szerző:
MTI

Egyszerre legfeljebb tizenöt ember viselheti a Corvin-láncot, amelyet azok kaphatnak majd meg ismét, akik oktatási, tudományos vagy kulturális területen végeztek kimagasló munkát. Ez az állami kitüntetés nem új, még Horthy Miklós alapította, és létezett az első Orbán-kormány idején is. A Miniszterelnökség kedden tette közzé a Magyar Corvin-lánccal kapcsolatos feladatokról szóló kormányrendelet tervezetét.

Az év elejétől hatályos kitüntetési törvény szerint a Corvin-lánccal adományozottak száma egy időben nem haladhatja meg a tizenötöt. A jogszabály szerint a Corvin-lánc megújul, ezután a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére újra adományozható. A részletszabályokat kormányrendeletnek kell rögzítenie.

Az ide kapcsolódó rendelet tervezetét a kormányzati honlapon tették közzé kedden. Eszerint a Magyar Corvin-lánc kitüntetés adományozására a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője tesz javaslatot, amelyhez előzetesen bekéri a Corvin-lánc kitüntetettjeinek támogatását. Az iroda vezetője a miniszterelnök képviselője.

Orbán Viktor kormányfő tavaly április 1-jei hatállyal Granasztói Györgyöt nevezte ki a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjévé. A történész akkor azt mondta az MTI-nek, hogy először is újra kell éleszteni az immár nyolc éve nem ülésező Corvin-lánc testületet, amelynek a díjazottak a tagjai.

A rendelettervezet szerint az irodavezető olyan magyar vagy külföldi állampolgárnak javasolhatja a díj adományozását, aki a magyar tudomány, művészet, oktatás és művelődés fellendítése terén kimagasló érdemeket szerzett. A kitüntetett élete végéig birtokolhatja a díjat. A birtoklási jog csak az adományozott halálával, a közügyek gyakorlásától eltiltó jogerős határozattal vagy a kitüntetésről lemondással szűnhet meg.

Minimum 12 díjazott kell a Magyar Corvin-lánc Testülethez

A kitüntetettekből áll a Magyar Corvin-lánc Testület, amely a tudományok és a művészetek, valamint a magyar nemzeti oktatás és művelődés fellendítésén munkálkodna, őrködne a kitüntetés tekintélye felett. Külön felkérés alapján véleményt nyilváníthat a magyar tudományt, irodalmat, művészetet, oktatást, művelődést, valamint minden egyéb, általa fontosnak tartott területet érintő állami döntések tervezeteivel kapcsolatban.

A testületet akkor alakítják meg a kitüntetettek, ha számuk eléri a tizenkettőt. Az alakuló ülést az iroda hívja össze, és a tanácskozásra meg kell hívni az adományozót is. Az alakuló ülés akkor határozatképes, ha azon legalább kilenc adományozott jelen van. A testület a tagjai közül választ elnököt és elnökhelyettest. A rendelet hatálybalépését követő harminc napon belül a Magyar Corvin-lánc Testület alapszabályának elfogadásáig az adományozottaknak ideiglenes alapszabályt kellene alkotniuk.

Az adományozást úgy kell megörökíteni, hogy az díjazott nevét és az adományozás évszámát bevésik a kitüntetés hátlapjába. Ha a kitüntetés hátoldalára több név már nem véshető fel, az érmet a "Lezárva" felirattal és az utolsó adományozott kitüntetés birtoklási joga megszűnési évszámának bevésésével kell lezárni, és végleges megőrzésre a Magyar Nemzeti Múzeumnak kell átadni. Ezzel egyidejűleg gondoskodni kell új kitüntetés előállításáról.

1931-ben adtak át először Corvin-láncot

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította 1930. október 11-én. A Corvin-láncokat, -koszorúkat és -díszjelvényeket először Mátyás király születésnapjának tiszteletére 1931 februárjában adta át a kormányzó. A két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított a tudósoknak, íróknak, művészeknek járó jutalom. Az utolsó Corvin-kitüntetést Lehár Ferenc zeneszerző vette át 1943-ban. 1930 és 1943 között összesen 23-an kaptak Corvin-láncot.

A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után már nem adták át. A 2010-ben hivatalba lépett második Orbán-kormány azonban jelezte, másodszor is újra kívánja éleszteni a Corvin-lánc kitüntetést. A kedden nyilvánosságra hozott rendelettervezet közigazgatási egyeztetés alatt van, és még módosulhat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan

Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan

Párhuzamos valóságok: miben tart előbbre Szerbia, mint Magyarország?

Párhuzamos valóságok: miben tart előbbre Szerbia, mint Magyarország?

Budapesten is magát adta a horvát elnök - szurkolókkal szelfizett a Gozsduban

Budapesten is magát adta a horvát elnök - szurkolókkal szelfizett a Gozsduban

Újranyomják a Csillagok háborúja ikonikus plakátját – egy kis módosítással

Újranyomják a Csillagok háborúja ikonikus plakátját – egy kis módosítással

Decemberben az Arénában lép fel a Deep Purple

Decemberben az Arénában lép fel a Deep Purple

Újraindult Lajcsi büntetőpere, aki az eljárási hibák miatt reklamált

Újraindult Lajcsi büntetőpere, aki az eljárási hibák miatt reklamált