szerző:
Kapcsándi Dóra

A hiteltelen gazdaságpolitika miatt kellett az IMF-hez fordulnunk. Akár nemet is mondhatnak nekünk, amitől még hiteltelenebb lesz a kormány, még jobban támadhatják a forintot. Mi innen a kiút?

„Ez egy teljesen abszurd helyzet: Magyarországnak nem lenne szüksége az IMF-re a költségvetés számai alapján, de mivel hiteltelen gazdaságpolitikája miatt leminősíthetik, és elszállhat a forint, mégis a szervezethez kellett fordulnunk. Viszont könnyen lehet, hogy amit kérünk, arra nemet mondanak, mivel hiteltelen a gazdaságpolitikánk, így még nehezebb helyzetbe kerülhetünk” – mondta a hvg.hu-nak a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik szakértője. A kormány ugyanis attól tartott, hogy a Standard & Poor’s még a héten leminősíti, és „bóvli kategóriába” sorolja a magyar hiteltörlesztést, akkor pedig 350 forintos euróárfolyamra is fel lehetne készülni. Az S&P delegációja ugyanis már hetek óta Magyarországon van.

Erre adott pánikreakció volt az NGM tegnapi bejelentése, hogy „új típusú megállapodást” kötünk a Valutaalappal. Ez annyira váratlan volt, hogy tegnap este az Orbán-kormány miniszterei és az NGM szakértői is csak a sajtóból értesültek az egészről. Nem is beszélve az Európai Unió Bizottságáról, Olli Rehn pénzügyi biztos információink szerint nagyon megdöbbent és felháborodott, hogy uniós tagállamként egy ilyen döntésről nem tájékoztatták előre.

Normális?

Normális esetben egyébként a nyilvános bejelentést megelőzi egy alsóbb szintű informális kapcsolatfelvétel a kormány részéről az IMF-fel arról, hogy a kabinet tárgyalásokat szeretne kezdeményezni. Most a jelek szerint ez sem történt meg, legalábbis az IMF tegnap az NGM közleménye után azt közölte, hogy nem keresték meg őket. Ugyanakkor információink szerint már szerda reggel megváltoztatták a Valutaalap egyébként Magyarországon tartózkodó delegációjának a programját.

Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi részlegének vezetője: nem lesz sétagalopp a tárgyalás a magyar kormánynak
©

A kapcsolatfelvétel után a kormánynak minél előbb közölnie kellene, milyen eszközt („biztosítást”, elővigyázatossági hitelt, készenléti hitelt), mekkora értékben szeretne igénybe venni, majd erről az IMF igazgatóságának kell döntenie, miután megvizsgálta, hogy megfelelünk-e a feltételeknek. Mint forrásunk idézett szavaiból kiderül, a kormányt saját magát hozta nehéz helyzetbe: a költségvetés mostani állapota ugyanis nem indokolna sürgős beavatkozást, de a hiteltelen gazdaságpolitika miatt a forint támadások kereszttüzében áll, ezért kéne a piacokat megnyugtatni, amitől mindenki a magyar valuta erősödését várja.

Azt kapjuk, amit Gyurcsányék?

Csakhogy, mint az az NGM közleményéből kiderül, mi „biztosítást” szeretnénk csak kötni, nem elővigyázatossági vagy készenléti hitelről tárgyalni. Csakhogy ennek éppen az az egyik feltétele, hogy a gazdaságpolitika hosszú távon kiszámítható, hiteles legyen – nálunk pedig évek óta nem az. Akár még ezzel a megkereséssel is trükközhetünk, így forrásunk szerint aligha van esélyünk arra, hogy áldását adja rá a Valutaalap, főleg, hogy a magyar részlegtől sem számíthatunk sok jóra, miután a magyar kormány részéről kifejezetten udvariatlan nyilatkozatok is elhangzottak Irina Ivascsenkóval, a részleg igazgatójával kapcsolatban korábban.

Nem szeretik a magyarok az IMF-et

A Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalások megszakítása élesen megosztotta a társadalmat – derült ki a HVG számára készített, korábbi kutatásokat is felhasználó, Szakítópróbák című Medián-elemzésből. A 2010 szeptemberében készített felmérés szerint a forint gyengüléséért a megkérdezettek többsége inkább vagy teljes mértékben a világgazdasági hatásokat tette felelőssé. Sőt az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakítása után, 2010. augusztus elejére még valamivel nőtt is az arányuk. Igaz, a devizahitelesek körében valamelyest megszaporodtak az ezzel ellentétesen vélekedők.

A mostani gazdasági helyzetnek éppen a devizahitelesek lehetnek a legkönnyebben azonosítható áldozatai, mert magukra nézve az átlagosnál sokkal súlyosabbnak élik meg a válság tüneteit – emelte ki a 2010-es kutatás.

Jó egy éve sokan gondolták, hogy veszélybe sodorja az ország gazdaságát a szembeszegülés a nemzetközi hitelezőkkel (az összes válaszadó 40 százaléka, ezen belül az MSZP-szavazók több mint háromnegyede inkább ezzel a véleménnyel értett egyet). A kép ráadásul még élesebb volt a devizahitelesekre leszűkítve: ebben a körben a kormánypárti szavazók kétharmada szerint a lépés nagyobb mozgásteret enged Magyarországnak, az MSZP-támogatók kilenctizede viszont úgy vélte, a kormány veszélyes játékot űz. Mindenesetre az IMF-fel való tárgyalások megszakítása után 44-ről 48 százalékra nőtt azoknak aránya, akik úgy vélték, legalább egy év kell ahhoz, hogy a forint újra megerősödjék.

Ebben az esetben viszont akár az a helyzet is előállhatna, hogy az IMF kénytelen lenne közölni, hogy nem teljesíti a magyar kormány kérését, mert nincsenek meg a feltételek, ami még nagyobb pofon lenne a kormányzati hitelességnek. Forrásunk szerit így könnyen elképzelhető, hogy valójában kezdettől fogva készenléti hitel-megállapodásról tárgyalunk (csakúgy, mint Veres Jánosék 2008-ban), aztán „majd a nyilvánosság előtt valahogy megmagyarázzák Matolcsyék”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Fitch: az új IMF-program hírére is megmaradtak a magyar kockázatok

Kedvező fejlemény lenne a megállapodás egy új IMF-programról, amely csökkenthetné a magyar államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást, ám a megállapodás "még messze van", és Magyarország kihívásokkal teli pénzügyi-gazdasági kilátásokkal kénytelen szembenézni – derül ki a Fitch Ratings pénteki londoni értékeléséből, amely szerint továbbra is jelentősek a lefelé mutató kockázatok.

Zentai Péter Gazdaság

Vágyálom az IMF-biztosítás, szigorú feltételekre készüljünk

Kudarcra ítélt elképzelés, illúziókergetés a kormány szándéka, hogy „biztosítást” kössön a Valutaalappal – állítja a hvg.hu-nak adott interjúban Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piacokra szakosodott fő elemzője. Szerinte a Magyarország körül felforrósodott levegő fő oka a kormány politikája, annak kiszámíthatatlansága. Az utóbbi idők egyik legnagyobb baklövésének tartja, hogy a kormány súlyos pénzeket fektetett a Molba.

Nol Itthon

Nol: kommunikációs bravúr lesz megmagyarázni az újabb IMF-megállapodást

A korábbinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel, de kell új megállapodás az IMF-fel – véli Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. Más fideszes politikusok szerint kommunikációs bravúr lesz megmagyarázni, miért fordul mégis újra Magyarország a Nemzetközi Valutaalaphoz.

Folk György Világ

IMF-hitel: Brüsszel is zabos a sumákolás miatt

Nem csak a Nemzetközi Valutaalapot döbbentette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi „trükkös” közleményével, hogy a kormány a szervezethez fordul, miközben ők maguk nem is tudtak róla. Brüsszelben is kiakadtak amiatt, amiért a sajtóból kellett megtudniuk, hogy „vége a szabadságharcnak”.

hvg.hu Gazdaság

Trükkre készülhetnek Orbánék az IMF-fel elemzők szerint

Egyáltalán nem biztos, hogy a magyar kormány valóban megállapodást akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal, ennél kevesebb is elég lehet - írja a Bloombergnek nyilatkozó elemzőkre hivatkozva a Napi Gazdaság. Tegnap a Financial Times is azt írta, az egyik elemző szerint az NGM bejelentése csak a szóbeli beavatkozás egy formája lehetett a piacon, alap nélkül.

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Több száz tüntető zavarta meg Peter Handke Nobel-díjának az átadását

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel

115 ezer forintos átverés terjed a neten, a nyugdíjasokat célozzák

115 ezer forintos átverés terjed a neten, a nyugdíjasokat célozzák

Megduplázta Áder fizetését a Fidesz

Megduplázta Áder fizetését a Fidesz

Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból

Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból

Már hatodjára csipogott be az órája a vacsora közben – ez mentette meg az életét

Már hatodjára csipogott be az órája a vacsora közben – ez mentette meg az életét