szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar jogalkotásról, az alaptörvényről és annak nemzetközi visszhangjáról kérdezték újságírók a római magyar nagykövetség sajtóbeszélgetésén Szájer Józsefet, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, aki a római John Cabot amerikai egyetemen is előadást tart ebben a témában.

"Orbán Viktor nem Superman, követ el hibákat, de ezeket el is ismeri és ki is javítja, ami azért nem megszokott minden kormánytól. Nem sok országot láttam már, mely az Európai Bizottság kritikáira rövid időn belül hajlandó megvizsgálni törvényeit. El se tudom képzelni, hogy hasonló kritikára mit lépne Franciaország vagy Olaszország. Az olasz, a szlovák, az osztrák egyházügyi törvény miatt Hillary Clinton nem írt levelet" - válaszolta Szájer József az olasz közszolgálati rádió hírműsorának kérdésére.

A római magyar nagykövetségen az alaptörvényről rendezett több mint két órás sajtóbeszélgetésen tucatnyi újságíró kérdezte Szájer Józsefet a magyar politikai, jogi és gazdasági helyzetről.

A magyar alkotmányozás utóbbi húsz évét összefoglalva Szájer azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem "a lottón nyerte kétharmados parlamenti többségét, mely a korábbi nagyon mély társadalmi elégedetlenség következménye". A Fidesz politikusa hozzátette, "lehet, hogy európai szemszögből a kétharmad veszélyesnek tűnik, de magyar szemszögből azt jelenti, hogy végre sikerül az utóbbi évtizedek számos megoldatlan kérdésére választ adni".

"A magyarországi változások oka pont az ellenkezője annak, melyről a külföldi sajtóban olvasunk. A motiváció minden esetben az, hogy működőképes országot teremtsünk. A bírósági rendszer sem azért változott meg, mert Orbán Viktor egy nagy diktátor, hanem mivel célunk egy funkcionális jogállam megteremtése" - hangsúlyozta az EP-képviselő. Ami a nemzetközi sajtóban megjelent bíráló hangú cikkeket illeti, Szájer József úgy fogalmazott: "érdekes lenne, ha egy Berlinben született törvényről a brit Timesban csakis a német ellenzék szemszögéből írnának".

"Az európai baloldal veszélyes játékot játszik, szembeállítva egymással a nagy és kisebb tagállamokat. Az utóbbi héten az Európai Parlamentben megszavazott négypárti állásfoglalás tévedéseken és politikai motivációk ösztönözte félreértéseken alapult. Neelie Kroes uniós biztos és Navracsics Tibor találkozója is nonszensz volt: Kroes túllépte hatáskörét, nem volt pártatlan és gyarmatosító mentalitást követett” - fogalmazott.

Szájer József az MTI-nek hozzátette: a "rendkívüli negatív nemzetközi reakciót az magyarázta, hogy támadóink azt gondolták, elég gyengék vagyunk ahhoz, hogy megleckéztessenek bennünket miként egy nagy országot nem mertek volna. Nem voltunk rá felkészülve, de a magyar pozíciók védhetők és a ránk irányuló figyelmet kihasználva előnyünkre fordíthatjuk a helyzetet."

A Fidesz politikusa, az Európai Néppárt - Európai Demokraták frakció alelnöke a John Cabot amerikai egyetem meghívására érkezett Rómába, ahol szintén az új magyar alaptörvényről tart előadást. A szervező az egyetem professzora, Federigo Argentieri történész, akit, mint az MTI-nek elmondta, "évtizedes személyes kapcsolat fűz az egykori magyar demokratikus ellenzékhez".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Kérelemmintát készített azoknak a szülőknek a TASZ, akik nem küldenék iskolába gyereküket

Kérelemmintát készített azoknak a szülőknek a TASZ, akik nem küldenék iskolába gyereküket

 A járvány nem várt mellékhatása: spermaválság alakult ki Svédországban

A járvány nem várt mellékhatása: spermaválság alakult ki Svédországban