szerző:
hvg.hu

Bár a BKV vezetősége csütörtökön arra kérte a szakszervezeti vezetőket, hogy fújják le a február 7-re tervezett tüntetést, erre a szakszervezetek nem hajlandóak. Jelenleg is folynak a demonstráció technikai előkészületei – mondta a hvg.hu-nak a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke. A szakszervezetek hétpontos követeléslistával álltak elő.

„Tartjuk magunkat a február 7-éhez, szervezzük a demonstrációt, jelenleg a technikai előkészületek zajlanak” – mondta a hvg.hu-nak Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) alelnöke. Csütörtökön ugyanis a BKV vezetősége arra kérte a szakszervezeteket, fújják le a tervezett tüntetést. A kérést azzal indokolták, hogy a BKV részére a tulajdonos Főváros által nyújtott tagi kölcsönnel, illetve támogatással májusig biztosított a társaság működése. "Amíg nem ismert a BKV ennél távolabbi jövője, feleslegesnek, ezért átgondolatlan lépésnek tartjuk a szakszervezetek által február 7-ére bejelentett tüntetést" - tették hozzá.

"Mindig van valami határidő, de sosem változik semmi. Nem lehet így tovább halogatni. Nem folynak érdemi tárgyalások, nem érdemlik meg a munkavállalók, hogy ilyen körülmények között kelljen dolgozniuk” – közölte Nemes.

Bérharc

A szakszervezetek hétpontos követeléslistával álltak elő. Egyrészt kérik a decemberben egyoldalúan felmondott kollektív szerződésben rögzített juttatások megőrzését, különös tekintettel az alacsony és az átlagos jövedelemmel rendelkező munkavállalók körében. Kérik a szerződés július elsejéig történő meghosszabbítását, a BKV Zrt. szerintük törvénytelen, a munkakörülményeket negatívan befolyásoló intézkedéseinek visszavonását. Ez alatt többek között az alkatrész-beszerzések újbóli engedélyezését értik – tette hozzá Nemes. A követelések között szerepel még a BKV adósságainak rendezése, a közép- és hosszútávú finanszírozási modell kidolgozása is, valamint hogy hozzák nyilvánosságra a buszos szolgáltatások kiszervezésére épülő működési modell gazdaságossági számításait.

©

Mivel a kedvezőtlen intézkedések az utasokat is érintik, a demonstrációra várják a törzsutasokat is, és kérik őket, álljanak ki a BKV-s dolgozók mellett - mondta az érdekképviseleti vezető. Amennyiben a követeléseik nem érnek célt, a szakszervezetek folytatják a tiltakozást. „Elképzeléseink vannak, de csak akkor hozzuk nyilvánosságra azokat, ha nem érünk célt a demonstrációval. A sztrájk a jelenlegi jogszabályok mellett nehezített, mivel 66 százalékos készültség jelenti az elégséges szolgáltatást. Nem szeretnénk olyan helyzetbe hozni a kollégákat, hogy büntethetőek legyenek. A törzsközönség szimpátiáját is meg szeretnénk nyerni, nem akarunk ellenük menni” – közölte a KEKSZ alelnöke.

Csak halogatják az elkerülhetetlent

A BKV kilencmilliárdos tulajdonosi kölcsönt, illetve további hatmilliárd forint támogatást kap a fővárostól, miután a képviselők megszavazták az erről szóló határozati javaslatot a közgyűlés szerdai ülésén. Németh Zoltán, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a döntést megelőzően elmondta, hogy bíznak a kormányban és abban, hogy közösen megfelelő megoldást találnak, amely tartós finanszírozást jelent, mert ez hiányzott az előző esztendőkben, évtizedekben. A frakcióvezető arra is kitért: a mostani közgyűlési előterjesztés alapvetően azt célozza, hogy a következő lejáró hitelt a BKV ki tudja fizetni.

A BKV finanszírozásáról Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta: az idén a BKV-nak 58 milliárd forintnyi hitelt kell visszafizetnie, ebből az első félévben 41 milliárdot. Január 27-én lejár a már említett kilencmilliárdos hitel az MKB-nál - de a bankkal még tárgyalnak a halasztott, időben elnyújtott fizetésről - mondta. Februárban nem járnak le hitelek, márciusban viszont 16 milliárd forintot kell törleszteni; ebből kétmilliárdot a KDB-nél, ötmilliárdot az Unicreditnél, 4,5-4,5 milliárdot a Budapest Banknál, illetve az MKB-nál. Áprilisban további négy hitel jár le, az összegük összesen több mint 14 milliárd forint. Jelenleg a hitelező bankok között egy sincs, amelyik hivatalosan jelezte volna, hogy a náluk felvett hiteleket hajlandó volna meghosszabbítani vagy a továbbiakban is finanszírozni - tette hozzá Vitézy.

A hvg.hu megkereste a BKV vezetőségét is, egyelőre azonban nem válaszoltak kérdéseinkre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szabó M. István Gazdaság

Vitézy Dávid: "a szőnyeg kisebb, mint az alátemetett szemétkupac"

Kilencmilliárdos adósságátvállalásról dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, de ez is csak átmenetileg mentheti meg a BKV-t a biztos csődtől. A lejáró működési hitelek mellett más, egyenként is végzetes terhek nyomasztják a közlekedési céget, melyekre sürgősen megoldást kell találni, különben a mai döntés semmit sem ér. Minderről Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját kérdeztük.

MTI Itthon

Lefújatná a februári tüntetést a BKV vezetősége

A BKV vezetősége megérti a munkavállalók elégedetlenségét és kétségbeesését, de azt várja, hogy a munkavállalók is értsék meg a cég helyzetét. Arra kérik ezért a szakszervezeti vezetőket, hogy fújják le a február 7-ére bejelentett demonstrációt – olvasható a közlekedési társaság csütörtöki közleményében.

Klubrádió/hvg.hu Gazdaság

Tízezrek veszítik el a kedvezményes BKV-bérletet áprilistól

Mintegy 47 ezer ember veszíti el jogosultságát március 31-étől arra, hogy nyugdíjas bérletet vehessen a BKV-nál – mondta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke a Klubrádióban. A változás az öregségi nyugdíjkorhatár alattiakat érinti.

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Párbeszéd a sintó vallással - kedden lesz Naruhito koronázási ceremóniája

Párbeszéd a sintó vallással - kedden lesz Naruhito koronázási ceremóniája

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában