szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem fizet sem bérleti díjat, sem rezsit a Medveczky Mihály cégének tulajdonában álló Neo FM, a milliós számlát így a rádió által használt ingatlan tulajdonosa kénytelen állni. Medveczky szerint a csődvédelem alatt álló cég vagyonfelügyelője dönthet arról, kinek és mit fizessen ki a cég. Most nagyon úgy tűnik, hogy szinte senkinek semmit.

„Százhúsz napig élősködik” – így jellemezte a hvg.hu-nak Medveczky Mihály üzleti stratégiáját Rigorics György, a Neo FM által használt budai ingatlan tulajdonosa. A közel 800 milliós tartozást felhalmozó, a médiahatósággal perben álló FM 1 Zrt. összes részvényét július elején vette meg öt forintért a Dr. M-Media Kft., melynek ügyvezető igazgatója Medveczky Mihály, közvetett tulajdonosa pedig a vállalkozó Szlovákiában bejelentett unokatestvére, Ladislav Medveczky. Az előző tulajdonos a Szerencsejáték Zrt. korábbi vezérigazgatója, az SZDSZ-ből indult Székely Gábor és a több lapot is kiadó Geomedia Zrt. vezetője, Horváth László volt, akik még június 18-án csődvédelmet kértek, miután nem tudták kifizetni a médiahatóságnak a több százmilliós díjtartozást.

Noha Medveczky a stábtagoknak olyan külföldi befektetőkről beszélt, akik majd pénzt tesznek az rádióba, ezeknek a mai napig nyoma sincs. Nem véletlen, hogy röviddel Medveczky megjelenése után a teljes akkori rádiós stáb, köztük a Boros Lajos és Bochkor Gábor nevével fémjelzett Bumeráng is otthagyta a Neót, amelyik egy nap szünet után új, azóta többször cserélődő stábbal folytatta a munkát.

A rádió tehát a mai napig üzemel, csakhogy a költségek egy részét nem a tulajdonos állja: a Neo otthonául szolgáló budai ingatlan használata után eddig egy fillér bérleti díjat nem fizetett, s ugyanígy a rezsivel is adós. „A bérleti díjat nem kapom meg, viszont az áfát be kell utána fizetnem. Ráadásul az épület rezsijét is nekem kell állnom. 1,1-1,2 millió forint között van az, amit a Neo miatt nekem havonta ki kell fizetnem” – panaszolta lapunknak Rigorics György.

Neo FM. Ingyen, bérmentve
©

Információnk szerint Medveczkyék eddig sem nyúltak a zsebükbe, így sem az őrző-védő cégnek, sem a takarítóknak nem fizettek – utóbbiak már nem is dolgoznak nekik. Úgy tudjuk, több mint 60 adós vár a pénzére. „Ígért mindent. Írt egy levelet, amiben azt állította, hogy a július előtti tartozások 50 százalékát fogja kifizetni majd január elsejétől egyenlő részletekben, de hogy mennyi lesz a részlet, az függ majd a rádió bevételétől. Azaz ha nem lesz bevétel, semmit nem fizet. Azt is ígérte, hogy a júliusi és az augusztusi bérleti díjat rendezi, de amikor ez a levél megjött, már az augusztusi határidő is lejárt” – állítja Rigorics. „Sok illúzióm nincsen” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért nem cserél zárat és rakja ki a rádiósokat az ingatlanából, azt felelte: Medveczky jelezte neki, több százmillió forintra perli, ha megakadályozza a rádió talpra állását. Rigorics ugyanakkor nem titkolja: október végén kiteszi őket az épületből.

„Az, hogy mikor milyen tételeket lehet vagy nem lehet kifizetni, azt a vagyonfelügyelő dönti el” – így válaszolt Medveczky Mihály arra a kérdésünkre, hogy cége miért nem fizeti sem a rezsit, sem a bérleti díjat. Ezzel szemben Mihály József vagyonfelügyelő – bár a konkrét ügyben nem akart nyilatkozni – azt mondta: ha a csődvédelem alatt álló cég igazgatója valamit ki akar fizetni, akkor azt jelezni köteles a vagyonfelügyelőnek, aki ellenjegyezheti a kiadást, vagy megtagadhatja az ellenjegyzést. Utóbbit abban az esetben teheti, ha az például túlzóan pazarló vagy indokolatlan lenne. Erre példaként említette azt, ha egy bajba jutott és pénzhiánnyal küzdő rádió hirdetésekre költ. Arra a kérdésre, hogy milyen kiadási tételt hagyna jóvá, úgy felelt: olyat, ami a hitelezői egyezség megkötéséhez szükséges vagy a veszteség minimalizálására szolgál. Ha ellenben mondjuk a stúdió eladásából származna csak bevétel, akkor azt nem engedélyezné, mivel úgy teljesen esélytelenné válna, hogy valaha is nyereséges lesz a cég. A vagyonfelügyelő azonban nem rendelkezik a rádió vagyona felett, pusztán felügyeli azt. „Akkor is felügyelem a vagyont, ha nincsen” – mondta Mihály József.

Bár a vagyonfelügyelő lapunknak azt állította, a „két szép szemével is látott” olyan embert, aki önmagát potenciális befektetőnek titulálta, egyelőre nem úgy tűnik, hogy Medveczkyék feltámasztják a rádiót. Már csak azért is kevés erre az esély, mert a frekvenciát odaítélő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az előző tulajdonossal – éppen a felhalmozott tartozások miatt – szerződést bontott. S bár ezt a szerződésbontást az új tulajdonos bíróságon támadta meg (azzal érvelve, hogy a médiahatóság akkor mondta fel a szerződést, amikor az előző cég már csődvédelem alatt állt), a taláros testület a médiahatóságnak adott igazat. Márpedig a rádiót üzemeltető cég egyetlen vagyona – az ehhez képest csekélyebb értékű stúdióberendezésen kívül – a frekvenciajogosultsága. Ami – még ha éppen működik is a rádió – valójában már nincs is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó M. István Gazdaság

Rádiós piac a Neo FM után: "A Coca-Colának nem az állam szabja meg, hol hirdessen"

A kereskedelmi rádiókon csak bevételi nyomás van, az állami beavatkozást nem érdemes túlmisztifikálni. Igaz, a piacot sok minden torzítja - állítja Nagy Bálint, az IBS marketing tanszékvezetője, akit a Neo FM földbe állása kapcsán az életciklusa végéhez érő rádiózásról, a zsugorodó reklámköltésekről és a kereskedelmi rádiózás lehetséges jövőjéről kérdeztük.

Bakos Dalma Karrier

Kártérítést vár a volt Neo FM-dolgozóktól az új tulaj

Megkapta a kilépési papírokat az a 26 volt Neo FM-es dolgozó, aki múlt héten mondott fel. A papírokon ugyanakkor Medveczky Mihály egy olyan kitételt írt, amely szerint kártérítési eljárást indítottak velük szemben. Egy munkajogász szerint könnyen elképzelhető, hogy a volt munkatársaknak meg kell várniuk, amíg elindul a felszámolás, utána pedig már csak a Bérgarancia Alapban bízhatnak a volt alkalmazottak.

hvg.hu Kult

Újra szól a Neo FM, de hogyan?

Újra szól a Neo FM, de nem lehet tudni, hogyan sikerült biztosítani az újraindulás feltételeit - írja a Napi Gazdaság.

MTI Vállalkozás

Nem adja fel a Neo FM üzemeltetője

Megfellebbezi a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, amelyben elutasította a rádió médiahatósággal szembeni keresetét - mondta a rádió tulajdonosa kedden. Az FM1 Zrt. korábban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának azon határozatát támadta meg, amellyel felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését.