szerző:
hvg.hu/MTI

Nem kommentálta az Ivo Sanader volt horvát kormányfőt érintő keddi bírósági ítéletet a magyarországi Legfőbb Ügyészség. A szóvivő szerint nem merült fel újabb érdemi információ az ügyben, mióta januárban itthon bűncselekmény hiányában megszüntető határozatot hoztak.

"Az úgynevezett Mol-INA ügyben a sajtóban ma megjelentekkel összefüggésben emlékeztetni kívánok arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség 2012. januárjában bűncselekmény hiányában megszüntető határozatot hozott, amelyről a január 30-án kiadott sajtóközleményében tájékoztatta a közvéleményt" - mondta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Hozzátette, ezt követően sem magyar, sem horvát részről nem merült fel érdemi új információ az ügyben. "A horvát bíróság mai ítéletével kapcsolatos sajtóhíreket egyebekben nem kívánjuk kommentálni" - közölte a szóvivő.

A Zágráb Megyei Bíróság kedden kimondta, hogy Ivo Sanader volt horvát kormányfő bűnös a Mol horvátországi terjeszkedésével kapcsolatos vesztegetési ügyben. Vagyis ez azt jelenti, hogy a Mol vesztegett annak érdekében, hogy átvehesse az irányítást a horvát olajtársaságban, az INA-ban. A Mol részvények árfolyama eséssel reagált.

A horvát államügyészség tavaly júniusi jogsegély-kérelmében a Mol igazgatóságának elnöke gyanúsítottként történő kihallgatását kezdeményezte a magyar Legfőbb Ügyészségénél, mivel az adataik szerint két ciprusi bejegyzésű gazdasági társaság 2009. júniusában – egy svájci bejegyzésű társasággal kötött tanácsadói szerződéseik útján – 10 millió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanadernek az INA irányítására történő meghatározó befolyásszerzése érdekében – idézte fel január 30-i közleményében a magyar vádhatóság.

A Legfőbb Ügyészség akkori közleménye szerint – a vonatkozó nemzetközi szerződés biztosította lehetőséggel élve – azt közölte a horvát ügyészséggel, hogy a jogsegélykérelemben foglaltakat nem áll módjában teljesíteni, mivel az a Magyar Köztársaság biztonságát veszélyeztetné.Tekintettel arra, hogy a bűncselekmény megtörténtét kizárni nem lehetett, ezért – a jogsegélykérelmet feljelentésként értékelve – a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly július 14-én nemzetközi kapcsolatban kötelességszegésre irányuló vesztegetés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el.

"A széles körű nyomozás keretében a főügyészségünk számos banki- és cégadatot szerzett be, egy ciprusi cég magyarországi kereskedelmi képviseletén házkutatást tartott, okirati bizonyítékokat foglalt le, illetve szerzett be, továbbá több magyar és egy orosz állampolgárt is tanúként hallgatott ki" – olvasható a főügyészség közleményében. "A beszerzett nagy mennyiségű adatot értékelve, a Központi Nyomozó Főügyészség megállapította, hogy a MOL Nyrt. érdekkörében nem valósult meg a horvát ügyészség által felvetett bűncselekmény" – tették hozzá január 30-án.

A keddi Sanader-ítélettel kapcsolatban Mol most közleményt adott ki, ebben ismét határozottan visszautasították a társaság elleni vádakat. Nem történt bűncselekmény, hiszen a Mol nem adott semmilyen juttatást politikusoknak vagy döntéshozóknak azért, hogy konszolidálja és megmenthesse az INA-t - közölte a cég.

Azt írták, indíték sincs, hiszen a Mol, mint az INA legnagyobb egyéni részvényese, komoly áldozatvállalásokkal a csőd veszélyétől mentette meg az INA-t, amikor átvette felette az irányítást 2009-ben. Ehhez nem volt szükség tisztességtelen eszközökre. És értelemszerűen nincs bizonyíték sem, hiszen a vád mindössze egy ember vallomására épül, amit két másik tanú és a vádlott cáfolt meg a tárgyalás során. Hisszük, hogy nem lehet úgy elítélni valakit, hogy sem indíték, sem bűncselekmény, sem bizonyíték nincs - tette közzé a Mol.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Pechje volt a részeg sofőrnek: hiába menekült el a baleset helyszínéről, a rendszáma ott maradt

Pechje volt a részeg sofőrnek: hiába menekült el a baleset helyszínéről, a rendszáma ott maradt

Kiadták a figyelmeztetést: azonnal cserélje le a Facebook-jelszavát

Kiadták a figyelmeztetést: azonnal cserélje le a Facebook-jelszavát

Újranyomják a Csillagok háborúja ikonikus plakátját – egy kis módosítással

Újranyomják a Csillagok háborúja ikonikus plakátját – egy kis módosítással

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

Milliók szeretnék, hogy ne legyen Brexit

Elnézést kért a horvát Lovren, amiért vérző sérülést okozott Nagy Dominiknek

Elnézést kért a horvát Lovren, amiért vérző sérülést okozott Nagy Dominiknek

Csúszott a forgatás, mert balesetet szenvedett A mi kis falunk két szereplője

Csúszott a forgatás, mert balesetet szenvedett A mi kis falunk két szereplője