szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen véleményezte a szabálysértések újraszabályozásáról szóló törvény tervezetét. A két civil szervezet a tervezet több alkotmányellenes és nemzetközi jogba ütköző rendelkezésére mutat rá.

A két szervezet szerint jól szemlélteti a tervezett szabályok abszurditását, hogy például fél éven belüli két tilosban parkolásért bárki börtönbe kerülhet, illetve egy tizennégy éves gyereket is börtönbe lehet zárni olyan meghallgatás alapján, ahol sem ügyvéd, sem szülő nem volt jelen.

A kormány szeptember 29-én tette közzé honlapján a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartás rendszeréről szóló törvény tervezetét. A kormány kevesebb, mint hat munkanapot biztosított a véleményezésre, ami elégtelen a szöveg átfogó értékelésére, ezért a TASZ és a Helsinki Bizottság csak az eljárási kérdéseket elemezte. A tervezet érdemi indokolást nem tartalmaz, ez önmagában sérti az új Országgyűlés által elfogadott jogalkotási törvényt - olcasható a közleményben.

Pozitívuma az új szabályozásnak a jelenlegihez képest, hogy a közérdekű munka önálló büntetési formaként jelenik meg benne, emellett azonban számos rendkívül aggályos rendelkezés található benne. Fenntartja például a fiatalkorúak elzárását lehetővé tevő szabályozást, ami ellentétes a gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezménnyel. 14-16 éves gyerekek esetén a figyelmeztetés mellett gyakorlatilag csak elzárást lehet kiszabni, ami javítóintézetben nem, csak büntetés-végrehajtási intézetben hajtható végre. A szabályozás nyilvánvalóan nem szolgálhatja a gyermek érdekét vagy nevelési célokat.

©

A tervezet ezenkívül a hat hónapon belüli második szabálysértésre akkor is lehetővé teszi az elzárás alkalmazását, ha azt a törvény egyébként nem tartalmazza. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki fél éven belül kétszer tilosban parkol vagy gyorsan hajt, akkor börtönbe kerülhet. A TASZ és a Helsinki Bizottság szerint abszurd, hogy a tervezet alapján szabálysértésért 20 százalékkal hosszabb közérdekű munka büntetést lehet kiszabni, mint bűncselekményért.

A tervezet egy alkotmánybírósági határozat egyértelmű tiltása ellenére lehetővé tenné a pénzbírság és a közérdekű munka elzárásra való automatikus – azaz bírói döntés nélküli – átváltoztatását. Az elkövető meghallgatása nélküli elzárása a szervezetek szerint sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ha a tervezet hatályba lép, akkor bizonyos esetekben jobban jár, aki bűncselekményt követ el, mint aki szabálysértést, hiszen a büntetőeljárás több garanciát, védelmet biztosít, mint a szabálysértési törvény, és a büntetés is enyhébb – tette hozzá a közleményben Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja