MTV-székház: titkolózik az MTVA, korlátozták volna az Átlátszót

MTV-székház: titkolózik az MTVA, korlátozták volna az Átlátszót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Abszurd helyzet állt elő az atlatszo.hu MTVA-val szemben indított perén, mikor utóbbi jogi képviselője bemutatott egy levelet, mely szerint utólag államtitokká minősíttetnék a volt MTV-székház megvásárlásával összefüggő szerződést. A jogi képviselő azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a portált attól, hogy a tárgyalási jegyzőkönyveket és az egyéb perbeli iratokat megjelentessenek, a bíróság azonban ezt a kérést elutasította.

Szeptember elején indított pert a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ellen az atlatszo.hu, mert bár titoktartási nyilatkozat melletti betekintést biztosítottak volna, végül nem adták ki a volt MTV-székház megvásárlásával összefüggő szerződést.

Az első tárgyaláson az MTVA jogi képviselője többek között üzleti titokra, nemzetbiztonsági érdekre, illetve a döntés-előkészítési jellegre hivatkozott. Az atlatszo.hu szerint a második tárgyalás érdekes fordulatot hozott: az MTVA ugyanis bemutatta azt a levelet, amiben most, fél évvel az irat keletkezése után kérte az államtitokká minősítést az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától.

Az MTVA épülete a Kunigunda utcában
©

Az oknyomozó portál szerint „igazi abszurd helyzet állt elő”, hiszen pár hónappal ezelőtt még betekintési lehetőséget ajánlott az MTVA, amit nem tehetne meg, ha valóban megállnának a minősítés feltételei, hiszen akkor nem kockáztathatná a nemzet biztonságát azzal, hogy újságíróknak akárcsak megmutatja a szerződést.
„Az igazán veszélyes ebben a perbeli taktikában az, hogy ilyen alapon bármilyen közérdekűadat-igénylést utólag el lehet lehetetleníteni a minősítési eljárás megindításával” – olvasható az atlatszo.hu-n.

Az oknyomozó portál ezért úgy véli, fél évvel az adat keletkezése után nem lehet jogszerűen a közérdekű adat minősítését kezdeményezni, ezért fordultak levélben az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójához, amiben részletesen kifejtették, miért nem lehet jogszerűen eleget tenni az MTVA kérésének.

A második tárgyaláson az MTVA jogi képviselője azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el a portált attól, hogy a tárgyalási jegyzőkönyveket és az egyéb perbeli iratokat az atlatszo.hu-n megjelentessék. A bíróság ezt a kérést elutasította, ezért a peranyag most megtekinthető az oldalon.

A harmadik tárgyalás 2012. január 26-án 11.00 órakor lesz a Fővárosi Bíróságon.