szerző:
MTI

Már azt is bűncselekménynek minősítené a fideszes Vas Imre, ha egy uzsoramegállapodás teljesítése alkalmas súlyos nélkülözés előidézésére. Vagyis nem lenne feltétele a bűncselekmény megvalósulásának az, hogy a súlyos vagy további súlyos nélkülözés valóban bekövetkezzen - írja keddi módosító javaslata indoklásában a kormánypárti politikus.

A közigazgatási tárca szeptember 16-án terjesztette a Ház elé az uzsorázást érintő jelenlegi büntetőjogi szabályok szigorítását. A minisztérium kezdeményezte: az uzsora-bűncselekmény alapesetének tényállási elemei közül hagyják el az üzletszerű elkövetési módot, azt a jövőben minősítő körülményként határozzák meg.

Emellett a büntető törvénykönyvben (Btk.) kimondanák: "aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját vagy az általa - jogszabályon, hatósági határozaton vagy szerződésen alapuló tartási kötelezettség alapján - eltartott személyt súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő".

Utóbbin változtatna Vas Imre, és az "alkalmas arra" fordulat beiktatásával azt kezdeményezi, hogy az uzsora-bűncselekmény elkövetési magatartása veszélyeztető cselekménnyé váljon, vagyis nem lenne feltétele a bűncselekmény megvalósulásának az, hogy a súlyos vagy további súlyos nélkülözés bekövetkezzen, "elegendő" lenne, ha az uzsoramegállapodás teljesítése annak előidézésére alkalmas. Emellett a "további nélkülözés" helyett a "további súlyos nélkülözés" kifejezést használná, és pontosítaná a sértetti kört is.

Vas Imre módosító javaslata alapján a Btk. vonatkozó passzusa úgy szólna: aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely alkalmas arra, hogy annak teljesítése a megállapodás kötelezettjét, a megállapodás kötelezettjének a vele közös háztartásban élő hozzátartozóját, illetve a megállapodás kötelezettje által - jogszabályon, bírósági határozaton, hatósági határozaton vagy szerződésen alapuló tartási kötelezettség alapján - eltartott személyt súlyos vagy további súlyos nélkülözésnek tegye ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Videó: Lópici Gáspár a HVG mellett

Német turisták haltak meg a madeirai buszbalesetben

Német turisták haltak meg a madeirai buszbalesetben

Folyékony szénhidrogén hullik a felhőkből a Szaturnusz egyik holdján

Folyékony szénhidrogén hullik a felhőkből a Szaturnusz egyik holdján

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost