Eltiltott MTI-dolgozók: ombudsmanhoz fordul Gyurcsány pártja

Eltiltott MTI-dolgozók: ombudsmanhoz fordul Gyurcsány pártja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Demokratikus Koalíció Szabó Máté ombudsmanhoz fordul az ügyben, hogy az MTI dolgozóinak megtiltották a politizálást a közösségi oldalakon.

Mint a hvg.hu beszámolt róla: az MTI vezérigazgatója körlevélben figyelmeztette az állami hírügynökség munkatársait, hogy nyilvános felületeken, fórumokon, például a Facebookon nem politizálhatnak. A hvg.hu információi szerint a vezérigazgató az üzemi tanáccsal dolgoztat ki egy iránymutatást.

"Nincs még semmiféle belső szabályzat, ez csak általános figyelmeztetés volt. Az MTI-nél, ha valaki vét a szabályok ellen, annak következményei vannak, de - mint jeleztem - itt még nincsenek szabályok és senkit nem marasztaltunk el. Gondolkodunk azon, kell-e ezt külön szabályoznunk. Tanulmányozzuk a BBC irányelveit és egy munkatársunkat, aki tagja az üzemi tanácsnak, megkértem, hogy ő vagy a testület készítsen egy szabályzattervezetet" - közölte Belénessy Csaba MTI-vezér lapunkkal.

Belénessy Csaba
©

A Demokratikus Koalíció képviselője, Molnár Csaba Szabó Máté ombudsmanhoz forult levélben. "Az Alaptörvény IX. cikk (1) bekezdése értelmében mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. A XXIII. cikk (8) bekezdése szerint törvény határozza meg azokat a közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be. Maga az Alaptörvény sorolja föl azokat a tisztségeket, melyeknek viselői politikai tevékenységet nem folytathatnak. Ezek között nem szerepelnek az MTI dolgozói" - írja levelében Molnár.

Szerinte az MTI vezérigazgatójának ez a tevékenysége sérti a hírügynökség dolgozóinak alapvető jogait. "Ráadásul az a tény, hogy előbb fogalmazódott meg a tiltás, majd ezt követően "gondolkodnak" a szabályozás szükségességén, súlyosan sérti a jogbiztonság elvét is" - írja a levelében a DK képviselője.

Molnár Csaba azt kéri Szabó Mátétól, hogy az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény 18. § (4) bekezdése szerint folytasson le vizsgálatot.