szerző:
hvg.hu

Nincs több tartalék - ezt állítják a gyógyszeripar szereplői a tervezett megszorításokkal kapcsolatban, amely ellen egységesen lép fel valamennyi érintett. Szerintük most már a betegeknek is többet kell vállaniuk. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete állítja: egy négyezer forintos gyógyszernél ezer forintot a gyógyszeripar finanszíroz.

Eddig példátlan mértékben fogott össze a kormány újabb megszorításai ellen a gyógyszerpiac. A gyártóktól a forgalmazókon át a nagykereskedőkig mindenki azt állítja: nincsenek már tartalékok a rendszerben. A piaci szereplők azután emelték fel a hangjukat, hogy nemrégen olyan kormányhatározat született, amely a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása érdekében újabb megszorítási csomag bevezetését irányozta elő, amiben a gyógyszeriparra is újabb teher hárul. Bár a számok még nem véglegesek, a szereplők szerint ez szinte mindegy is, mert nincs honnan milliárdokat megtakarítani.

Egy év alatt 188

A Széll Kálmán-tervben foglaltak szerint 2012-2013-ban összesen 120 milliárd forinttal kellene megkurtítani a gyógyszerek ártámogatására szánt összeget, így a korábbi 300 milliárd helyett már csak 180 milliárd forint jutna az ágazatra. Ezt fejelnék meg a hírek szerint idén tíz, jövőre újabb 30 milliárddal.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az ebből az alkalommal tartott háttérbeszélgetésen azt jelezte: megtakarítani és a betegeket hozzájuttatni a teljes gyógyszerpalettához nem lehet úgy, hogy a betegterhek ne növekedjenek. Leitner György, az egyesület elnöke úgy látja, ha a kormányzat nem változtat a hozzáállásán, vagy gyógyszerek kerülhetnek ki a támogatotti körből (ami adott esetben azt is jelentheti, hogy életmentő készítményekért a betegnek teljes árat, sok százezer forintot kellene fizetnie), vagy a cégek a gyógyszereiket kivonják a magyar piacról. A hvg.hu-nak korábban több piaci szereplő is azt mondta: legalább tíz olyan gyártó van, amely a jelen feltételek mellett fontolgatja a kivonulást a magyar piacról. (Eddig az Abbott Laboratories tápszereket forgalmazó cég vállalta nyíltan: nem marad Magyarországon.)

©

A rossz irányba haladó tendenciát mi sem mutatja jobban Leitner szerint, mint hogy az elmúlt évben 188 terméket vontak ki összesen a piacról. Igaz, hogy ezek nagy része helyettesíthető készítmény, „de a tendencia folytatódik, és már a nem helyettesíthető készítmények következhetnek”. Az innovatív gyártók szerint ha egyszer nemzetközi szinten megszületik a döntés arról, hogy egy cég kivonul Magyarországról, akkor azt nem fogják visszavonni. Régóta mondják a gyógyszerpiaci szereplők, hogy itthon példátlanul magas a támogatás mértéke: egy négyezer forintos gyógyszernél ezer forintot a gyógyszeripar finanszíroz. „Az iparág nem tud többet beforgatni. A probléma az, hogy már a kiindulópont is hamis: Magyarország már egy jó ideje nem költ sokat gyógyszerre.”

Élekor szerinti támogatást vezetnének be

Az egyesület szerint legalább ekkora probléma az is, hogy számos gyártó már be sem hozza a készítményeit Magyarországra a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt. Becsléseik szerint több tucat gyógyszer áll így sorban. Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke korábban a tervezett megszorításokkal kapcsolatban azt mondta a hvg.hu-nak: nem lehet tovább faragni a gyógyszerkasszából a betegterhek növekedése nélkül.

Erre utalt Leitner György is, és a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete is. Ez utóbbi szervezet szerint  is elkerülhetetlen, hogy a tervbe vett további elvonások terhén a betegek is osztozzanak - írta a Medical online. Így a magyarországi és a külföldi cégek szervezeteihez hasonlóan a generikus gyártók sem tartják elkerülhetőnek a dobozdíj alkalmazásának kiterjesztését.

Újdonságnak számít a fizetőképesség alapján differenciált térítési díjak bevezetésének felvetése. A generikus és az innovatív gyártók szervezetei még tavaly készítettek közösen ezzel kapcsolatban egy részletes tanulmányt. Számos adatot összevetve az életkorból adódó anyagi teherbíró képességgel jutott arra a két szervezet, hogy megoldást jelenthet a támogatási kulcsok életkor szerinti differenciálása, mégpedig oly módon, hogy a 18 év alattiak és a 65 év felettiek nagyobb, míg a 18-65 év közöttiek kisebb gyógyszerár-támogatásban részesülnének.

A szakmai szervezetek nem is annyira burkoltan azt mondják tehát: elkerülhetetlen, hogy a kormány ne emelje a térítési díjakat. A gyártók többsége – ahogyan azt Leitner is mondta – a 300 forintnál kisebb térítési díjakat növelné. A jelenleg patikákban kapható több mint négyezer támogatott gyógyszerből valamivel több mint 1500-ért kell háromszáz, vagy ennél kevesebb összeget fizetni. A készítmények nagy többsége súlyos betegségek drága gyógyszere, amelynek árát 100 vagy 90 százalékkal támogatja a biztosító.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Íme az eddigi talán legszebb kínai villanyautó

Íme az eddigi talán legszebb kínai villanyautó

Huawei telefonja van? Ha rajta van ezen a 49-es listán, most jól jár vele

Huawei telefonja van? Ha rajta van ezen a 49-es listán, most jól jár vele

Holttesteket találtak egy barlangban Tenerifén, családi leszámolásról lehet szó

Holttesteket találtak egy barlangban Tenerifén, családi leszámolásról lehet szó

WHO: kétéves kora előtt passzívan se üljön a gyerek a képernyő előtt

WHO: kétéves kora előtt passzívan se üljön a gyerek a képernyő előtt

Látványos frissítést kapott a Google Earth: videóban látni, mennyit változott a Föld 34 év alatt

Látványos frissítést kapott a Google Earth: videóban látni, mennyit változott a Föld 34 év alatt

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra

Mi nem toljuk el – reagált a Huawei a Samsung-fiaskóra