szerző:
Kapcsándi Dóra
Tetszett a cikk?

Jobban szeretnek kézzel írni a képviselők, mint gépelni – legalábbis, ami a vagyonnyilatkozatok kitöltését illeti. A 386 képviselőből csupán 40-en használták az elektronikus kitöltőrendszert. A megkérdezett honatyák elsősorban a megszokásra hivatkoztak. A jobbikos Egyed Zsolt és a fideszes Fónagy János viszont a technika terjeszkedése ellen tiltakozott így.

Ahogy négy éve mindig, idén is nemcsak a hagyományos módon, papíron adhatták le a képviselők vagyonnyilatkozatukat, hanem az elektronikus kitöltőrendszerrel is megtehették ezt. Ezzel a módszerrel a 386 képviselőből csupán 40 élt. A többieket kérdezte meg a hvg.hu arról, miért döntöttek inkább a kézírásos kitöltés mellett, hiszen a technikai feltételek mindenki számára adottak voltak. A képviselők számára ugyanis az Országgyűlés Hivatala biztosít laptopot (jelenleg Lenovo X 201-eseket) és mobil internetet is. Összesen 72 képviselő válaszolt a megkeresésre a 346-ból, többségük a megszokásra hivatkozott válaszában, de volt, aki a technika terjeszkedése elleni tiltakozásul választotta a kézírást, mint például Egyed Zsolt, a Jobbik képviselője. A képviselők válaszaiból az is kiderült, hogy a laptopját amúgy mindenki rendszeresen használja, a többség átlag napi négy-öt órán át. Gyakran olvassák a hivatali e-mailjüket is, a hvg.hu által küldött levélre például 3 percen belül érkezett meg a leggyorsabb válasz.

Orbán Viktor laptopjával. A technika ördöge
©

Az elektronikus kitöltőprogram szépséghibája ugyanakkor, hogy a kérdőívet nem lehet elküldeni a mentelmi bizottságnak. A kitöltött dokumentumot ugyanúgy ki kell nyomtatni, aláírni és leadni az illetékes bizottságnak, amit ismét beszkennelnek, és úgy hozzák nyilvánosságra a parlament honlapján. „A program a képviselők számára nyújt segítséget, a hivatali eljárásban nem” – erősítette meg az Országgyűlés Sajtószolgálata a hvg.hu kérdésére. Azt nem tudták megmondani, mennyi papír fogy el emiatt egy-egy vagyonnyilatkozat leadásakor.

Az elektronikus kitöltőrendszert használta többek között Balczó Zoltán és Dúró Dóra a Jobbikból, Ertsey Katalin, Jávor Benedek, Schiffer András az LMP-ből; Göndör István és Lamperth Mónika az MSZP-ből; Pokorni Zoltán és Wintermantel Zsolt, a Fidesz képviselői, valamint Rubovszky György és Latorczai János a KDNP-ből. Összesen 6 KDNP-s, 13 fideszes, 9 jobbikos, 6 MSZP-s és 5 LMP-s képviselő élt ezzel a lehetőséggel.

A megszokás nagy úr

A válaszoló képviselők 20 százaléka egyszerűen a megszokásra hivatkozott, miért kézzel töltötte ki a vagyonnyilatkozatát. Ez elsősorban azokra a politikusokra igaz, akik már sok éve országgyűlési képviselők, például Szili Katalin volt MSZP-s, jelenleg független képviselő, valamint a szocialista Lendvai Ildikó és Szekeres Imre is erre hivatkozott. Mivel korábban mindig kézzel kellett kitölteni a nyomtatványt, idén is ehhez a módszerhez folyamodtak, főleg, miután a parlamenti futárpostával ki is küldték a képviselőknek a nyomtatványokat.

Lendvai Ildikó és Mandur László. Megszokásból
©

„A mégoly csekély időbeli ráfordítás is, amit az elektronikus útmutató átolvasása jelent, fajlagosan nem érte meg” – állította a szintén Jobbikos Hegedűs Tamás.

„Amikor eszembe jutott, hogy elektronikus formában is kitölthető, már 90 százalékban kész voltam a nyomtatott verzióval, így azt fejeztem be és adtam le” – válaszolta Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő.

„Azon dokumentumokat, ahol aláírni szükséges, mindig saját magam töltöm ki” – állította a szintén jobbikos képviselő, Ferenczi Gábor. „Mivel ez a bevallás eredetiben nyilvános, talán személyesebb a kézírásos változat” – írta többek között a szocialista Mandur László.

A KDNP-s Firtl Mátyás válaszából az derült ki, nem is tud arról, hogy a vagyonnyilatkozat online is kitölthető. „A vagyonnyilatkozatot az eljárásrendnek megfelelően papír alapon töltjük ki” – közölte szűkszavúan.

Gyorsabban írnak, mint gépelnek

Egy másik gyakori érv a kézírás mellett a képviselők részéről, hogy gyorsabban írnak, mint ahogy gépelnek, illetve, hogy amíg a számítógépet bekapcsolnák és megismernék az elektronikus kitöltőrendszert, addigra kézírással már ki is töltötték a nyomtatványt.  „Így tűnt egyszerűbbnek és gyorsabbnak” – közölte a jobbikos Szávay István.

„A kézírásom sokkal gyorsabb, mint a gépelésem” – állította a fideszes Tóth József. Hasonlóképpen nyilatkozott az MSZP alelnöke, Kovács László is, aki állítása szerint a tízsoros válaszát fél óra „pötyögtetéssel” írta.

Kovács László. Pötyögtetés helyett
©

„Amíg a gép bootol, már kitöltöttem” – írta a jobbikos Bertha Szilvia.

Nem bíznak a technikában

Egyes képviselők – bár mindennap használják a számítógépüket, laptopjukat, mobiltelefonjukat, nem bíznak meg a technikában.  „A magam részéről helyesebb megoldásnak találom, ha valaki kézzel írja le a tételeket, hiszen akkor biztos tudja, mit ír be saját kezűleg a nyilatkozatába. Nem lehet a technikára hivatkozni” – állította Seszták Miklós KDNP-s képviselő.

„Biztonságosabbnak, megbízhatóbbnak tartottam a személyes kitöltést és célba juttatást” – írta Pál Béla MSZP-s képviselő.

„Azért töltöttem ki papír alapon a vagyonnyilatkozatomat, mert azt éveken keresztül megőrzöm, valamint szeretem, ha a kezemben van az igazolás arról, hogy időben leadtam” – közölte Pál Tibor, az MSZP képviselője.

„Ebben az egy kérdésben konzervatív vagyok. Megbízhatóbbnak tartom, ha kitöltöm kézzel a nyilatkozatot, leadom, átveszik, kapok róla visszaigazolást. Így nem veszhet el, nincs félreértés” – közölte a szocialista Ipkovics György, aki amúgy internetfüggőnek vallja magát.

„A számítástechnikai ismeretek életkorommal magyarázható hiánya, valamint a mindennapjainkat eluraló informatika iránt érzett ellenszenvem okán minden lehetséges területen hagyományos eszközöket igyekszem használni” – magyarázta Fónagy János fideszes képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Fónagy János. Demonstrátor
©

„A technika lassan felfal minket, ennek ékes példája, hogy a gyerekek szinte már csak sms-ben vagy billentyűzeten írnak, és szinte mindent rövidítenek. Én a saját munkáimat, jegyzeteimet is kézzel szeretem írni, így bármit keresek, rövid időn belül megtalálom” – közölte Egyed Zsolt, a Jobbik képviselője.

Volt olyan képviselő, aki annyira nem bízott meg a technikában, hogy az emailen írt kérdésre is inkább személyesen, telefonon válaszolt, nem írásban.

Családi okok

Többen különböző családi okokra hivatkozva döntöttek a kézírás mellett. A jobbikos Bödecs Barna például ezzel a magyarázattal szolgált: „Mivel családos ember vagyok, a vagyonnyilatkozatot otthon, családi körben töltöttük ki, mivel a képviselők hozzátartozóinak nyilatkozatát is le kell adni. Az áttekinthetőség érdekében egyszerűbb volt a három csomagot magunk elé tennünk, és azt használnunk.”

Van egy 19 hónapos kislányunk, aki ha meglátja, hogy számítógépet használunk, akkor egyrészt azonnal elkezdi követelni, hogy vetítsünk neki a gépen mesét, másrészt mióta megszületett a kicsi, leszoktam arról, hogy az esti hazaérkezésem után akár laptopon, akár asztali gépen dolgozzak” – válaszolta Szabó Gábor, a Jobbik képviselője.

Répássy Róbert fideszes politikus a nyilatkozatát géppel, de nem az elektronikus rendszeren kitöltve adta le. „Valóban nem az online kitöltőrendszert használom, mert ennél sokkal jobb módszerem van (amihez szintén számítógépet használok). Minden évben aktualizálom a Word dokumentumban elmentett előző évi vagyonnyilatkozatomat, és így percek alatt elkészül az új. Így készül a feleségem és két gyermekem (zárt) vagyonnyilatkozata is. Legnagyobb bánatomra kevés módosítást kell végrehajtanom az előző évi vagyonnyilatkozatomon” – adott magyarázatot az államtitkár.

Bár több képviselő állított fel összeesküvés-elméletet a hvg.hu kérdésével kapcsolatban, a legfurcsább választ a KDNP-s  Varga László adta: „Személyes szabadságom megsértésének tartom a kérdést. Munkám végzéséért, mint hívő ember, elsősorban Istennek tartozom felelősséggel, másodsorban pedig a választóimnak” – lőtt vissza önérzetesen.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kapcsándi Dóra Itthon

Szemérmessé válnak a képviselők, ha devizájukról kérdezzük őket

Mindössze ketten mondták azt a hvg.hu kérdésére a devizamegtakarításokkal bíró képviselők közül, hogy az elérhető árfolyamnyereség, vagy a forint gyengülésének kivédése is motiválta őket takarékossági döntéseikben. A 47 megkérdezett túlnyomó része egyetlen kérdésünkre sem volt hajlandó válaszolni, amikor arra voltunk kíváncsiak, kockázatosnak tartják-e forintban tartani vagyonukat.

M. László Ferenc Itthon

Hogyan lett Budai Gyula az egyik legtöbbet kereső politikus?

Furcsa kivétel Budai Gyula az állami vezetők között: rá nem vonatkoznak azok az előírások, amelyek kikötik, hogy a képviselőként is tevékenykedő tisztségviselők csak a minimális tiszteletdíjra jogosultak. Nem vonatkozik az elszámoltatási kormánybiztosra az Orbán Viktor által meghatározott fizetési plafon sem. Miközben a kormánytól szolgálati autót kap, 626 ezer forintos költségtérítését is felveheti. A joghézagoknak köszönhetően Budai az egyik legjobban kereső honatya, aki évente több mint 26 milliót visz haza.

hvg.hu Itthon

Borkai már bevallja fizetését, Szilágyi lemond a lakhatási támogatásról

Lemond a lakhatási támogatásáról Szilágyi László LMP-s képviselő, akinek bár vidéken van az állandó lakcíme, rendelkezik budapesti lakással is, Borkai Zsolt győri polgármesternek pedig utólag kellett kiegészítenie vagyonnyilatkozatát, mert kihagyta belőle a több mint félmilliós polgármesteri fizetését.

Kopint-Tárki: Akár 10 százalékos gazdasági visszaesés is jöhet Magyarországon

Kopint-Tárki: Akár 10 százalékos gazdasági visszaesés is jöhet Magyarországon

Révész: A 13. havi nyugdíj a kutya vacsorája. Az úr adja, az úr elveheti

Révész: A 13. havi nyugdíj a kutya vacsorája. Az úr adja, az úr elveheti

Listázni fogják azokat, akik megrongálták a kínai nagy falat

Listázni fogják azokat, akik megrongálták a kínai nagy falat