szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint a jövő nemzedékek és a kisebbségi jogok biztosát a Fidesz-kormány az általános biztos érdemi hatáskörök nélküli helyettesévé fokozta le.

Úgy vélte  Jávor Benedek ellenzéki országgyűlési képviselő keddi közleményében, hogy a most kihirdetett, új szervezeti és működési szabályzat a helyetteseket díszletté alacsonyítja le. Szavai szerint például hiába nevezik őket helyetteseknek, valójában nem helyettesíthetik felettesüket, illetve intézkedési, eljárási hatáskörük, valamint önálló költségvetésük sincs.

Az LMP úgy tudja, hogy a biztosok eddigi, nagyjából harminc fős stábját egy két-három fős munkatársi kör váltja fel. A "mészárlás az ombudsmani hivatalban"- címmel kiadott közleményük szerint "az általános biztos helyettesévé degradált" jövő nemzedékek biztosa irodájának 14 munkatársát, köztük lényegében a teljes vezetői kart, azonnali hatállyal, e-mailben elbocsátották. Jávor Benedek szerint így az új ombudsmani koncepcióval kapcsolatos, a törvény vitájában hangoztatott összes félelmünk valóra válik.

"Hazugságnak bizonyult minden olyan, a helyettesek sorsára vonatkozó állítás, amelyek Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Szabó Máté általános biztos szájából hangzottak el a törvény vitájában. Bebizonyosodott az is, hogy az alapvető jogok biztosa novemberben a fenntartható fejlődés bizottsága előtt sem mondott igazat és nem tartotta be, amit ígért" - áll a közleményben. Az LMP úgy látja, hogy "az Orbán-kormány egyeduralmi törekvései a minisztérium szűklátókörűségével és Szabó Máté kicsinyes bosszúhadjáratával kombinálva újabb demokratikus intézmények pusztulását okozzák".

Jelezték azt is, hogy az LMP "az Orbán-rendszer bukását követően" helyre  kívánja állítani a korábbi ombudsmani intézményt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be

Világelső szemműtét Japánban: iPS-sejtekből származó látósejteket ültettek be