szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Október 4-re idézték Orbán Viktort a Fővárosi Bíróságra a Balsai-féle jelentés titkosítása miatti perben – értesült a hvg.hu. A jelentés még márciusban elkészült, de csak a múlt héten rendelkezett a kormányfő a nyilvánosságra hozataláról. A felperes így elállt a pertől, de a jelentéssel újabb gondja akadt.

Idén áprilisban jelentették be, hogy Balsai István akkori fideszes országgyűlési képviselő, miniszteri megbízott elkészült az öt évvel ezelőtti őszi rendőri túlkapások hátterének vizsgálatával. A mintegy 150 oldalas anyagot – mint arról beszámoltak – Balsai át is adta Orbán Viktor kormányfőnek. A jelentés szerint a közterületen elfogott civilekkel szemben folytatott eljárások törvényt sértettek, legalábbis Balsai aggályairól írt.

A jelentés tizennégy bűncselekményt sorol fel – így többek közt terrorcselekményt, az elöljárói intézkedés elmulasztását, a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélést, a kényszervallatást, a hamis tanúzást és még a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését is –, amit az egyes hatóságok vezetői és beosztottjai elkövethettek 2006 őszén. A dokumentumban Balsai és csapata felvetette az akkori politikai és rendőri vezetés büntetőjogi felelősségét is. A közöltek ellenére a jelentést egy héttel ezelőttig nem hozták nyilvánosságra. Talán azért, mert egyébként a Fideszben sem túl büszkék a tartalmára.

©

Idéző végzés a kormányfőnek

Idén június 17-én és augusztus 12-én is kérte az igazságszolgáltatás visszaéléseivel foglalkozó Minda Zoltán a közélet tisztaságáért küzdő Tiszta Energiával Magyarországért (Tempo) Párt több tagjával együtt, hogy adják ki neki a jelentést. Miután az anyagot nem kapták meg, a párt képviselői augusztus 28-án keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bíróságra, hogy így kényszerítsék ki a közérdekű adatok kiadását Orbán Viktor miniszterelnöktől. A bíróság a kérelmet alaposnak találta, s szeptember 9-én kiállította a kormányfő mint alperes számára az idézést. A hvg.hu birtokába jutott végzés szerint Orbán Viktornak október 4-én 14.30-kor kellett volna megjelennie a tárgyaláson.

A felperes, a Tempo még így sem jutott hozzá a jelentéshez, viszont az anyag tíz nappal később, szeptember 26-án teljesen nyilvános lett, felkerült az Országgyűlés honlapjára. Emiatt Minda Zoltánék úgy döntöttek, elállnak a tárgyalástól. A jelentést górcső alá véve azonban újabb leveleket írtak Orbán Viktornak és Balsai Istvánnak.

Balsainak kötelessége lenne a feljelentés?

Problémásnak találták ugyanis a szervezet tagjai azt, hogy bár Balsai vizsgálódott, ennél tovább nem ment, holott kötelessége lett volna. Balsai István a jelentésben maga rögzíti, hogy eljárását országgyűlési képviselőként, a miniszterelnök megbízása alapján végezte. A Büntetőtörvénykönyvben megfogalmazottak szerint mind a képviselő, mind a kormányfő hivatalos személy, akik, ha bűncselekmény jut a tudomásukra, hivatalból kötelesek feljelentést tenni. Balsai tizennégy bűntettet sorolt fel a dokumentumban.

A hatóságokhoz azonban sem a jelenleg már alkotmánybíróként dolgozó egykori képviselő, sem a kormányfő nem fordult a 2006-os rendőri erőszakkal kapcsolatos ügyek kapcsán, aminek indokára Minda Zoltánék szintén választ várnak. Már csak azért is, mert a "perkirályként" elhíresült felperes – mint arra felhívták az alkotmánybíró és a miniszterelnök figyelmét – más bűncselekmények kapcsán adott jelzései is reagálás nélkül maradtak, pedig, miután szintén az érintettek tudomására jutottak, hivatalos személyként kellett volna kezelniük, s a megfelelő helyekre továbbítaniuk őket. Az is lehet persze, hogy a párt jelzéseit különféle vélt visszaélésekről a "hivatalos személyek" nem értékelték kellően megalapozottnak.

Nem rendhagyó az sem, hogy vezető politikusok nyilvánosan beszélnek arról, bizonyos ügyekben erős a gyanúja a bűncselekményeknek, mégsem tesznek feljelentést. Medgyessy Péter lemondása után például arról beszélt, hogy a koalíciós partner "SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel", mégsem fordult az ügyészsághez. Gyurcsány Ferenc pedig mentelmi ügyének szavazása után arról írt blogján, hogy a kiadatása mellett szavazók között alig akad, aki ne fogadott volna el törvénytelen kampánypénzt. A feljelentés itt is elmaradt.

Mai fejlemény, hogy a parlament emberi jogi bizottsága az ügyészséghez is továbbította a Balsai-jelentést. Meglehet, ezzel Minda újabb levelei is okafogyottá válnak.

Cs. B.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gyurcsány a hibás – itt van Balsai jelentése 2006-ról

Terrocselekménytől a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséig, összesen tizennégy bűncselekmény gyanúja merült fel a rendőrség 2006 őszi működésével kapcsolatban – áll Balsai István jelentésében, amely több koncepciózus megállapítást is tesz, és Gyurcsány Ferencet teszi a fő felelőssé a rendőri erőszakért.

Itthon

Ejtették a perkirály elleni vádat

Bűncselekmény hiányára hivatkozva váratlanul ejtette a vádat az ügyészség a perkirályként elhíresült Minda Zoltán ellen, akit évekig azzal vádolt, hogy közokiratot hamisított. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán tavaly törvénytelenül (és végül eredménytelenül) gyámsági eljárást indítottak Minda ellen.

Itthon

Rászálltak az ügyészek a perkirályra

Közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a magyar perkirályként elhíresült Minda Zoltánt. Az első, személyeskedésektől sem mentes tárgyalást kedden tartották a csepeli bíróságon. A perkirály szerint koncepciós eljárás folyik ellene. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán nemrég gyámsági eljárást indítottak Minda ellen, törvénytelenül és eredménytelenül.

MTI Itthon

Kizárólagos állami kezelésbe kerülnek a személyes és közérdekű adatok

A képviselők 313 igen és 52 nem szavazattal fogadták el a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit, míg a további paragrafusokat 316 igen és 50 nem szavazat mellett léptették hatályba.

MTI Itthon

Közérdekűadat-igénylő irodát nyit az LMP

Az LMP irodát nyitott annak érdekében, hogy akik részt kívánnak venni közösségük ügyeiben, könnyebben juthassanak hozzá a közérdekű adatokhoz - közölte szerdán a párt.

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari