Beszól az Emmi az LMP-nek, a HÖOK-ot meg megdicséri

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

A kormány a felvételi eljárásban továbbra is 40 többletpontot biztosít a tartós nevelésbe vett, az árva, a fogyatékossággal élő jelentkezőknek. A hátrányos helyzetű fiatalok bekerülését, és tanulmányait számos ösztöndíj, felzárkóztató program segíti - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben.

Mindenkinek esélyt kínál a megújult felsőoktatás - írta az Emmi Oktatásért Felelős Államtitkársága hétfőn.

A hivatal nehezen tudja követni, hogy a keretszámok korábbi szintekre való visszaállításáért kampányol az a politikai csoportosulás, amely korábban az állami ösztöndíjas férőhelyek bővítése mellett kardoskodott. Úgy látszik, nemcsak politikai, de szakmai kérdésekben is kissé széthúzó az LMP álláspontja - írták.

A felsőoktatás reformja azzal, hogy a kormány eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, biztosítja, hogy a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ. A nehéz élethelyzetből kitörési lehetőségeket kereső fiatalok esélyeit sem az utcai tüntetéseken visszaköszönő LMP-s szólamok növelik - olvasható az Emmi közleményében.

A kormány a felvételi eljárásban továbbra is 40 többletpontot biztosít a tartós nevelésbe vett, az árva, a fogyatékossággal élő jelentkezőknek. A hátrányos helyzetű fiatalok bekerülését, és tanulmányait számos ösztöndíj, felzárkóztató program segíti.
Ilyen például a Mentorprogram, az "Út a felsőoktatásba", a rendszeres szociális ösztöndíj, a kollégiumi támogatás, a Bursa Hungarica, az Útravaló–MACIKA Ösztöndíjprogram, a Diákhotel 1 és az állami kamattámogatású Diákhitel 2 - írta az Emmi.

Az egyetemisták és főiskolások érdekképviselete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája példás érettségről adott tanúbizonyságot akkor, amikor felismerte, hogy felsőoktatás szükségszerű átalakítása mellett, a hallgatók számára a lehető legtöbb előnyt és lehetőséget az Emmivel aláírt részmegállapodás biztosítja - zárták közleményüket.