szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig felülvizsgált rokkantaknak csak a 60 százaléka kapja továbbra is a korábbi ellátását - mondta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára.

A Blikk egy 1998 óta rokkantnyugdíjas férfi esetével kapcsolatban azt írta, a felülvizsgálaton megállapították róla, hogy már nem éri el a rokkantsági az eddig megállapított ellátás mértékét, bár lumágója van és két botot is használ a járáshoz.

A MEOSZ információi szerint a július 31-ig felülvizsgált 189 394 rokkantnak a 60 százaléka kapja továbbra is a korábbi ellátását. "Visszavettek a minősítésből, miközben egyes emberek állapota súlyosabb lett" – mondta a lapnak Szakály József, a MEOSZ főtitkára.

Az alapvető jogok biztosa korábban megállapította, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény alkotmányos szempontból több ponton is aggályos, és júliusban kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a jogszabály utólagos vizsgálatát.

A MEOSZ ezért közleménye szerint bízik a jogállamiságban, és bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság, érzékelve az intézkedések által veszélyeztetett több tízezer ember rendkívül súlyos helyzetét, mielőbb napirendjére tűzi a témában beérkezett beadványokat és orvosolja a jogsérelmeket.

A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a felülvizsgálatokkal sikerült a megváltozott munkaképességű emberek 30 ezres álláskereső táborát további 12 ezerrel növelni, miközben új munkahelyek nem jöttek létre, foglalkoztatási rehabilitációs szolgáltatások, képzések gyakorlatilag nincsenek, és a januártól tervezett intézkedések is inkább csökkenteni, mint növelni fogják a foglalkoztatottságot.

A Magyar Szociális Fórum szintén több esetet tett közzé honlapján, mint írják, a rokkantak hozzájuk beérkező levéláradatai szerint a felülvizsgálatok mindössze néhány percesek, az eredmény nagyon sok esetben pedig a visszaminősítés. Ha nem történik visszaminősítés, találnak rá ezer más módot, hogy az ellátás összegét mégis felére, harmadára csökkentsék.

Az MSZF szerint nagy gondot jelent a jogorvoslati lehetőség valódi igénybevétele, mert a betegek szempontjából hátrányosan változott az is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Szlávik János: Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek

Szlávik János: Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek

Hont András: Vityernyák

Hont András: Vityernyák