Seres László
Seres László

"A balosoknak az lenne a legnagyobb katasztrófa, ha Magyarország gazdaságilag sikeres lenne" – állítja Jan Mainka, a Magyarországon élő német újságíró, aki szerint az unió és az IMF megpróbálják térdre kényszeríteni Magyarországot. Interjúnk.

1988 óta él Magyarországon az itteni német, amerikai és brit üzletembereket is elérő, hét-hétezer példányban megjelenő Budapester Zeitung és a The Budapest Times főszerkesztője. A 44 éves, magyarul anyanyelvi szinten beszélő, Magyarországot immár a hazájának tartó exkeletnémet Jan Mainka éveken át kritikus hangvételű cikkeket írt (egyebek között a Hírszerzőre is). A két évvel ezelőtti kormányváltás óta azonban több írásában is határozottan kiállt az Orbán-kormány mellett, bírálva az azt nyugaton "lejárató" magyar és német értelmiségieket.


hvg.hu: A Der Spiegel szerint ön szélsőjobbos társaságban "Magyarország ronda barátai" közé tartozik, aki "a merev jobboldali kurzus támogatója a német nyelvterületen". Miért érzi szükségét annak, hogy közel két éve megvédje a médiatörvényt és az Orbán-rendszer más rendelkezéseit Németországban?

Jan Mainka: Ezt a minősítést mindenki megkapja, aki nem vesz részt a differenciálatlan "Orbán-bashingben", amire én viszont nem vagyok hajlandó, és ezért nyomást gyakorolnak rám a német balosok. A Spiegel-cikk megpróbált a nácik közé rakni, és ezzel elhallgattatni. Tipikus balos módszer aláaknázni a hitelességemet. Én bírálom a kormányt, de csak ott, ahol valóban kell. Nem a magyar médiatörvényt védem, hogyan is tehetném? Nem vagyok médiajogász, nem is ismerem a megfelelő jogi helyzetet más országokban. De határozattan visszautasítom azt a vádat, hogy a médiatörvény megszüntette volna Magyarországon a sajtószabadságot. Én sokféle magyar politikai lapot olvasok, és olvasmányaim alapján a legjobb akarattal sem tudom azt állítani, hogy Magyarországon megszűnt volna a sajtószabadság.

Jan Mainka. Az összeomlással mindenki rosszul járna
©

hvg.hu: Mi változott önben, hogy újságíróként felvállalja ezt a védőszerepet Nyugaton?

J. M.: Nem Orbán személyét védem, hanem a valóságot. Az ellen hadakozom, hogy egyfajta virtuális Magyarországot építsenek fel, ahol fasiszták uralkodnak, a Jobbik kormányon van, ahol nincs sajtószabadság, ahol állandóan cigánygyilkosságok vannak napirenden – mert sokszor így próbálják beállítani az országot Nyugaton. Én nem egy ilyen Magyarországon élek, hanem egy normálisban, ahol van sajtószabadság, meg ahol, persze, sok a gazdasági és politikai probléma, amikről beszélni kell és lehet. Az Orbán-kormány nehéz helyzetben van, nehéz helyzetben is vette át az országot, sok jót és kevésbé jót tesz. Ezeket is szóvá teszem: a Budapester Zeitung tele van a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát bíráló cikkekkel vagy már bírálatra való témákkal. Van sajnos bőven benne.

hvg.hu: Miket bírál például a gazdaságpolitikában?

J. M.: Hogy nem következetes, hiányoznak a megfelelő konzultációk Magyarország legfontosabb partnereivel. Bár ezen a téren lassú javulást érzékelek.

hvg.hu: A német lapokból miért spórolja ki ezeket a kormánykritikákat?

J. M.: Nem kérdezik. Ha kérdeznék, elmondanám. Én médiaszakértő vagyok, úgyhogy többnyire erről kérdeznek, nem a gazdaságról.

hvg.hu: Miért a radikális jobboldalinak tartott Junge Freiheitban publikál?

J. M.: A Junge Freiheit nemzeti-konzervatív lap, olyan, mint itt a Magyar Nemzet, és valóban félévente jelenik meg benne Magyarországról szóló cikkem. Decemberben például a budapesti karácsonyi vásárról írtam. Én mindenkinek írnék és adnék interjút, aki a valódi Magyarországra kíváncsi. Az FAZ-ban is jelent meg egy velem készített interjú. De sajnos olyan újságok, mint a Süddeutsche Zeitung vagy a Spiegel nem keresnek, nyilvánvalóan azért, mert nem tartozom a differenciálatlan Orbán-gyűlölők közé, így már nem vagyok érdekes. A Berliner Zeitung is csak Konrád Györgyöt és társait kérdezi, ez felel meg a politikai vonaluknak. Így működik a médiavilág Németországban.

hvg.hu: Nyilván elkönyvelték önt elfogultnak.

J. M.: Nem hiszem, hogy én vagyok elfogult. Sokkal inkább az a német sajtó, amelyik például az Opera előtti ellenzéki tüntetést óriásinak állította be, miközben a Békemenetet, a legnagyobb tüntetést a rendszerváltás óta szinte elhallgatta.

hvg.hu: Önnek nyilván igaza van abban, hogy a nyugati lapok komoly hibaszázalékkal dolgoznak, tényleg sok a pontatlanság a Magyarországról szóló cikkekben. De ez hitelteleníti a kritikájukat, hogy tehát Orbán két éve aláássa a parlamentáris demokráciát és a piacgazdaságot?

J. M.: Nem, a kritikának komoly alapja is van. Ha egy kormány több száz törvényt fogad el, szükségszerűen hibázik. Ezekről beszélni is kell.

©

hvg.hu: Hát erről beszél az EU is, a Velencei Bizottság is, a nyugati sajtó is.

J. M.: Az a baj, hogy annyi lapáttal rátesznek még, hogy valóban elhiteltelenítik a kritikát. Ha pozitívan, konstruktívan állnának hozzá, ha tehát elfogadnák, hogy itt ez a demokratikus kormány, és itt vagy ott hibázott, és ezt szóvá tennék, azzal nem lenne gondom. De túl sok mindent csak kitalálnak. Például azt, hogy megszűnt a sajtószabadság, amit mások mellett a Népszabadság adott be nekik.

hvg.hu: Miért a Népszabadság?

J. M.: Az a lap közölte ezt az üres címlapján.

hvg.hu: Jó, ez így nyilván leegyszerűsítés. De még csak problematikusnak sem látja az új magyar médiatörvényt?

J. M.: Mindenesetre az unió a nagy vihar után csak öt apró kérdésben talált kifogást. Ez igazolja a nagy vihart? Nem, az egy politikai vihar volt.

hvg.hu: 2010 végén Bolgár György műsorában azt mondta, akkor még nem tudta elolvasni a törvényt. Megnézte azóta?

J. M.: Persze, és a saját gyakorlatomra nézve semmilyen problémát nem látok benne. Nem vagyok médiajogász, én a gyakorlati oldalát nézem, és azt látom, hogy egy nagyon sokszínű, a szélsőbaltól a szélsőjobbig érő médiavilág van Magyarországon. Sok barátom van mindkét oldalon, de egyiküktől sem hallottam, hogy félnének. Én sem félek. Mitől is?

hvg.hu: Újságíróként nem aggasztja az a lehetőség, hogy a szinte kontrollálhatatlan médiahatóság komoly szankciókkal, pénzbüntetéssel élhet, ha akarna élni ezzel a lehetőséggel? Vagy hogy az egypárti testület tagjai kilenc évre be vannak betonozva?

J. M.: A törvény csak az audiovizuális médiumokra vonatkozik, a nyomtatott sajtóban politikai kérdésekbe nem szólhat bele. Koltay Andrást személyesen is ismerem, sem tőle, sem a többiektől nem félek. Miért kell mindent gonoszságnak beállítani, amit a kormány csinál, miért nem lehet feltételezni, hogy ez így működőképes?

hvg.hu: Talán mert jogállam nem épülhet arra, hogy jóhiszeműen bízunk a hatalomban. Arra épülhet, hogy kőkeményen kontrollálni kell a hatalmat, fékekkel és ellensúlyokkal.

J. M.: Jogorvoslatért közigazgatási bírósághoz lehet fordulni, ha felül akarjuk bíráltatni a médiahatóság valamelyik döntését. Magyarországon egyébként az újságírók sokkal szabadabban dolgozhatnak, mint Németországban, ahol sok tabu és valódi, nemcsak képzelt fenyegetés akadályozza a munkájukat. A multikulti társadalmat vagy például az eurót a válságig meg sem lehetett kérdőjelezni a mainstream balos médiában: bevezettük, kész, vita lezárva.

©

hvg.hu: Jól értem, hogy csöppet sem félti a magyar demokráciát? Sem az alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása, sem a választási törvény nem ad okot aggodalomra?

J. M.: Nem. A magyar demokráciáért alapvetően sokkal kevésbé aggódom, mint a németért. De persze, Magyarországon is van számos dolog, ami bizonyos fokig okot ad aggodalomra. Ezekről a dolgokról nyíltan beszélni kell, meg kell vitatni. És vagy hitelesen el kell oszlatni ezeket az aggályokat, vagy a vonatkozó törvényeket úgy kell megváltoztatni, hogy Magyarország egyetlen polgára, az ország egyetlen külföldi partnere se érezze azt, hogy bármitől félnie kellene.

hvg.hu: Van egy kulcsmondata az egyik Junge Freiheit-cikkének: az, hogy a Nyugatnak valójában az fáj, hogy "a Fidesz egy kompromisszumok nélküli konzervatív párt, amelyik kétharmaddal kormányozhat". Tényleg ez lenne a gond? És mitől konzervatív a Fidesz?

J. M.: Azért fogalmaztam így, mert azt a puha konzervativizmust, amit a német CDU képvisel, nem is tekintem annak. A Fidesz viszont kőkemény az olyan értékek képviseletében, mint a család, a kereszténység és főleg a nemzet. Bátran vállalják, hogy a nemzeti érdek az első, míg Németországban mindenki csak másoknak akar tetszeni, a franciáknak, az európaiaknak.

hvg.hu: Mennyire nemzeti érdek az unió és az IMF ellen vívott "gazdasági szabadságharc"? Nem pont mihamarabbi megállapodásra kéne törekednie egy "nemzeti" kormánynak?

J. M.: A kormány megpróbál mielőbbi megállapodást elérni, külföldön viszont, úgy látom, inkább térdre akarják kényszeríteni Magyarországot. Valójában ez állhat a halogatási taktika mögött. A balosoknak az lenne a legnagyobb katasztrófa, ha Magyarország gazdaságilag sikeres lenne. Reméljük, nem következik be semmilyen drámai gazdasági fordulat. Ha mesterségesen gyártanának egy második Görögországot, a végén mindenki vesztene, az EU, a külföldi befektetők, a balos és liberális érzelmű magyarok, a szociálisan elesettek, nem utolsósorban a romák. És persze a média, hiszen a gazdasági válság elmélyülése a reklámbevételeiktől, így létalapjuktól fosztaná meg őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást