szerző:
hvg.hu

"Orbán úr, ön rossz ember?" címmel közölt interjút Orbán Viktorral csütörtökön a Bild című német napilap. A magyar kormányfő szerint Magyarország demokratikus és az is marad, aki pedig kétségbe vonja a jogállamiság és a demokrácia iránti elkötelezettségüket, az ellen a lehető legkeményebben harcolni fog.

A Bild című, legnagyobb példányszámú német bulvárlap riportere Konrád György a Frankfurter Allgemeine Zeitungban kedden megjelent cikkét idézte, ahol a magyar író "rossz embernek" nevezte Orbánt. Az újságíró emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság szerint nem demokratikus Orbán politikája, és ezért kötelezettségszegési eljárásokat indított három ügyben, majd feltette a kérdést: Ön rossz ember?

Orbán erre azt válaszolta, hogy a családja máshogy vélekedik erről, és neki ez többet számít. "Komolyra fordítva a szót: szerintem Konrád úr jó író, de a liberálisok híve, kormányom régi ellensége. Amit ír, az nem a magyarok hangja, hanem ideológiai színezetű propaganda. Nem is gondolok arra, hogy alávessem magam a nemzetközi baloldal értékrendjének" - fogalmazott a kormányfő.

"Magyarország demokratikus és az is marad"

A lap itt felhívta Orbán figyelmét, hogy Hillary Clinton és José Manuel Barroso is írt levelet neki, ám ezek talán mégsem minősíthetőek a baloldali propaganda részeinek. A kormányfő úgy válaszolt, hogy amíg a kritikák ragaszkodnak a tényekhez, addig meghajolnak az érvek súlya alatt. "Nem állítom, hogy hibátlanok vagyunk. Melyik kormányfő mondhatna ilyet magáról?" - tette hozzá.

©

Arra a felvetésre, hogy az új alaptörvény javarészt emlékeztet az oroszországi "irányított demokráciára", Orbán azt mondta: "Magyarország demokratikus és az is marad. A szabadságharcosok országa vagyunk. Ezt a hagyományt én magam követem. Aki kétségbe vonja a jogállamiság és a demokrácia iránti elkötelezettségünket, az ellen a lehető legkeményebben harcolni fogunk".

"Az új alkotmány a magyar társadalom alapjait hangsúlyozza: kereszténység, család, a polgárok öngondoskodása. Tisztázza, hogy a magyarok soha nem fogják magukat szégyellni nemzeti büszkeségük miatt - ez egy olyan érzelem, amire Európának nagyon nagy szüksége lenne. Ezen alapelvek miatt dühös támadásokat kapunk, főleg a nemzetközi baloldal táborából. Sajnálatos, hogy Európában idáig fajultak a dolgok" - jelentette ki Orbán.

"Meghajolunk az EU kritikája előtt, ha arra szükség van"

Arra a kérdésre, hogy miért akarják pártemberekkel megtölteni a Magyar Nemzeti Bank vezetését, Orbán azt válaszolta: "Erről nincs szó. Van egy jegybankelnök, akit még a korábbi parlament választott meg". Az újságíró itt közbeszúrta, hogy akkor viszont még nem volt kétharmados többsége a Fidesznek. Orbán helyeselt, majd így folytatta: "A jegybankelnök hivatali ideje 2013-ig tart".

"Ezen semmi nem változtat. Emellett két alelnök is van és egy úgynevezett monetáris tanács is, amely ellenőrzi a jegybankot. Ennek a taglétszámát szintén a korábbi parlament határozta meg. Csupán az kérdéses, hogy ezt a monetáris tanácsot kibővítsük-e még további két taggal. Ugyan azt gondoljuk, hogy ez a megoldás jót tenne a jegybanknak, de meghajolunk az EU kritikája előtt, ha arra szükség van" - fogalmazott a kormányfő.

Simorra 2013-ig számítanak
©

A Bild felvetette a magyarországi média helyzetét, azon belül pedig a Klubrádió frekvenciájának elvételét is. Ezzel kapcsolatban Orbán kijelentette: "aki a média pórázon tartásával vádolja őt, az nézzen csak bele az éppen aktuális újságokba". "Ott szidalmaznak és fenyegetnek engem. Egy pórázon tartott sajtó máshogy néz ki. Ami a Klubrádiót illeti: ez az adó nem szerzett új licenszet a sugárzásra, mert a frekvenciák újrakiosztásánál kevesebb pénzt kínált, mint a konkurens pályázók. Ezt a helyzetet akarják most politikai nyomással kiegyenlíteni" - jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy a szabad sajtónak szüksége van gazdasági biztonságra is, Orbán azt mondta: "ez biztos", ám nem fogja hagyni, hogy egyesek politikai nyomással gazdasági előnyökre tegyenek szert. "A Klubrádió újra megpályázhatja a frekvenciáját és új ajánlatot tehet. Ilyen egyszerű az ügy" - fogalmazott Orbán.

Egyház, média, Clinton

A Bild újságírója szerint azonban nem ilyen egyszerű az egész, felhívta a kormányfő figyelmét az Alkotmánybíróság döntésére, mely több ponton kritizálta a médiatörvényt. "Az Alkotmánybíróság feladata, hogy a törvényeket ellenőrizze és ha szükséges, elkaszálja azokat. Ha ez nem így lenne, nem lenne szükség ilyen típusú bíróságra. Változtatjuk a törvényt úgy, ahogyan az alkotmánybírók szeretnék. Az Ab döntése azonban nem érintette a médiatörvény fontos részeit" - tette hozzá Orbán.

©

Arra a felvetésre, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter levelében többek között azt kifogásolta, hogy egyházát, a metodista egyházat sem ismeri el az új egyházi törvény, Orbán úgy válaszolt: "tiszteletben tartjuk az Egyesült Államokat és az ő demokráciájukat. Magyarországon minden vallás jelen lehet. Ám ha például állami adóelőnyökhöz akar jutni a magyar adófizetők terhére, akkor a parlamenttől kell kérni egy speciális státuszt, egyházként. A korábbi jogszabály alapján 360 bejelentett egyház volt, ezeknek jelentős részét csak azért alapították meg, hogy adót lehessen velük csalni. Az új egyházi törvény szerint elismert egyházak a magyar hívők 98,9 százalékát lefedik. Aki még szeretne bejelentett egyházzá válni, annak a parlamenthez kell fordulnia kérelmével".

"Tiszta rendszerünk van: a homoszexuálisoknak lehetőségük van bejelentett élettársi viszonyban élni egymással" - válaszolta Orbán arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem ismeri el a meleg élettársi közösségeket. "Házasságot nem köthetnek egymással, és nem fogadhatnak örökbe gyereket. Ez az elmúlt 20 évben is így volt, a kilencvenes évek elején az Alkotmánybíróság is elfogadta a törvényt és az új alkotmánnyal mi is ehhez ragaszkodunk. Nem változott semmi" - tette hozzá.

A nőkről

A Bild emlékeztette a kormányfőt, hogy a kormány nőkhöz való viszonya szintén nem változott az évek alatt, ugyanis a kormánynak egy női minisztere van (Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter - a szerk.). "És hét titkárnője" - vetette közbe Orbán, aki saját bevallása szerint a nőkről nem úgy gondolkodik, hogy "túl sokan", vagy "túl kevesen" lennének. "Nálam a képességek és az alkalmasság számít. A magyar politika egy nehéz világ, de a politika egyébként is nehéz. A politikai arénában csak kevés nő veszi fel a harcot, mindegyiknek örülök, aki ezt teszi" - folytatta, kiemelve a KSH vezetőjét, Vukovich Gabriellát, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökét, Honecz Ágnest és az Országos Bírói Hivatal nemrég megválasztott elnökét, Handó Tündét. "Ezt csinálják nálunk a nők. De a legtöbben a ringen kívül maradnak, a férfiakra hagyják inkább a harcot" - fogalmazott Orbán.

A nőknek kézcsók jár
©

"Magyarország eladósodott, sürgős pénzügyi segítségre van szüksége az EU-tól és az IMF-től, ám az EU-paktumot elutasítja. Hogy jön ez össze?" - tette fel a kérdést a Bild. Orbán kijelentette: támogatja Angela Merkel fiskális unióról szóló tervét, ám határozottan elutasítja egy egész Európára vonatkozó, harmonizált adórendszer ötletét.

Az interjút készítő Jörg Quoos, Dora Varro és Hans-Jörg Vehlewald felteszik a kérdést: "hogyan kérhet Magyarország pénzt az EU-tól és az IMF-től, amikor a magyarok csupán 16 százalékos kulccsal adóznak, míg a németek fizetésének 47 százaléka megy adóra". "Teljesen igazuk van. Ez helytelen lenne, ám mi nem pénzt kérünk, hanem egy biztonsági hálót, aminek segítségével továbbra is a piacokról tudunk hiteleket felvenni. Azt az adósságot, amit az előző szocialista kormányok halmoztak fel, már törlesztettük az EU-nak. A német polgároknak jelenleg egyetlen forinttal és euróval nem tartozunk" - jelentette ki Orbán.

Meddig bírjuk?

Meddig bírja ki Magyarország azt az állapotot, hogy az állampapírokra 9,25 százalékos kamatot fizet? - tette fel a kérdést a Bild. "Hosszú ideig, ám ez rengeteg erőfeszítésbe kerül. Ezért kérünk a Nemzetközi Valutaalaptól egy biztonsági hálót, hogy csökkenthessük a kamatokat. Ezáltal nagyon gyorsan magához tudna térni a magyar gazdaság" - válaszolta a kormányfő.

"Tényleg segít-e ebben az, hogy az Európa-politikában továbbra is úgy viselkedik, mint egy az autópályán forgalommal szemben száguldó sofőr, aki leüvölti a vele szemben haladókat?" - kérdezik az interjú végén Orbántól, aki erre úgy válaszol: "Az EU minden kormányát szövetségesnek tartom. Meg vagyok győződve arról, hogy milliónyi EU-polgárnak elege van a régi baloldali gondolkodásból. (...) Kitartunk az értékeink és nemzetünk mellett akkor is, ha ellenszél fúj. Még akkor is, ha ez a szél már orkánerejű" - fogalmazott Orbán Viktor.

vm

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Mostantól 50 millió dal streamelhető CD-minőségben az Amazontól

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"

Egyre több üres állásba várnak tanárokat

Egyre több üres állásba várnak tanárokat

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Akármennyire hízelgő nekünk, nem menő Rubik kockázni vezetés közben

Combon szúrt egy nőt egy 11 éves gyerek Jászapátiban

Combon szúrt egy nőt egy 11 éves gyerek Jászapátiban

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen