szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tárki Társadalomkutatási Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint kis mozgás látszik a baloldali pártok szavazótábora körül, mérsékelt növekedés látható az MSZP, csökkenés tapasztalható az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságában. Ezzel párhuzamosan a Jobbik népszerűsége is számottevő mértékben csökkent az elmúlt fél évben, a Fidesz-KDNP azonban stabilan őrzi vezető helyét - derül ki a kutatásból.

A Tárki 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása alapján némi átrendeződés látszik a pártok táborai körül. Az utóbbi hónapokhoz képest némileg emelkedett ugyanis a szocialista pártra szavazók aránya, miközben a kezdeti nagy lendületet követően az Együtt 2014 Mozgalom tábora folyamatosan olvad.

Ezzel párhuzamosan a kormánypártok népszerűsége stabil, és az LMP támogatottsága is változatlan (a kutatás még az LMP legutóbbi kongresszusának fejleményei előtt történt - a szerk.), ugyanakkor továbbra is ez utóbbi párt szimpatizánsai a legkevésbé elkötelezettek pártjuknak a választási hajlandóságot tekintve.

A Jobbik a kutatás szerint vesztett népszerűségéből: fél éve tartó folyamatos csökkenő trendje részeként az elmúlt bő másfél év legalacsonyabb támogatottságát mérték.

Ami a bizonytalanokat illeti, változatlanul a választók fele (decemberben 50%, januárban 49%) nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavazna; lakóhelyi bontásban nézve a legkevésbé a fővárosiak bizonytalanok, életkor szerint vizsgálva pedig a leginkább a fiatalokra jellemző a választói passzivitás vagy elbizonytalanodás.

A Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a december 19% után januárban 20%-on áll, míg az MSZP szavazótábora 12%-ról 14%-ra nőtt. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 39% után januárra 40%, az MSZP-é pedig 24%-ról 28%-ra emelkedett.

A többi parlamenti párt közül a teljes népesség körében a Jobbik népszerűsége 9%-ról 8%-ra módosult, a pártválasztók körében azonban már számottevő mértékben, 3 százalékponttal csökkent a táboruk (a decemberi 19%-ról 16%-ra). A másik két kisebb parlamenti párt esetében azonban nem történt lényegi az elmozdulás: a teljes népességen belül az LMP változatlanul 3%-on, a Demokratikus Koalíció pedig 1%-on áll, míg a pártválasztók körében az LMP a decemberi 5%-ot követően januárban 6%-ot szerezne, a Demokratikus Koalíció pedig hónapok óta nem mozdul el 2%-os szintről.

Az Együtt 2014 Mozgalom támogatottságát három hónapja méri az intézet, ezalatt folyamatos csökkenést tapasztaltak: a teljes népesség körében a decemberi 5%-ot követően januárban 3%-os szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 10% után 7%-nyian szavaznának rájuk januárban.

Az adatfelvétel 2013. január 17. és 22. között zajlott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata