szerző:
MTI / hvg.hu

Bárándy Gergely szocialista képviselő kikérte Martonyi János külügyminisztertől azt a levelet, amelyben állítólag Robák Ferenc nagykövet sürget gyors döntést a külügyminisztertől a Velencei Bizottság által, az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatban támasztott követelményekről. Bárándy azért szeretné megkapni a levelet, hogy azt nyilvánosságra hozza.

"Kérésem indoka az, hogy a levél kapcsán eltérő információk láttak napvilágot" - írja üzenetében Bárándy Gergely. "Márpedig a levél tartalma, az abban foglalt információk kulcsfontosságúak lehetnek akkor, amikor a közeljövőben az Országgyűlés az igazságszolgáltatási reformjuk részbeni visszavonását célzó törvényjavaslat módosító javaslatairól határoz" - tette hozzá.

Bárándy azt írja, "határozottan" úgy tudják, hogy az IMF-hiteltárgyalások megkezdésének feltétele a Velencei Bizottság egyes döntéseinek törvénybe foglalása. "Önök ezt tagadják. Azt állítják, hogy a Velencei Bizottság titkára csupán egy magánvéleményét tartalmazó levelet adott át. Elég életszerűtlennek tűnik, hogy egy nagykövet külföldről gyors döntést sürget Önnél egy nem hivatalos magánvélemény miatt, amit Budapesten adtak át. Robák nagykövet úr levele bizonyosan tartalmaz információt minderről" - olvasható Bárándy üzenetében.

"Mindezek alapján kérem Miniszter Urat, hogy a megalapozott döntés érdekében a szavazásig tegye hozzáférhetővé számomra a levelet! S minthogy a valutaalappal való megállapodás - rossz esetben annak elmaradása - minden magyar állampolgárt személyesen és súlyosan érint, a tisztán látás érdekében indokolt a levelet nyilvánosságra hozni. A befektetői bizalom visszaszerzése Magyarország számára a felemelkedés esélyét jelenti" - írja Bárándy.

Az atv.hu írt csütörtökön arról, hogy az Európai Bizottsággal egyeztetve "öt pontban összegzett, egyértelmű és nem alkuképes feltételt" fogalmazott meg a magyar bírósági reformmal kapcsolatban a Velencei Bizottság; a kifogást pedig úgynevezett "non paper" útján közölték.

A kormányszóvivői iroda csütörtökön erre reagálva azt közölte: a Velencei Bizottság eddig semmilyen formában nem értékelte azt az igazságügyi törvénymódosítási csomagot, amelyet a bizottság ajánlásait figyelembe véve terjesztett a kormány az Országgyűlés elé. A sajtóhírekben is megemlített "non papert" Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára adta át budapesti látogatását követően mint nem hivatalos véleményét azzal kapcsolatban, mely kérdésekben tartaná tanácsosnak a vonatkozó magyar törvények kiigazítását - közölte a kormányszóvivői iroda.

"A Kormányszóvivői Iroda és Prőhle Gergely államtitkár magyarázzák a magyarázhatatlant. Persze, ez dolguk is, ha a kormányt hazugságon fogták. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Velencei Bizottság titkára magánlevelekkel traktálja a magyar kormányt és diplomáciát. És azt sem, hogy egy nagykövet levélben sürgeti a gyors megoldást a magyar külügyminiszternél egy magánlevél miatt" - közölte Bárándy Gergely, az MSZP képviselője egy másik pénteki közleményében.

Közleménye szerint "az IMF egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy a valutaalaphoz az Európai Unión keresztül vezet az út". "Az unió végrehajtó szervezete, az Európai Bizottság pedig világossá tette, hogy a Velencei Bizottság véleménye alapján alakítja ki saját álláspontját. A helyzet elég egyértelmű" - véli Bárándy Gergely.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy "fejezze be a hazug kommunikációt, ismerje be, hogy megtévesztette a magyar embereket, s az államcsőd elkerülése érdekében tegye lehetővé a tárgyalások megkezdését a valutaalappal". "Módosítsa a kifogásolt rendelkezéseket nem csupán a tárgyalások megkezdése, hanem a jogbiztonság visszaállítása érdekében is" - kérik a kormánytól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten