szinte senki nem ellenőrzi.

A guberálás betiltása elméletben veszélybe sodorhatná a hajléktalanok egyik legjelentősebb megélhetési forrását, a szelektív hulladékgyűjtőben található sörösüvegek, kis feles üvegek visszaváltását, azonban a VIII.kerületi rendeletről a hajléktalanok nagy része nem is tud, ezért az egyik józsefvárosi kisbolt délelőtti forgalma jól mutatja, a nincstelenek kukázási kedve egyáltalán nem lankad.  

A kisboltban délután 13 órakor, 148 tálca hevert a raktárban. Egy tálcán 48 darab, kis feles üveg van, így 9504 kisüveg gyűlt össze látogatásunkig, amelyek darabonkénti ára 6-9 forint. A boltos elmondása szerint egy héten körülbelül 1000 tálca, azaz 48000 "árú" érkezik hozzájuk, ami azt jelenti, hogy az említett boltba járó guberálók, körülbelül 30-an akár 288.000-432.000 forintot is összekukázhatnak maguknak egy héten. (egy guberáló 9600 forint/hét, 1300 forint/nap gyűjthet össze – szerk.) Bár hozzáteszi, a forgalom változó, amit jól bizonyít, hogy az említett boltos váltótársa átlagosan, csupán napi 50-100 tálca összegyűléséről beszélt.

Fémeket érdemes guberálni

Annak ellenére, hogy a kisboltban tett első látogatásunkkor sok kisüveg volt a bolt raktárában, a hajléktalanok inkább a fémeket, sörösdobozokat tartják érdemesnek összegyűjteni. Azzal érvel Kolonics László „Pamacs”, aki a Teleki László téren guberáló hajléktalan csoport egyik szószólója, hogy az üveg elvágja a kezüket, ezért nem gyűjtik azokat. Ám a valódi ok inkább az, hogy az üvegek összegyűjtéséből egy átlagos nap alatt 1300 forint gyűlik össze, amiből megveszik a napi betevőt: a 20 dkg felvágottat, a nagy kenyeret és egy flakon bort.  Ezzel szemben a sörösdobozokért több pénzt adnak. A nagyobb hipermarketekben 2 forintot fizetnek 1 sörösdobozért, jobb helyeken 2 dobozért adnak 5 forintot. Az általunk megkérdezett hajléktalanok egytől-egyig a MÉH-telep helyett kizárólag oda viszik az összegyűjtött dobozokat.

Mikor arról kérdezzük a csapatot, hogy hány dobozt tudnak összegyűjteni egy nap, „Pamacsék” elkezdik egymást túllicitálni. Szuró szerint 1 óra alatt összetud gyűjteni 400-500 darab sörösdobozt (800-1000 forintot). Jani pedig azzal kérkedett, hogy „seperc” alatt kikukázik 1500 darabot (3000 forint) csupán végig kellene menni a jól bejáratott guberálós helyein, ami 8 kerületet foglal magában, feltétlenül érintve hipermarketek, hiszen mint mondják, "ott van a sok sörösdoboz".

Két, általunk felkeltett hajléktalan szerint ez azonban hazugság, hiszen az összes kuka ki van fosztva, hiszen nagy a konkurencia, „fél Budapest ezt csinálja” és mint mondják, jó, ha egy nap 3-an összegyűjtenek fejenként 30 dobozt. „Pamacs” szerint, a panaszkodókból csak a lustaság beszél, hiszen igaz, végig kell járni fél Budapestet, de akkor legalább találni is lehet valamit. 
A Teleki László téren megkérdezett hajléktalanok nagy része guberál, bár olyanra is van példa, aki talált tárgyakat ad el a közeli piacon, vagy ugyanott, apró-cseprő munkákat végez el az árusoknál, és cserébe zöldséget, gyümölcsöt, szerencsésebb napokon még szalonnát is kap „fizetségül”.

Senkit nem büntettek meg

A guberálásból összegyűjtött kisüvegek, sörösdobozok a boltoknak semmiféle kockázattal nem jár, a hajléktalanoknak már annál inkább. Ha valakit guberáláson érnek tetten, a rendőrök, közterület-felügyelők akár 50 ezer forintos pénzbírsággal is büntethetik. „Ahhoz, hogy ne bukjunk le, nagyon oda kell figyelnünk” – halljuk egy másik csoportban guberálók párbeszédét.

„Pamacs” csupán abban látja a lényeget, hogy korán, még a kukás kocsi, a rendőröknél „sokkal szigorúbb közterület-felügyelők” és a többi hajléktalan csoport előtt kell menniük ahhoz, hogy felboríthassák a szelektív hulladékgyűjtőket és persze találjanak is benne valamit.  A gyorsaság létkérdés, nagy a konkurencia, ráadásul sűrűn, 2-3 naponta cserélik a szelektív hulladékgyűjtő kukákat.

A hajléktalanok vegyesen vannak informálva arról, hogy a guberálással törvénybe ütközőt cselekednek. Amikor megemlítjük nekik a tilalmat, magát a felvetést is értelmetlennek tartják. „Miből fizetnénk ki? Se pénz, se állandó munkalehetőség” – mondják „Pamacs” társai, majd az összes csoporttag elismerően bólogat, mikor Jani megemlíti, hogy addig jó, míg guberálnak és ebből többé-kevésbé megtudnak élni. „Jobb lenne ha lopnánk és rabolnánk?” – teszi fel a kérdést „Szuró”, aki szerint, ha komolyan betartják a tilalmat, ez lesz. Majd gyorsan hozzáteszi, Demszky Gábor sokkal empatikusabb volt, Tarlós, megválasztása óta csak „beléjük rúg”.

Csak szóban figyelmeztetnek

Igaz, az igazoltatás és a bírság kipostázása többé-kevésbé megoldott, hiszen az ellátó intézményekben többnyire rendelkeznek lakcímmel, mégsem tudják behajtani a büntetést.

A hajléktalanok tapasztalatai szerint a rendőrök csak szóbeli figyelmeztetést alkalmaznak, de azt is ritkán, mint mondják, már ismerik egymást és tulajdonképpen egy „baráti” viszony alakult ki a két, elméletben szemben álló fél között. A közterület-felügyelőkkel azonban már nem ilyen a kapcsolatuk. Előszeretettel, rendszeresen igazoltatják őket, és mindenért rájuk szólnak, a közterületen való pisilésért, a parkban való alvásért, kukázásért. „Lát maga itt vízcsapokat vagy toitoit? Hol tisztálkodjunk és végezzük el a dolgunkat?” – kérdezi Feri, egy másik csoporthoz tartozó hajléktalan kőműves, aki szerint mindig szópárbajjá és a hajléktalanok részéről fenyegetéssé fajul el a közterület-felügyelőkkel való találkozás, aminek a vége az lesz, hogy valamelyik csoport odébb áll. 

A rendelet gyakorlati alkalmazását „puhaság” jellemzi, hiszen bevezetése óta guberálás miatt senkit nem büntettek meg. Mint Kocsis Mátétól, Józsefváros polgármesterétől megtudtuk, csupán 15 hajléktalan ellen indult eljárás, de közülük is csak 3-at sújtottak 50 ezer forint helyett 5 ezer forintos pénzbüntetéssel, mikor 20-30 szóbeli figyelmeztetés után sem hagyták abba a szelektív hulladékgyűjtők felborítását és az üvegek széttörését.

A szóbeli figyelmeztetések sokaságából, a büntetések csekély számából, és a boltba visszavitt üvegek nagyságából adódóan érzékelhető, szinte semmi változást nem okozott a guberálás betiltása. Csupán érdemes végigmenni a Teleki László téren és az Erdélyi utca környékén, ahol nagy, zörgő zsákkal sétálnak a hajléktalanok az utcákon.

A rendelet hatékonyabb betartására egyetlen megoldási mód lehet: „Ha a jövőben a népszavazás megerősíti a rendeletet, így többek között a közmunka lesz a nemfizetés következménye” – mondta Kocsis.

Tarlós István főpolgármester korábban a sajtóban kijelentette, egyetért a kerülettel, ezért akár a fővárosra kiterjesztve is elképzelhetőnek tartana egy népszavazást. Kocsis Máté viszont annak ellenére, hogy fontosnak tartja a főpolgármester támogatását, mégsem tart szükségesnek egy fővárosi szintű népszavazást, hiszen mint mondja, a kerület éppen elég adatot fog szolgáltatni ahhoz, hogy abból magasabb szinten is levonhatók legyenek a tanulságok.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Orbán: Németország pénzt keres az uniós tagságunkon

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire