szerző:
MTI

Október 1-jén lép hatályba a levéltári törvény módosítása, amely egyebek mellett határoz arról, hogy az iratok egy része a Politikatörténeti Intézet levéltárából a Magyar Országos Levéltárba kerül majd. Az intézmény új neve Magyar Nemzeti Levéltár lesz.

A levéltári törvényt május 21-én módosította - 244 támogató és 44 elutasító szavazattal, 46 tartózkodással - az Országgyűlés. Ennek értelmében az egykori állampárt - az MDP és az MSZMP -, valamint társadalmi és ifjúsági szervezeteinek iratai az állam tulajdonát képezik, és a Politikatörténeti Intézet levéltárában őrzött közokiratok az országos levéltárhoz kerülnek.

A törvény értelmében a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), ezek társadalmi szervezetei (a Magyar Partizánszövetség, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, a Magyar Nők Országos Tanácsa), ifjúsági szervezetei (a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség, a Dolgozó Ifjúság Szövetsége, a Kommunista Ifjúsági Szövetség, a Népi Kollégiumok Országos Szövetsége, a Magyar Úttörők Szövetsége), valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok és az ágazati szakszervezetek iratai az állam tulajdonát képezik.

Gál András Levente kormánybiztos egy hónapja, a Politikatörténeti Intézet iratanyagának átadásáról szóló tárgyalás sajtótájékoztatóján elmondta: az intézmény nagy mennyiségben birtokol olyan iratokat, amelyek állami tulajdonként a nemzeti levéltárhoz tartoznak, ezért kérték, hogy "egy egyszerű eljárás keretében a tulajdonjog érvényesülése érdekében" adják ki ezeket.

Földes György, az intézet főigazgatója arról beszélt, hogy ők minden jogszabályt betartanak, de ez olyan folyamatot feltételez, amelyben minden lépésben jogorvoslattal élhetnek. Emlékeztetett, hogy a Politikatörténeti Intézet a magyar állammal szemben pert indított, mert szerintük az érintett iratok egy része az intézet tulajdonát képezi, másik része pedig letétben van náluk, tehát mások tulajdona, és ezt "egy állami deklarációval" nem lehet elvenni tőlük.

Ha az illetékesek nem hajlandók a bírósági döntést megvárni ebben a vitában, akkor "mindenképpen egy megfelelő közigazgatási rendeletet kérünk, ami elmagyarázza, mit kell ebben a helyzetben tennünk" - jelentette ki. Hozzátette: az állam eddig is szabadon ellenőrizhette, és most is szabadon ellenőrizheti a náluk lévő iratanyag sorsát. A náluk őrzött iratmennyiség kétharmadát érintik a tárgyalások - tette hozzá.

A levéltári törvény módosításával a megyei levéltárak beolvadnak a jövőben Magyar Nemzeti Levéltár néven működő Magyar Országos Levéltárba, és annak megyei szintű szervezeti egységei lesznek. A megyei levéltárak intézményi önállósága a módosítás által megszűnik, a közfeladat-ellátás tartalmi elemei azonban nem változnak.

Megszűnik a kutatatási engedélyeket eddig kiadó levéltári kutatási kuratórium is, az engedélyeket az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára vezetője adhatja ki ezután.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Az Iszlám Állam vállalta magára a Srí Lanka-i merényleteket

Az Iszlám Állam vállalta magára a Srí Lanka-i merényleteket

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Saras eső érkezik Magyarországra

Saras eső érkezik Magyarországra

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Ülőmunkát végez? Napi 30 percet kéne mozognia

Ülőmunkát végez? Napi 30 percet kéne mozognia